Cum să vă protejaţi câinele de atacul CĂPUȘELOR

Cum să vă protejaţi câinele de atacul CĂPUȘELOR
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalelor de companie. Pentru că iarba a crescut din belşug, iar mediul este mai mult decât prielnic pentru dezvoltarea căpuşelor, vom încerca să vă explicăm ce puteţi face pentru ca patrupedul să nu fie muşcat de acest parazit.

Deparazitarea externă

Cea mai bună şi mai sigură soluţie o reprezintă deparazitarea externă regulată a animalului de companie. Însă nu o faceţi după informaţiile găsite pe internet ori după cum credeţi dumneavoastră că ar fi bine. Cel mai indicat este să cereţi părerea medicului veterinar. Numai specialistul vă poate spune care ar fi cel mai bun produs de deparazitare pentru animalul dumneavoastră, în funcţie de mărime şi de greutate, dar şi la ce perioadă de timp trebuie făcut rapelul. Este adevărat, soluţiile cele mai eficiente în privinţa căpuşelor nu sunt deloc foarte ieftine, ba dimpotrivă! Astfel că deparazitarea unui câine ajunge să coste aproape 50 de lei! Un efort financiar pe care nu toţi stăpânii de câini şi-l pot permite! Dar câinele are nevoie de protecţie nu numai în privinţa căpuşelor, ci şi a puricilor, păduchilor malofagi, râiei auriculare, râiei sarcoptice şi a altor paraziţi! Deci lucrurile se complică. Desigur, puteţi apela şi la variante mai ieftine de deparazitare, dar nu atât de eficace în ceea ce priveşte atacul căpuşelor.

Controlaţi câinele!

Dacă nu vă permiteţi cheltuieli substanţiale pe substanţele de deparazitare, atunci va trebui să acordaţi mai multă atenţie patrupedului. Dacă în cazul nostru, al oamenilor, e mai uşor de identificat o muşcătură de căpuşă, blana bogată a câinilor face mai dificilă observarea. Tocmai de aceea, este recomandat ca la întoarcerea de la plimbare, să verificaţi câinele dacă nu cumva a fost muşcat. Zonele expuse sunt cele intens vascularizate - urechile, pliurile blănii, labele, porţiunile cu păr rar şi picioarele.

Vom continua subiectul şi săptămâna viitoare.

Mângâiaţi blana cu atenţie

Aşa cum spuneam, în cazul câinilor, cele mai expuse zone sunt urechile - interiorul lor, pliurile blănii, labele, porţiunile cu păr rar şi intens vascularizate. Medicii veterinari atrag atenţia că şi în cazul în care câinele poartă zgardă antiparazitară, care va omorî căpuşa în scurt timp, corpul acesteia va continua să se umple cu sânge! Sfatul general este acela de a căuta căpuşele mângâind cu atenţie toată suprafaţa corpului animalului, acordând grijă sporită urechilor, gâtului, cutelor de piele. Este esenţial să identificaţi orice ridicătură nefirească de la nivelul pielii animalului şi examinaţi zona la lumină puternică. Potrivit specialiştilor, în funcţie de specie şi de etapa a vieţii, o căpuşă poate fi de mărimea unui vârf de creion sau cât un bob mic de fasole sau de strugure.

Dacă unele căpuşe pot provoca o reacţie severă, care culminează cu paralizie, situaţie remediată după îndepărtarea parazitului, în alte situaţii primele semne ale bolii pot apărea după zile, săptămâni sau chiar luni de la infectare.

Nu striviţi corpul parazitului!

În cazul în care aţi descoperit o căpuşă, prima grijă este să nu încercaţi să scoateţi parazitul fără a avea mănuşi! De asemenea, evitaţi să puneţi presiune pe abdomenul căpuşei şi nu o striviţi pentru că nu veţi face altceva decât să "injectaţi" sacul cu sânge al parazitului în corpul animalului de companie! Aveţi nevoie de o pensetă cu vârf ascuţit sau de un dispozitiv special - un fel de croşetă pe care o puteţi cumpăra de la pet-shop-urile on-line cu doar 19 lei. Acest instrument permite extragerea căpuşei fără a lăsa capul parazitului sub piele.

Sfatul general este să apucaţi căpuşa cât mai aproape de locul în care intră în pielea animalului şi să trageţi uşor şi continuu, direct în afară. Nu răsuciţi căpuşa în timp ce trageţi, pentru că riscaţi să o rupeţi, iar cleştii ei vor rămâne în piele. Metode populare precum aplicarea de acetonă, ojă sau chibrituri aprinse sunt doar metode de a irita căpuşa, făcând-o să depună în rană mai multă salivă purtătoare de boli. După ce aţi îndepărtat căpuşa de pe piele, puneţi-o într-un borcan cu alcool ca să o omorâţi. Curăţaţi rana cu un dezinfectant şi adresaţi-vă medicului veterinar!

Citit 6383 ori Ultima modificare Joi, 01 Iunie 2017 14:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.