Peste 1.800 de gălăţeni au LĂSAT ORAȘUL pentru a trăi în comuna Şendreni
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Peste 1.800 de gălăţeni au LĂSAT ORAȘUL pentru a trăi în comuna Şendreni
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Aflată la doar 11 kilometri de municipiul Galaţi, comuna Şendreni "suferă" de majoritatea lipsurilor specifice localităţilor din mediul rural. În afara apei potabile, locuitorii din cele trei sate din componenţa comunei nu beneficiază nici de un sistem de canalizare, nici de gaze şi, cu excepţia unor străzi principale, nici de drumuri asfaltate.

Cu toate acestea, Şendreniul continuă să fie ca un magnet pentru mulţi gălăţeni, care aleg să se mute cu acte în regulă aici. Aşa se explică faptul că, începând cu anul 2000, populaţia oficială a comunei a crescut cu peste 1.800 de persoane, ajungând astfel la aproximativ 4.600 de locuitori. "Lor li se adaugă alte 2.000 de persoane care locuiesc aici, deşi în buletine sunt gălăţeni. Legea permite acum acest lucru. Mulţi au ales Şendreniul datorită aerului mai curat decât cel din oraş şi a taxelor mai mici. În ciuda faptului că suntem în coasta Combinatului, aerul este acum curat, odată cu reducerea activităţii siderurgice. De ajutor este şi perdeaua de pădure pe care am plantat-o, special, între noi şi Combinat", ne-a spus primarul comunei, Paul Cristea.

Cererea, mult mai mare decât oferta

În cartierele tinere din satul Şendreni există aproape 1.000 de locuri parcelate pentru construcţia de vile. Acestea sunt în totalitate vândute sau concesionate, astfel încât, la Registratura Primăriei, sunt în prezent, în aşteptare, în jur de 300 de cereri pentru concesionare. În ciuda faptului că un cartier rezidenţial de vile se dezvoltă şi în satul Şerbeştii Vechi, cererea este mult mai mare decât oferta.

"Ar mai fi un teren care ar putea deveni cartier rezidenţial, însă pe acolo trec două conducte importante de gaz, care alimentează Măcinul (judeţul Tulcea - n.r.) şi ArcelorMittal, printre altele. Mai este şi un releu de comunicaţii în zonă. Vom vedea dacă terenul se pretează pentru construcţia de locuinţe", a adăugat edilul.

Fenomenul migrării de la oraş la sat s-a dovedit a fi de bun augur pentru bugetul comunei. În urmă cu un an (ultimele date disponibile - n.r.), excedentul bugetar era de 2.100.000 de lei. Proprietarii care au luat teren în concesiune plătesc taxe vreme de 25 de ani. Şi autorizaţiile de construcţie se dau tot pe bani, iar impozitele pentru clădiri ajung, de asemenea, la bugetul local. Cu alte cuvinte, cu cât mai multe vile, cu atât mai bine.

Drumuri asfaltate, da, însă nu înaintea canalizării

În proporţie de peste 98 la sută, gospodăriile din comuna Şendreni beneficiază de apă potabilă în sistem centralizat. Societatea care gestionează sistemul este Apă Canal Galaţi. Aceeaşi societate este acum în faza de întocmire a documentaţiei pentru proiectul sistemului de canalizare a comunei. "Urmează ca, anul acesta, cel târziu la începutul anului viitor, să poată fi scos la licitaţie şi execuţie proiectul de canalizare, care va veni în completarea celui de apă. Politica noastră a fost ca întâi să facem canalizarea şi apoi drumurile, pentru a nu trebui să spargem străzile proaspăt asfaltate. Am asfaltat totuşi drumurile care fac legătura cu instituţiile din localităţi", a mai precizat primarul comunei, Paul Cristea.

Potrivit edilului, bugetul comunei avea, anul trecut, un excedent de 2.100.000 de lei. Anul acesta, autorităţile se aşteaptă la un excedent şi mai mare. "Banii aceştia îi păstrăm pentru asfaltarea străzilor. Reţeaua de străzi din comună depăşeşte 50 de kilometri, astfel încât este imposibil să acoperim toate costurile doar din bugetul local. În consecinţă, trebuie să luăm în calcul şi alte surse de finanţare", a adăugat Paul Cristea.

Reţeaua de gaze, pe lungul drum al birocraţiei

Un alt proiect la actualei administraţii din Şendreni constă în întocmirea unui plan de fezabilitate pentru o viitoare reţea de gaze în comună. "Noi am avut un Serviciu de distribuţie gaze în Şendreni. Acum, vrem să procedăm la refacerea planului de fezabilitate (până în prezent, au mai fost întocmite două planuri de fezabilitate, însă investiţiile aferente nu au fost considerate rentabile de către potenţialii investitori - n.r.) pentru Serviciul de distribuţie gaze. După ce vom obţine aviz de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), vom depune dosarul la Ministerul Energiei. Sperăm ca, până la sfârşitul anului, să depunem proiectul la ANRE", a concluzionat primarul.

Şendreniul face parte, de asemenea, alături de Galaţi şi Tecuci, din Asociaţia Calorgal. Acest lucru ar permite şi atragerea de fonduri pentru eventuale surse alternative de energie, aspect pe care actuala administraţie din Şendreni spune că l-a luat, de asemenea, în calcul.

Doar în ediţia tipărită a ziarului "Viaţa liberă", de miercuri, 25 ianuarie, avem mai multe materiale despre viaţa comunităţii dintr-una din cele mai dinamice comune din judeţul Galaţi.

Citit 19892 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2017 10:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.