Cum să-ți protejezi stomacul atunci când iei aspirină

Cum să-ți protejezi stomacul atunci când iei aspirină
Sursa foto: reginamaria.ro
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Aspirina este o adevărată pilulă magică. Nu mai prididim în a lăuda efectul ei antiîmbătrânire şi nu numai. În doze mici, acidul acetilsalicilic împiedică plăcile de pe artere să se agrege, ducând astfel la evitarea formării cheagurilor în vasele de sânge. În doze medii obişnuite, aspirina este analgezică (calmează durerea - n.r.) şi antipiretică (reduce febra - n.r.), iar în doze mai mari are efect antiinflamator, fiind indicată în afecţiuni reumatismale.

În mod paradoxal, însă, tot aspirina produce inflamaţii ale mucoasei stomacale, care pot duce la gastrită sau ulcer. De vină este aspirina acidă, care trebuie evitată, în favoarea celei tamponate sau a celei care se dizolvă în apă. Ca să ne ferim de probleme, aspirina tamponată se ia după ce am băut o jumătate de pahar cu apă caldă, iar după ce luăm pastila mai bem încă o jumătate, pentru ca tableta să se descompună. Alte efecte secundare ale administrării aspirinei sunt sângerările digestive sau hemoragiile de sfârşit de sarcină. Administrarea este interzisă copiilor, deoarece pot apărea intoxicaţii grave cu tulburări de auz, transpiraţii, vărsături, hipotensiune arterială şi somnolenţă.

Citit 2609 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.