Ceapa și usturoiul, antibioticele pe care natura ni le pune la dispoziție

Ceapa și usturoiul, antibioticele pe care natura ni le pune la dispoziție
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ceapa și usturoiul verde nu doar că dau un gust mai bun salatelor noastre, dar au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Prin urmare, ar trebui să fie nelipsite din alimentația de primăvară, potrivit doc.ro.

Atât usturoiul verde, cât și ceapa verde sunt bine cunoscute ca remedii naturale, fiind folosite de multă vreme pentru a trata diverse afecțiuni. Se pot consuma proaspete, dar și gătite.

Usturoiul verde conține vitamina K, vitamina A, vitamina C, vitamina B9, vitamina B6, mangan şi fier. Nu lipsește alicina, un compus de sulf care îi oferă mirosul specific. Ceapa verde conține vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu, alicină, clorofilă și cvercitină (antioxidant).

La rândul ei, ceapa verde este o sursă importantă de vitamina K. De ce este aceasta atât de importantă? Vitamina K are un rol major pentru sănătatea oaselor prin susținerea activității osteoblastice (formarea și întărirea oaselor). Nivelurile adecvate de vitamina K din dietă ajută la limitarea leziunilor neuronale din creier; astfel, are un rol stabilit în tratamentul bolii Alzheimer.

Așadar, multe dintre vitaminele, mineralele și antioxidanții din aceste două legume coincid, ceea ce le face la fel de eficiente.

De asemenea, usturoiul în special, dar și ceapa sunt deja vedete în ceea ce privește sistemul imunitar. Susțin bariera naturală de apărare a organismului, favorizând reducerea inflamațiilor, a infecțiilor și dezvoltarea celulelor sănătoase.

Dacă te confrunți cu o răceală sau o infecție, presară usturoi verde în următoarea salată pe care o vei consuma. Conținutul de vitamina C va stimula producția de globule albe.

Ambele legume reduc și riscul de boli coronariene și cardiovasculare, țin sub control tensiunea arterială și favorizează circulația sângelui. În ciuda mirosului neplăcut, alicina stimulează oxidul nitric, un compus vasodilatator, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Cercetările publicate în Journal of the Royal College of Physicians of London au arătat că alicina, ingredientul activ din usturoi și ceapa verde, este capabilă să scadă nivelul de colesterol LDL („rău”) și să crească nivelul de colesterol HDL („bun”). În plus, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Tot alicina inhibă enzima hepatică necesară pentru sinteza de colesterol. În plus, usturoiul conţine mangan (24 la sută din DZR la suta de grame), un mineral care acționează în favoarea colesterolului bun, în timp ce absoarbe excesul de colesterol şi îl transportă la nivelul ficatului.

De asemenea, ambele legume acționează ca un antibiotic natural. Favorizează vindecarea infecțiilor de la nivelul tractului digestiv, dar și de la nivel general, a întregului organism. Primăvara se întâmplă deseori să răcim din cauza schimbărilor de temperatură și a slăbirii sistemului imunitar, iar ceapa și usturoiul verde ne vin repede în ajutor. Oamenii de știință spun și că extractele de ceapă și de usturoi pot ucide bacteriile, ciupercile și virușii. Testele de laborator pe anumite soiuri de ceapă au arătat că, la concentrații suficient de mari, unele pot ucide sau încetini creșterea salmonelei sau a E.coli.

Totodată, ceapa verde conține fitonutrienți, inclusiv antioxidanți. Aceștia, flavonoidele și polifenolii, „vânează” radicalii liberi, substanțe care pot duce la cancer, inflamație și boli care apar pe măsură ce înaintăm în vârstă. Antioxidanții își pierd puterea în timpul gătirii, așa că cel mai bine este să consumi ceapă verde proaspătă.

Citit 1500 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Martie 2024 12:47

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro