Astăzi vom aborda la rubrica noastră un subiect mai sensibil şi anume posibilităţile de a lua animalul de companie cu tine în concediu. Ce trebuie să ştim, ce trebuie să facem şi mai ales să NU facem dacă ducem câinele sau pisica într-un loc nou.
Subiectul concediului când ai un animal de companie este unul spinos, iar toţi iubitorii de animale ştiu bine asta. Pe de o parte, câinele sau pisica sunt parte din familie, aşa că toată lumea îşi doreşte să se bucure şi ei de concediu, de aer curat, de munte sau de mare etc.
În primul rând, trebuie să menţionăm că plecatul în străinătate cu animale de companie presupune mult mai multe pregătiri şi condiţii de îndeplinit. Patrupedele trebuie să aibă paşapoarte şi anumite tipuri de vaccinuri care, cel puţin în cazul pisicilor, nu sunt obligatorii, aşa că este nevoie să vă adresaţi din timp medicului veterinar dacă plănuiţi să călătoriţi împreună cu câinele sau pisica. În al doilea rând, în funcţie de talie şi de regulile fiecărui tip de transportator, animalul poate sau nu călători în cabina avionului, iar pe tren sau în autocar există alte condiţii de îndeplinit. Asiguraţi-vă că le cunoaşteţi din timp şi că luaţi în calcul şi bugetul necesar pentru animalul dvs., în care intră costurile biletelor de transport, ale cuştilor sau cutiilor de transport ori al altor accesorii necesare, eventual suplimentele de tarif la cazare etc.
Dacă alegeţi să vă petreceţi concediul în ţară, luaţi în calcul faptul că opţiunile de cazare pet friendly (care sunt prietenoase cu animalele, adică acceptă animale - n.a.) sunt mai puţine, deci se vor epuiza mai repede, fiindcă nu sunteţi singura persoană care le caută.
Chiar dacă găsiţi cazarea ideală, luaţi în calcul faptul că acolo vor exista şi alte animale, deci va trebui să-l supravegheaţi şi mai îndeaproape pe al dumneavoastră. Nu de puţine ori am auzit din partea administratorilor sau proprietarilor de hoteluri şi pensiuni motive pentru care, deşi iniţial acceptau animale, acum nu o mai fac: animalele lăsate singure în camere au distrus obiecte sanitare, uşi, perdele, covoare etc sau animalele lăsate singure în camere au plâns, urlat etc, disturbând liniştea celorlalți turişti.
Ei bine, ca iubitor de animale, o spun fără echivoc: un animal nu trebuie lăsat singur într-un spaţiu nou, străin, necunoscut, decât în situaţii extreme şi atunci, dacă altfel nu se poate, într-o cuşcă de transport. Orice animal, poate cu excepţia celor foarte bine dresate, va reacţiona negativ când este lăsat singur un timp îndelungat într-un spaţiu mic şi necunoscut.
Dacă vă duceţi în concediu cu câinele, asumaţi-vă că acesta vă va însoţi peste tot, indiferent de situaţie. În cazul pisicilor, dacă nu sunteţi convinşi, din experienţe anterioare, asigurați-vă că nu se urcă pe pereţi (la propriu) de plictiseală sau de furie, nu le lăsaţi în afara unei cuşti, iar în cuşcă, nu perioade lungi de timp. Dacă aţi lăsat animalul în camera de hotel şi plecaţi într-o excursie de o zi, nu fiţi uimiţi dacă va distruge mobilierul între timp. Asemenea lucruri nu trebuie făcute, pur şi simplu.