Unde se vor tăia mieii pentru Paşti în săptămânile ce urmează

Unde se vor tăia mieii pentru Paşti în săptămânile ce urmează
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Un singur abator e autorizat, iar acţionarul său spune că sacrificarea mieilor nu e prioritară * În galantar pot ajunge doar miei abatorizaţi * Pentru consum propriu, primăriile de oraşe şi comune pot înfiinţa puncte de sacrificare autorizate temporar, dar niciuna nu a făcut-o deja


La fel ca şi anul trecut, toţi mieii din judeţ care vor ajunge la vânzare, în galantare, săptămâna viitoare, urmează să fie sacrificaţi la abatorul SC Livada Şerbăneşti SRL. Până în 2012, firma a fost administrată de deputatul George Scarlat (fiul omului de afaceri Marcel Scarlat de la Lieşti, care a construit brandul micilor de Hanu Conachi). După ce şi-a preluat mandatul de deputat, George Scarlat şi-a păstrat doar statutul de acţionar în firmă, deţinând o cotă de participare de 50 la sută.

Anul trecut, potrivit datelor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, la abatorul ultra-modern din Lieşti s-au sacrificat circa 500 de miei. Cu alte cuvinte, doar vreo 20 la sută din cantitatea de carne care a ajuns pe piaţa gălăţeană, chiar înaintea Paştilor, a trecut pe la SC Livada Şerbăneşti SRL. În rest, piaţa a fost ocupată cu carnea mieilor sacrificaţi prin alte judeţe şi aduşi, spre vânzare, la noi în oraş.

Erau cinci, acum e unul

În 2012, chiar înainte de Paşti, în judeţ erau autorizate cinci centre provizorii de sacrificare: SC Cominex TC SRL (Cudalbi), PFA Bogatu Viorel (Corod), SC Mondiala Electronics SRL (Vânători) şi SC Agroindustriala Lact Fresh SRL (Folteşti). Începând cu 2013, însă, singurul abator autorizat a rămas SC Livada Şerbăneşti SRL. Mai sunt, în judeţ, alte patru abatoare, printre care două la Tudor Vladimirescu (unul pentru păsări şi unul pentru bovine) şi unul la Prisaca, în comuna Munteni (pentru porcine). Pentru că la noi consumul de carne de miel este sezonier, abatoare n-au găsit de cuviinţă că merită să cheltuiască zeci sau chiar sute de mii de euro ca să-şi creeze condiţii necesare sacrificării ovinelor.

„Sacrificarea mieilor nu e prioritară la Livada Şerbăneşti!”

Contactat telefonic, deputatul George Scarlat a declarat că abatorul este autorizat permanent inclusiv pentru sacrificarea de ovine, dar că acest sector de activitate nu este unul prioritar, la acest moment.

„Cum noi nu avem producţie proprie de ovine – cum se întâmplă în cazul porcinelor - trebuie să facem borderou de achiziţie la sacrificare. Or, în acest fel, chiar dacă nu am scumpit faţă de anul trecut, nu putem veni cu un preţ competitiv pe piaţă. Până la acest moment avem doar doi producători care ne-au solicitat sacrificări. Evident, onorăm cererile, dar nu ne concentrăm pe sacrificarea ovinelor”, ne-a declarat George Scarlat. Preţul sacrificării a rămas de circa 18-19 lei de animal, cu tot cu TVA, la fel cum a fost şi în cursul anului trecut.

„Încurajez punctele de sacrificare autorizate temporar!”

Deputatul Scarlat spune că este acţionar în cadrul singurului abator autorizat să sacrifice ovine, în judeţ, dar că asta nu înseamnă că are monopol sau că şi-ar dori aşa ceva.

„Monopol ar fi dacă eu mi-aş dori să se sacrifice animalele doar la mine şi să impun acest lucru cumva, pe piaţă. Or, nu mi-am dorit niciodată aşa ceva. Am vorbit şi cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi cu celelalte instituţii interesate. S-a decis, în cele din urmă, ca primăriile să poată solicita puncte de sacrificare a mieilor, pe teritoriul propriu. Ar fi nevoie de condiţii fireşti de igienă. Singura condiţie este ca mielul sacrificat în aceste puncte autorizate temporar să fie doar pentru consumul propriu al cumpărătorului. Mai exact, omul merge, îşi alege miel, i se sacrifică, îl cumpără şi îl ia acasă. Carnea nu ajunge în comerţ!”, mai precizează deputatul George Scarlat.

 

Citit 2355 ori Ultima modificare Marți, 08 Aprilie 2014 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.