Școala iubitorilor de animale. Ce să NU faci niciodată cu câinele tău

Școala iubitorilor de animale. Ce să NU faci niciodată cu câinele tău
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Stăpânii de animale sunt, majoritatea, oameni extrem de iubitori și de bine intenționați. Cu toate acestea, orice drum către o greșeală poate fi pavat cu bune intenții. Așa cum sunt lucruri pe care nu trebuie să le faci atunci când ai de-a face cu câini străini, nici când este vorba despre propriul câine nu poți face orice.

1. NU îi da câinelui mâncare de la masă

Oricât de frumos ar cerși, nu este bine ca animalul să primească mâncare umană, din farfuria stăpânului, fiindcă, în timp, acest mod de a cere mâncare va ajunge să vă irite, iar câinele va refuza mâncarea sa, devenind foarte dificil să-l convingem să mănânce bobițele. Un câine hrănit cu mâncarea stăpânilor va avea probleme de sănătate, unele chiar foarte grave: obezitate, probleme digestive, căderea blănii etc.

2. NU ține cățelul izolat

Indiferent de talie, un câine trebuie să intre în contact cu alți câini, dar și cu oameni, de la cea mai fragedă vârstă, imediat după terminarea schemei de vaccinare. În caz contrar, câinele se va teme de orice interacțiune și va deveni agresiv, cei de talie mare fiind greu spre imposibil de controlat, iar cei mici lătrând la orice alt animal și la persoane. De asemenea, va fi greu de dus la medicul veterinar, în caz de nevoie.

3. NU face cățelul complet dependent de tine

Indiferent cât de mult îl iubești și cât de mult plânge sau cât de irezistibil este, câinele nu trebuie să stea exclusiv cu stăpânul, în mod permanent, fiindcă acest tip de atașament îl va împiedica pe stăpân să plece în călătorii fără câine, fie voit, fie forțat de împrejurări. Un câine adult care nu este obișnuit să stea fără stăpân va reacționa foarte rău: va fi speriat și agresiv, va lătra permanent, își va face nevoile de emoție etc.

4. NU lovi câinele

Chiar dacă, mai ales când sunt pui, câinii pot avea comportamente care necesită corectare, nu îi loviți. Singura consecință va fi că ei vor deveni sperioși, nu vor mai veni la chemare, nu vor mai avea încredere în ei. Singura soluție de corectare este încurajarea comportamentului pozitiv, cu insistență și răbdare.

5. NU ține câinele închis în casă

Cu excepția unor rase cu mai puțină nevoie de mișcare (ex. buldogii englezi și bichonii), câinii au nevoie de mult mai mult decât o scurtă plimbare în jurul blocului sau de o ieșire în curtea casei. Le sunt necesare cel puțin două plimbări zilnice de câte 30 de minute, iar pentru anumite rase, mai ales cele de vânătoare, este nevoie de ieșiri ocazionale în natură, unde să poată alerga liberi.

Citit 5750 ori Ultima modificare Duminică, 19 Noiembrie 2023 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.