La Rădeşti, investiţiile NU bat pasul pe loc

La Rădeşti, investiţiile NU bat pasul pe loc
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Renaşterea unei comune, prin munca tuturor

"În 2004, când s-a reînfiinţat comuna Rădeşti, aici era un singur telefon, cu manivelă, nu existau nici măcar drumuri pietruite, iar toată lumea ne considera un cătun". Aşa şi-a început primarul Ioan Porumb pledoaria privind renaşterea comunei pe care o conduce încă de la reînfiinţare. 

Situată la 82 de kilometri de Galaţi, comuna Rădeşti a făcut parte, între 1968 şi 2004, din comuna Bălăbăneşti, însă condiţiile erau grele. Oamenii nu aveau telefonie, nu aveau nici drumuri, apă curentă, canalizare, nici măcar un cabinet medical. "Singurul telefon era în casa fostului preşedinte de CAP, şi acesta le dădea voie oamenilor să vorbească la el doar când era treaz. Şi nu prea era, dacă înţelegeţi! Erau uliţe de ţărână, iar oamenii mergeau pe jos sau cu căruţa până la Bălăbăneşti pentru un control medical. Rădeştiul era la capătul lumii atunci!", ne-a povestit primarul Ioan Porumb. 

Moştenirea, cea mai importantă

"Vreau să las ceva în urma mea. Să nu spună oamenii, după ce nu voi mai candida, că nu am făcut nimic pentru comună. Şi, cât mă ţin picioarele, o să mă zbat pentru consătenii mei. Sunt fericit că am şi susţinerea lor, pentru că asta contează foarte mult. Fără un colectiv puternic, nu poţi să faci treabă!", ne-a mai spus primarul din Rădeşti. Acum, comuna are o primărie nouă, o secţie de poliţie, un cabinet medical, condus de un medic din Sudan, un cabinet veterinar, un centru cultural, dar şi şcolile care au fost refăcute.

Drumurile, prima investiţie 

"În 2006 am început cu investiţiile în drumuri. A fost nevoie de doi ani ca să ne organizăm, dar în 2006 am reuşit să pietruim toate drumurile din comună. Apoi, în 2016 am terminat un proiect în valoare de 80 de miliarde de lei vechi, prin care am asfaltat 7,5 kilometri de drum din ambele sate. Şi slavă Domnului că am reuşit, că pe vremuri, când aparţineam de Bălăbăneşti şi nu aveam drumuri bune, în caz de înmormântare îi juca mortului capul în sicriu până la cimitir. Era rău tare!", a conchis edilul comunei.

Şcolile şi grădiniţele, cartea de vizită a comunei

Dacă în alte comune şcolile vechi sunt încă în picioare, iar proiectele de reabilitare rămân, de multe ori, doar pe hârtie, în comuna Rădeşti lucrurile stau tocmai invers. "Eu sunt de părere că şcolile şi grădiniţele sunt cartea de vizită a primarului. Sunt lucrurile pe care le vede oricine. Dacă nu creezi condiţii, lumea nu te mai votează, asta e părerea mea. Am reabilitat şcolile din comună şi continuăm să lucrăm la ele, pentru construirea unor anexe în care să introducem toaletele. Am reabilitat clădirile cu termopan, le-am izolat, am revăruit pereţii, avem încălzire cu centrală", ne-a explicat Ioan Porumb.

Şi în sălile de clasă se fac lucrări de modernizare pe banii comunei, ne-a spus primarul. "Unul dintre profesori a cerut, într-o şedinţă de consiliu local, table noi. Am făcut rectificare bugetară şi am acordat bani pentru acest lucru, fără probleme", a precizat primarul.

Prima comună din nordul judeţului Galați cu canalizare

Unul dintre cele mai importante proiecte ale primarului Ioan Porumb, după cum ne-a explicat chiar dânsul, a fost instalaţia de canalizare. "Am reuşit, cu bani de la Guvern, să facem canalizare în sat. Proiectul ne-a costat 70 de miliarde lei vechi (700.000 lei), bani cu care am reuşit să tragem conductă de canalizare atât în satul Rădeşti, cât şi în satul Cruceanu. Este foarte important, pentru că acum oamenii care muncesc în străinătate simt că îşi pot construi aici o casă la standarde acceptabile. Avem branşaţi, momentan, 32 de consumatori, însă pentru a începe funcţionarea reţelei de canalizare avem nevoie de minimum 60. Dar nu e problemă, pentru că deja am vorbit cu oamenii şi se vor racorda în perioada următoare", ne-a explicat Ioan Porumb. Astfel, dintre toate comunele aflate la nord de Târgu Bujor, doar la Rădeşti a fost construită o reţea de canalizare, iar conducta principală se întinde pe o distanţă de 7,5 kilometri. În proiect au fost incluse şi două staţii de epurare, ambele deja construite.

Reţeaua de apă va fi predată către Apă-Canal

În timpul discuţiei cu edilul comunei Rădeşti, Ioan Porumb, acesta ne-a declarat că reţeaua de apă potabilă a comunei va fi predată anul acesta către Apă-Canal, care se va ocupa de întreţinere şi de încasări. "Când mi-a fost propus acest lucru, am crezut că se vor scumpi tarifele foarte mult, şi am refuzat iniţial. Dar apoi mi s-a explicat totul şi, de fapt, scumpirea va fi de la 3,31 lei, cât luăm acum, la 4,16 lei, cât va lua Apă-Canal", a conchis primarul Ioan Porumb.

Casa Noris, conacul de la marginea judeţului

Casa Noris este clădirea care îţi fură ochii de îndată ce treci de primăria din Rădeşti. Construită pe trei nivele, Casa Noris are, conform primarului Ioan Porumb, 24 de camere, însă nu locuieşte nimeni în ea. "Fata proprietarei terenului s-a măritat cu un australian, care a construit casa asta. Dar nu stă nimeni în ea. Proprietara trăieşte într-o casă mai mică, lângă palatul ăsta. Dar, e o construcţie cu care ne mândrim. Cine mai are aşa ceva în judeţ?", a exclamat Ioan Porumb.

Se poate și distracţie fără alcool

"În duminica dinaintea Rusaliilor, avem zilele comunei. Practic, două zile şi jumătate de noapte, comuna este în sărbătoare la căminul cultural. Vin la noi şi oameni din alte comune, nu doar din Rădeşti, atât de frumos este. Spre exemplu, anul ăsta, la horă, erau 40 de oameni, dintre care vreo 25 erau din alte sate şi comune. Şi îmi doresc să petrecem din ce în ce mai frumos an de an. Practic, noi arătăm că se poate petrece fără alcool, pentru că nu dăm decât suc şi apă oamenilor", ne-a explicat primarul.

Comuna nu este suficient cunoscută

Cea mai mare supărare a primarului Ioan Porumb este legată de statutul comunei pe care o conduce în judeţ. "Din păcate, nu ştie prea multă lume că noi existăm. Ştiu cei de pe aici, din jur, şi cei care au plecat de aici sau care mai au rude prin zonă. Altfel, nu ne cunoaşte nimeni. Şi avem facilităţi pe care alţii prin judeţ nu le au. Vreau să fim cunoscuţi, să ne ştie lumea", ne-a declarat edilul Ioan Porumb.

Primarul vrea să construiască un complex de agrement

Dacă gohorenii se pot lăuda cu un parc construit în mijlocul câmpului, comuna Rădeşti s-ar putea lăuda, în curând, cu un complex sportiv de cinci stele. Primarul Ioan Porumb îşi propune să construiască un complex de agrement pentru cei din comună, dar şi pentru cei din localităţile apropiate. 

"Modalităţi de petrecere a timpului liber, aici în zonă, nu există. Copiii nu au unde să joace fotbal, să facă sport aşa cum trebuie, să înoate în condiţii de siguranţă. Iniţial, am vrut să fac doar un teren de fotbal la marginea comunei, dar m-am răzgândit. Vreau să fac un complex de agrement de cinci stele, cu piscină, teren de fotbal, teren de tenis, parcare, tot ce trebuie. Vreau ca atât rădeştenii, cât şi cei din localităţile din jur să aibă unde să îşi petreacă timpul liber. Surse de bani se vor găsi, nu-i problemă. Vom apela la fondurile europene, cel mai probabil. Din calculele mele, nu ar trebui să depăşim suma de 120.000 de euro pentru investiţie, ceea ce nu înseamnă foarte mult", ne-a explicat primarul comunei. 

Sunt aşteptaţi investitorii 

Complexul de agrement nu este, însă, singurul proiect al primarului din Rădeşti, care ne-a mărturisit că se află în discuţii cu mai mulţi investitori care ar dori să cumpere teren în comună. "Mi s-a propus din partea unui om cu bani să se construiască, în Rădeşti, un club de arte marţiale. Practic, eu, ca primar, trebuie doar să îl ajut pe acel om să găsească un teren pe care să îl cumpere şi pe care să construiască acel club, pentru că de restul se ocupă el", ne-a declarat Ioan Porumb.

Şi în imobiliare s-ar putea investi în comuna Rădeşti. Ştiut fiind faptul că terenurile costă mult mai puţin în mediul rural decât în apropierea oraşului, există persoane care ar dori să construiască câteva case de vacanţă în zonă. "Şi pentru asta avem contacte cu oameni potenţi financiar. Vor să construiască cinci case de vacanţă în comuna noastră. Tocmai de asta îmi propun să reuşesc şi cu complexul de agrement, pentru a-mi fi mai uşor să atrag investitori în turism", a conchis edilul.

Oamenii de la 416 muncesc pentru binele comunei

Chiar dacă în comuna Rădeşti nu sunt extrem de multe persoane care se încadrează la Legea 416, primarul spune că este mulţumit de oamenii pe care îi are la dispoziţie. "Nu avem decât 54 de dosare la primărie pentru ajutorul social. Dar sunt oameni cu care poţi să faci treabă. Am făcut cu ei şi lucrări de modernizare, nu doar întreţinere, pentru că le-am explicat că şi ei locuiesc în comună şi că trebuie să fie frumoasă pentru toţi. E drept, ne-a ajutat mult şi ordonanţa din Legea 416 care îi obligă oarecum pe oameni la muncă, în caz contrar ei neîncasând ajutorul social. Fără ordonanţa asta, nu cred că puteau fi făcuţi prea mulţi să muncească", ne-a explicat Ioan Porumb.

E drept, însă, că nici în comuna Rădeşti nu se face muncă fără supraveghere. "Trebuie să stăm, totuşi, cu ochii pe ei, dar am reuşit, spre exemplu, să extindem reţeaua de alimentare cu apă, 10 kilometri de reţea, prin forţe proprii, cu oamenii ăştia. Se poate, dacă vrei!", a conchis edilul.

Citit 12939 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2017 02:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.