Peste 1.800 de gălăţeni au LĂSAT ORAȘUL pentru a trăi în comuna Şendreni
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Peste 1.800 de gălăţeni au LĂSAT ORAȘUL pentru a trăi în comuna Şendreni
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)


Aflată la doar 11 kilometri de municipiul Galaţi, comuna Şendreni "suferă" de majoritatea lipsurilor specifice localităţilor din mediul rural. În afara apei potabile, locuitorii din cele trei sate din componenţa comunei nu beneficiază nici de un sistem de canalizare, nici de gaze şi, cu excepţia unor străzi principale, nici de drumuri asfaltate.

Cu toate acestea, Şendreniul continuă să fie ca un magnet pentru mulţi gălăţeni, care aleg să se mute cu acte în regulă aici. Aşa se explică faptul că, începând cu anul 2000, populaţia oficială a comunei a crescut cu peste 1.800 de persoane, ajungând astfel la aproximativ 4.600 de locuitori. "Lor li se adaugă alte 2.000 de persoane care locuiesc aici, deşi în buletine sunt gălăţeni. Legea permite acum acest lucru. Mulţi au ales Şendreniul datorită aerului mai curat decât cel din oraş şi a taxelor mai mici. În ciuda faptului că suntem în coasta Combinatului, aerul este acum curat, odată cu reducerea activităţii siderurgice. De ajutor este şi perdeaua de pădure pe care am plantat-o, special, între noi şi Combinat", ne-a spus primarul comunei, Paul Cristea.

Cererea, mult mai mare decât oferta


În cartierele tinere din satul Şendreni există aproape 1.000 de locuri parcelate pentru construcţia de vile. Acestea sunt în totalitate vândute sau concesionate, astfel încât, la Registratura Primăriei, sunt în prezent, în aşteptare, în jur de 300 de cereri pentru concesionare. În ciuda faptului că un cartier rezidenţial de vile se dezvoltă şi în satul Şerbeştii Vechi, cererea este mult mai mare decât oferta.

"Ar mai fi un teren care ar putea deveni cartier rezidenţial, însă pe acolo trec două conducte importante de gaz, care alimentează Măcinul (judeţul Tulcea - n.r.) şi ArcelorMittal, printre altele. Mai este şi un releu de comunicaţii în zonă. Vom vedea dacă terenul se pretează pentru construcţia de locuinţe", a adăugat edilul.

Fenomenul migrării de la oraş la sat s-a dovedit a fi de bun augur pentru bugetul comunei. În urmă cu un an (ultimele date disponibile - n.r.), excedentul bugetar era de 2.100.000 de lei. Proprietarii care au luat teren în concesiune plătesc taxe vreme de 25 de ani. Şi autorizaţiile de construcţie se dau tot pe bani, iar impozitele pentru clădiri ajung, de asemenea, la bugetul local. Cu alte cuvinte, cu cât mai multe vile, cu atât mai bine.

Drumuri asfaltate, da, însă nu înaintea canalizării


În proporţie de peste 98 la sută, gospodăriile din comuna Şendreni beneficiază de apă potabilă în sistem centralizat. Societatea care gestionează sistemul este Apă Canal Galaţi. Aceeaşi societate este acum în faza de întocmire a documentaţiei pentru proiectul sistemului de canalizare a comunei. "Urmează ca, anul acesta, cel târziu la începutul anului viitor, să poată fi scos la licitaţie şi execuţie proiectul de canalizare, care va veni în completarea celui de apă. Politica noastră a fost ca întâi să facem canalizarea şi apoi drumurile, pentru a nu trebui să spargem străzile proaspăt asfaltate. Am asfaltat totuşi drumurile care fac legătura cu instituţiile din localităţi", a mai precizat primarul comunei, Paul Cristea.

Potrivit edilului, bugetul comunei avea, anul trecut, un excedent de 2.100.000 de lei. Anul acesta, autorităţile se aşteaptă la un excedent şi mai mare. "Banii aceştia îi păstrăm pentru asfaltarea străzilor. Reţeaua de străzi din comună depăşeşte 50 de kilometri, astfel încât este imposibil să acoperim toate costurile doar din bugetul local. În consecinţă, trebuie să luăm în calcul şi alte surse de finanţare", a adăugat Paul Cristea.

Reţeaua de gaze, pe lungul drum al birocraţiei


Un alt proiect la actualei administraţii din Şendreni constă în întocmirea unui plan de fezabilitate pentru o viitoare reţea de gaze în comună. "Noi am avut un Serviciu de distribuţie gaze în Şendreni. Acum, vrem să procedăm la refacerea planului de fezabilitate (până în prezent, au mai fost întocmite două planuri de fezabilitate, însă investiţiile aferente nu au fost considerate rentabile de către potenţialii investitori - n.r.) pentru Serviciul de distribuţie gaze. După ce vom obţine aviz de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), vom depune dosarul la Ministerul Energiei. Sperăm ca, până la sfârşitul anului, să depunem proiectul la ANRE", a concluzionat primarul.

Şendreniul face parte, de asemenea, alături de Galaţi şi Tecuci, din Asociaţia Calorgal. Acest lucru ar permite şi atragerea de fonduri pentru eventuale surse alternative de energie, aspect pe care actuala administraţie din Şendreni spune că l-a luat, de asemenea, în calcul.

Doar în ediţia tipărită a ziarului "Viaţa liberă", de miercuri, 25 ianuarie, avem mai multe materiale despre viaţa comunităţii dintr-una din cele mai dinamice comune din judeţul Galaţi.

Citit 19523 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2017 10:55

7 comentarii

 • postat de martin guldenberg
  Joi, 23 Februarie 2017 17:22
  84.117.40.***
  Eu am plecat de acum 5 ani din Galati..acest oras mort si fara perspectiva si cu salariile cele mai mici. Am plecat din poluarea asta si din orasul rosu plin de marlani. Am o viata frumoasa in Ardeal!
  3
  6
  Raportează
 • postat de Catalin
  Joi, 26 Ianuarie 2017 10:45
  213.233.85.***
  Bravo. Un exemplu de primar.
  4
  1
  Raportează
 • postat de Terminat .
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 18:27
  108.245.201.***
  Este incredibil/imposibil de gandit cum a ajuns "orasul" Galati .
  1
  4
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 14:05
  89.137.230.***
  Si eu vreau sa plec din orasul asta de doi lei, numai ca sotia nu e obijnuita la tara, doar i-am spus ca n-o cheama nimeni la sapat in gradina sau la cules de nu stiu ce. Am crescut la tara si mereu mi-a placut atat gradinaritul cat si pamantul sa-l simt dimineata sub picioare.
  I-am spus eu ei... vand apartamentul fara sa stii si n-ai incotro, tre' sa vii dupa mine. :))))
  Si daca nu vrei sa vii, treaba ta, eu nu am nimic de pierdut. Iubesc mai mult linistea si natura, decat orice pe lumea asta.
  5
  22
  Raportează
 • postat de robert
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 08:37
  194.105.20.***
  Bravo lor ,primari care au stiut sa faca ceva pentru comunitate,vs primaria Vanatori -Costi unde nu exista mana de gospodar.
  6
  19
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 08:28
  86.127.158.***
  Taranii au ramas in oras iar galatenii migreaza la tara. Sendreni, in curind se va numi oras iar in Gl, care deja arata ca un sat, vor ramine citiva pensionari si doua furnale nefunctionale.
  12
  29
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 07:33
  79.116.107.***
  Sa multumeasca din inima partidului ,ce nu stiti care ,ala care a cheltuit sume enorme pentru cartierul mort din tantarimea baltii lui Codin ,denumit pompos "Dimitrie Cantemir " . Cu sumele cheltuite pentru infrastructura din acea locatie ,adaugata si valoarea productiei agricole de pe cele 1000 ha ,in cei 15 ani de cand stau parloaga ,se puteau face si canalizare si statie de epurare si asfaltare ( era loc si pentru cele 14 blocuri si mai multe ) .Chiar nu raspunde nimeni ,nici macar electoral ? Se pot lua in calcul si banii cheltuiti pentru organizarea de santier ( ce alta ceva poate fi ) in "blocurile ANL " din Micro 17 ,ce nu stiti care ,ala construit ,ca de altfel tot ce s-a construit ,de o parte si de alta a soselei ,denumita pompos centura ,pe terenul care trebuia sa fie padure ,centura verde a orasului .
  0
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.