Sexul și presiunea socială la adolescenți

Sexul și presiunea socială la adolescenți
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Trăim într-o lume sexualizată, unde orice, de la reclame, reviste, prieteni, promovează sexul. Astfel încât, indiferent dacă adolescentul are prieteni care îl incurajează să facă sex, ori privește la televizor sau citește o revistă, tot simte la un moment dat această presiune ”de a face sex”.

Într-un studiu realizat în SUA este evidențiat faptul că băieții se simt mult mai constrânși de către semenii lor (băieți de aceeași vârstă sau puțin mai mari) să facă sex, și că drogurile și alcoolul conduc de cele mai multe ori la acte sexuale neprotejate. Pe de altă parte, fetele sunt constrânse de cele mai multe ori de partenerii lor să facă sex, în timp ce multe dintre ele sunt păcălite în astfel de activități fără a-și dori sau da consimțământul benevol asupra actului sexual. Adolescentul trebuie să evită participarea la acte precum tachinarea, batjocurirea semenilor săi ca modalitate de a fi acceptat de un anumit grup. Deși cei din grup nu vor aprecia unele refuzuri de a acționa cu grupul, a face lucrul care trebuie este recompensator și contribuie la educarea adolescentului.

Intimitate sexuală

Orice aluzie sexuală sau imitare a unui act sexual necesită consimțământul ambelor părți implicate, indiferent de natura activității sexuale. Însă intimitatea nu se referă doar la sex și la organe genitale, aceasta se poate manifesta și în alte moduri, cum ar fi discuții intime, împărțirea unor informații și sentimente intime. Intimitatea sexuală trebuie să fie o experiență confortabilă și plăcută, care să provoace bucurie, un mod de exprimare fizică a sentimentelor. Deși o relație intimă fizică apropie în general două persoane, există și alte comportamente sexuale/ fizice ce pot crea această apropiere, în afara sexului: sărutul, atingerea, mângâierile, îmbrățişările, masajul. Doar pentru că există o atracție fizică și dorința de a deveni intimi din punct de vedere sexual, nu înseamnă o acceptare totală a oricăror experiențe sexuale. Unii adolescenți aleg să experimenteze alte activități sexuale în afara sexului clasic.

De ce presiunea anturajului este atât de puternică

La vârsta adolescenței, tinerii duc o luptă pentru descoperirea propriei identități, încearcă să se cunoască pe sine și sunt curioși în ceea ce privește comportamentul celor din jur. Este normal ca ei să priveasca spre cei din jur pentru a observa cum își rezolvă anumite probleme, situații similare cu care se confruntă și ei. Influența anturajului este despre cum să-ți faci prieteni, să fii acceptat și să-ți fie recunoscut un anumit statut social. Adolescența aduce cu sine atât de multă neîndemânare, jenă și incertitudine, în timp ce tinerii descoperă schimbările simultane ale corpurilor, intereselor, senzațiilor si priorităților. Apartenența la un grup social le confirmă valoarea personală și îi ajută să-si ajusteze drumul către maturitate. Pe măsură ce adolescenții se îndepărtează de părinţi, ei se folosesc în principal de prieteni ca sursă de încredere, confidență, sprijin și sfaturi. În situații nefavorabile, adolescenții preiau sfaturi proaste, rău intenționate, în loc să gândească pentru ei, bazându-se pe propriile credințe și valori, sau să caute un ajutor avizat, o opinie mult mai bine informată, documentată. Mulți adolescenți refuză să creadă sau nu realizează la timp cât de dependenți au ajuns să fie de memebrii grupului din care fac parte, de prieteni, de anumite persoane influente, ce le fură astfel din independență și individualitate.

Cum puteți recunoaște "șantajul" anturajului

Pentru a oferi un mic ajutor în evitarea unor situații jenante, necorespunzătoare, iată care sunt câteva modalități prin care anumite persoane pot încerca să convingă adolescentul să cedeze presiunii acestora de a-l implica într-o activitate sexuală:

- spunând că dacă ați iubi cu adevărat, aţi face asta pentru el/ea;

- amenințând cu despărțirea în cazul refuzului;

- învinovățindu-vă pentru starea sa de excitație și obligându-vă astfel să îl satisfacă sexual;

- încercând o abordare graduală, de inducere treptată a acceptării, deși v-ați exprimat foarte clar refuzul;

- încercând să vă inducă ideea că este un lucru normal pe care toate cuplurile îl fac, în caz contrar amenințând cu infidelitatea;

- amenințând cu răspândirea unor zvonuri defăimătoare la adresa voastră, dacă nu acceptați să faceți sex;

- cu promisuni mincinoase de avea o relație după ce faceți sex;

- afirmând că nu vă veți bucura de plăcerea sexuală dacă va trebui să poarte prezervativ;

- refuzându-vă dreptul de a vă răzgândi, chiar dacă inițial sub presiune ați acceptat un act sexual;

- eliberându-se de vestimentația proprie si a voastră, în speranța că nuditatea v-ar convinge să acceptați în cele din urmă desfășurarea unui act sexual;

- obligându-vă să-i atingeți în zonele erogene atunci când nu sunteți dispus/ă;

- spunând că alte forme de activitate sexuală nu sunt ”sex real” și că oricum acestea nu contează și nu prezintă niciun risc.

Cum să rezistați la presiunea negativă a anturajului

Cultivați-vă încrederea în sine, acceptarea de sine și aprecierea proprie ce vă vor permite să vă păstrați confortul cu propriile idealuri și interese în fața presiunii celorlalți. Influența anturajului este una dintre cele mai puternice influențe asupra adolescentului. Aceasta poate să-i mobilizeze energia, să-l motiveze, să-l încurajeze către lucrurile pozitive, pe de o parte, și să-i afecteze judecata și să-l îndrume către comportamente riscante, necorespunzătoare, îndepărtându-l de familie și de influențele pozitive, pe de altă parte.

Indiferent de tipul de presiune exercitat asupra adolescentului, acesta trebuie să învețe să cântărească importanța propriilor decizii și cea a efectului de mulțime (care decide pentru el). De aceea:

- Petreceți timpul cu persoane/ colegi / prieteni care vă sprijină în decizia voastră și cred și ei că este bine să aștepte până se simt pregătiți să-și înceapă viața sexuală.

- Formați-vă un grup de prieteni cu care să ieșiți în oraș, nu doar cu partenerul de întâlnire.

- Faceți cunoștință prietenilor voștri cu părinții.

- Invită-ți prietenii acasă.

- Susțineți-vă prietenii dacă aceștia se simt presați de alte persoane să întrețina relații sexuale.

- Construiți-vă un mic scenariu astfel încât să nu fiți luați prin surprindere dacă vă aflați într-o situație în care sunteți presat/ă să faceți sex.

- Întodeauna să aveți un plan de rezervă, o alternativă, în cazul în care vă simțiti incomod cu o anumită persoană (o persoană pe care s-o chemați, telefon, bani de taxi etc).

- Să nu vă simțiți niciodată obligați sa returnați un favor/ cadou cuiva prin intermediului sexului.

- Spuneți “Nu” și acționați congruent (vorbele și acțiunile să-și păstreze unitatea) dacă situația v-o cere.

- Respectați-vă îndeajuns cât să afirmați susținut că “Nu, nu sunt pregătit/ă să fac sex!”.

Articol realizat din surse online

Citit 1665 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2024 12:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.