Dacă ați avut sau aveţi câine, ştiţi cu siguranţă că aceştia sunt înnebuniţi după brânză, în mai toate formele ei, în unele cazuri o fură de pe masă, dacă sunt lăsaţi nesupravegheaţi, cerşesc atunci când consumaţi brânză sau mâncăruri care conţin aşa ceva. Cu siguranţă v-aţi întrebat dacă au voie câinii să mănânce brânză, dacă acest aliment delicios este sau nu periculos pentru câini, în ce cantitate trebuie oferit şi care sunt sortimentele pe care le putem alege pentru a suplimenta dieta câinilor. În cele ce urmează, iată câteva detalii referitoare la acest subiect.
Beneficiile şi contraindicaţiile brânzei
Brânza este bogată în elemente nutritive, inclusiv calciu, proteine, fosfor, zinc și vitamina A și B12, beneficii nutriționale pentru oameni, dar nu neapărat şi pentru câinele dvs.
Dar, şi pentru ei, brânza are beneficiile sale, putând fi folosită ca o recompensă utilă în dresaj sau pentru a masca medicamentele pe care vă chinuiți să le dați cățelului dvs.
Deci, au voie câinii să mănânce brânză? Sau nu este deloc recomandată? Deși există unele beneficii potențiale ale hrănirii câinelui dvs. cu brânză, adevărul este că poate provoca, de asemenea, mai multe probleme de sănătate, inclusiv obezitate și pancreatită.
Potrivit ASPCA, "deoarece animalele de companie nu prezintă cantități importante de lactază (enzima care descompune lactoza din lapte), laptele și alte produse lactate cauzează diaree sau alte tulburări digestive." Concluzia: Nu îi oferiți câinelui brânză ca parte a planului său alimentar regulat sau ca recompensă frecventă. Deși acest aliment pare inofensiv, îi poate cauza probleme majore de stomac. Pe lângă problema lactozei, conţinutul ridicat de grăsimi rămâne o altă problemă legată de brânza la câini. Hrănirea regulată a câinelui dvs. cu alimente grase îl poate face să crească nesănătos în greutate, poate deveni chiar obez, iar asta poate duce la alte probleme de sănătate. Potrivit American Kennel Club, consumarea brânzei poate declanșa pancreatită, mai ales pentru rasele care sunt predispuse la pancreatită, cum ar fi schnauzerii și cocker spanielii. Pancreatita este o afecțiune gravă care conduce adesea la tulburări de stomac, diaree și dureri de stomac, dar unele cazuri grave poate conduce și la deces.
Putem să îi dăm câinelui brânză proaspătă?
Nu toate tipurile de brânză sunt la fel. Tipurile de brânză cu conținut redus de grăsime, cum ar fi mozzarella, brânză proaspătă și brânză moale de capră pot fi opțiuni mai sănătoase pentru câinele dvs. decât cele foarte grase. Atenţie! Unele tipuri de brânză conțin ierburi și legume, cum ar fi arpagic sau usturoi, ambele putând fi toxice pentru câini.
Înainte de a decide să îi oferiți câinelui dvs. o gustare ocazională pe bază de brânză, consultați veterinarul. Acesta vă va putea ajuta să vă dați seama dacă este o recompensă corespunzătoare și, în acest caz, ce tip de brânză ar putea fi cel mai bun pentru el. Amintiți-vă întotdeauna că, în cazul oricărui aliment separat de hrana obişnuită a câinelui - inclusiv recompensele - nu ar trebui să constituie mai mult de 10% din aportul caloric zilnic al câinelui dvs.