Te-ai întrebat vreodată cât de des ar trebui să faci sex pe săptămână ca să fii liniştit şi fericit? Ei bine, dacă ai făcut-o, ar trebui să încetezi să te mai gândeşti la acest lucru, pentru că nu există o regulă scrisă în acest sens. Chiar dacă media mondială este de două ori pe săptămână, sexologii susţin că frecvenţa relaţiilor sexuale diferă de la cuplu la cuplu.
Astfel, cuplurile care locuiesc împreună fac sex de 146 de ori pe an, cele căsătorite de 98 de ori pe an, iar cei fără un partener stabil nu se bucură de sex decât de 49 de ori pe an. Cu toate acestea, există şi cupluri care fac sex în toate cele 365 de zile ale unui an! Potrivit specialiștilor, chiar dacă nu există nicio regulă privind frecvenţa cu care este bine să întreţinem relaţii sexuale, există factori care ne determină sa facem sex mai des sau mai rar. Iată care sunt, în opinia experților, principalii șapte factori care influențează decisiv frecvența și calitatea vieții sexuale, precum și cum pot fi aceștia combătuți ori îmbunătățiți, după caz.
1. Cât de bine vă înţelegeţi
Certurile constante răresc partidele de sex, pentru că ele vă afectează emoţional. Doctorul Krista Bloom te sfătuieşte să nu mizezi pe satisfacţia sexului de împăcare, căci el nu poate ţine locul unei vieţi sexuale echilibrate. Cea din urmă o obţii doar dacă relaţia de cuplu este armonioasă.
2. Câtă satisfacţie vă oferă sexul în cuplu
Potrivit experienţei profesionale, doctorul Bloom remarcă faptul că sexul de calitate duce la mai mult sex de calitate. Cu cât vă bucuraţi mai mult de sexul în doi, cu atât îl propuneţi mai des. Dacă activitatea dintre aşternuturi nu vă provoacă decât dezamăgiri e lesne de înţeles de ce faceţi sex tot mai rar.
3. Starea de sănătate şi medicamentele luate
O stare de sănătate precară nu are cum să pună bazele unei pofte de sex constante. Mai mult, există medicamente care inhibă libidoul, aşa că este indicat să consulţi un doctor, dacă constaţi fluctuaţii ale libidoului concomitent cu urmarea unui tratament.
4. Compatibilitatea sexuală
Preferinţele voastre sexuale şi modul în care ele se potrivesc vă influenţează mult motivaţia de a face sex. Preferinţele diferite în pat transformă sexul într-o obligaţie pentru cel care face mai multe compromisuri, aşa că partidele se răresc. Dacă aveţi aceleaşi gusturi, vă priviţi viaţa sexuală cu optimism, lucru care vă antrenează să faceţi sex tot mai des.
5. Lipsa somnului
Dacă atunci când ajungi acasă, ești și stresată, dar și epuizată pentru că dormi din ce în ce mai puțin, situația este și mai gravă. Stresul provoacă insomnie, orele lucrate peste program taie din orele de odihnă, nopțile pierdute cu greu mai sunt recuperate atunci când nu mai ai 20 de ani, iar lipsa somnului îți fură toată energia. Dormi mai mult dacă vrei să faci sex cu plăcere. Dormi mai mult dacă vrei să te bucuri de momente prețioase în compania partenerului tău, dacă vrei ca viața să ti se pară din nou frumoasă și dacă vrei să fii bine.
6. Dereglările hormonale
Dereglarea hormonală are mai multe cauze, printre care amintim stresul, unele medicamente, alimentația dezechilibrată, consumul mare de cafea și/sau alcool, sedentarismul sau, dimpotrivă, prea multă activitate fizică. Pot apărea dereglări hormonale și după naștere, precum și în urma tulburărilor funcționale ale glandei suprarenale. După cum iți poți da seama, unele pot fi gestionate de tine, pentru altele ar fi bine să te consulți cu un medic. Printre simptome se numără: apetit sexual scăzut, schimbări de dispoziție, insomnie, tulburări ale ciclului menstrual, scădere sau creștere în greutate în mod inexplicabil, bufeuri, acnee, durere de burtă sau de spate în timpul menstruației și chiar iritații pe piele.
7. Te stresezi prea tare
Din păcate, stresul este parte din noi în egală măsură în care este și bucuria, sau poate suntem chiar mai stresate decât fericite. Și tot din păcate, stresul ne afectează viața în fiecare zi, mai rău decât o durere pe care o resimțim după o despărțire, pentru că stresul e mereu, durerea trece la un moment dat. Remedii pentru stres sunt multe, dar prea puțin ne folosim de ele. Și dacă până acum faptul că stresul te face să pari cu cinci ani mai bătrână, îți umbrește fericirea, te impiedică să te relaxezi când iesi în oraș cu prietenele și să dai randament la locul de muncă, atunci măcar când te gândești că relația ta este în pericol ar trebui să te sperie.
Când ajungi acasă, încearcă să te detașezi total de ce se întâmplă afară. Dacă rețelele de socializare sunt un factor de stres, atunci ține departe telefonul de tine. Dacă mama ta este un factor de stres, vorbește cu ea în timpul zilei (și cat mai rar) ca atunci când ajungi acasă să nu mai fii nevoită să îi răspunzi la telefon. Fă o baie, masează-ți capul și picioarele, schimbă-te în haine care te ajută să te simți confortabil și sexy în același timp și dedică-te trup și suflet partenerului tău. Fii prezentă în timp ce faceți sex.
(articol realizat din surse online)