Ce investigaţii medicale trebuie să facă o viitoare mamă

Ce investigaţii medicale trebuie să facă o viitoare mamă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

A afla că eşti o viitoare mămică este o veste minunată, ce nu poate fi comparată cu niciun alt moment din viaţă. E un nou început în viaţa de familie, cu noi responsabilităţi, dar şi cu multe experienţe frumoase.

Până la chicoteli şi momente pline de veselie, trebuie să treci cu bine peste sarcină şi toate încercările pe care le presupune. De aceea, este foarte important să faci toate analizele medicale trimestriale, testele şi ecografiile, pentru a fi sigură că ai o sarcină lipsită de orice problemă şi un viitor bebeluş sănătos.

Pe durata sarcinii, o viitoare mămică îşi pune tot felul de întrebări, îşi face griji şi orice disconfort o pune pe gânduri. Astfel, investigaţiile pe care le faceţi pe durata celor nouă luni, o vor mai calma.

Primul trimestru de sarcină, prima ecografie

Prima vizită medicală la ginecolog în acest caz înseamnă şi prima ecografie, aceasta având rolul de a confirma sarcina şi de a depista o eventuală sarcină extrauterină. În general, ecografiile din primul trimestru costă 100 de lei. Ecografia este internă (pe bază de ultrasunete), nu implică niciun disconfort şi nu deranjează bebeluşul. După prima ecografie, urmează analizele: identificarea Rh-ului şi a grupei de sânge, analizele uzuale de sânge, testarea pentru Listeria, Chlamydia, Gonoree, Sifilis, HIV, virusul hepatic, Mycoplasma, Ureaplasma, analizele pentru colesterol şi trigliceride, dozarea de anticorpi Citomegalovirus, anticorpi rubeola şi anticorpi toxoplasmoza şi analizele de urină. Preţul acestora ajunge la aproximativ 400 de lei.

Dacă nu există probleme, următoarea vizită medicală va trebui să o faci la 12 săptămâni. La această ecografie, vei observa dacă fătul e bine, cum sunt mişcările sale şi dacă inima sa bate normal. Astfel, pe baza ecografiei pot fi depistate diverse anomalii.

Tot în cadrul acestei vizite, vei fi nevoită să faci dublu test sau dry test, care constă într-o ecografie (110 lei) şi analize de sânge (300 de lei). De la caz la caz, medicul poate recomanda investigaţii suplimentare. Totodată, ţi se vor recolta probe care să confirme că nu există o infecţie intimă. Aceste teste ajung la preţul de 45 de lei.

Dincolo de aceste investigaţii, medicul îţi va prescrie o serie de vitamine, pentru a ameliora stările de rău şi pentru a evita lipsa proteinelor. Este vorba în general de Magneziu cu B6, Elevit (trimestrul I) şi acid folic. Preţul acestora ajunge, lunar, la 120 de lei.

Al doilea trimestru de sarcină, noi teste

În trimestrul al doilea vei afla dacă vei avea un băieţel sau o fetiţă şi te vei gândi, tot mai mult, la o listă cu nume. În săptămâna a 16-a, vei face o nouă ecografie (110 lei), în urma căreia vei afla sexul copilului. În plus, medicul îţi va recomanda să faci un nou test pentru identificarea anomaliilor cromozomiale (triplu test). Preţul acestuia este de 110 lei. Dacă există suspiciuni, va trebui să mai faci nişte teste genetice şi o amniocenteză (1.500-2.000 de lei).

Între săptămâna 20 şi 22, medicul îţi va recomanda să faci o ecografie 3D care va arata cum s-au dezvoltat organele fătului şi te va asigura că nu au apărut alte semne ale unei posibile malformaţii. Costul acesteia ajunge la 300 de lei.

De asemenea, în săptămâna 26, vei repeta o ecografie 2D, pentru a observa evoluţia viitorului membru al familiei (110 lei).

Şi în al doilea trimestru trebuie să iei suplimente alimentare. Este vorba despre acidul folic, Elevit (trimestrul 2) şi Magneziu cu B6. Preţul acestora ajunge, lunar, la 120 de lei.

Ultimul trimestru de sarcină

Au mai rămas trei luni până când vei deveni mama cu acte în regulă. Urmează o perioadă mai încărcată, cu vizite mai dese la medic, emoţii tot mai mari şi multă nerăbdare.

La 28 de săptămâni de sarcină, o nouă vizită medicală este necesară pentru a te asigura că bebe e bine şi că nu au apărut modificări de sarcină care să vă afecteze pe niciunul dintre voi. Pe lângă testele obişnuite, pe care le ştii deja, şi care trebuie repetate pentru a confirma o evoluţie armonioasă a sarcinii, se poate ca medicul să considere că ar fi bine să faci un test de toleranţă la glucoză, menit să depisteze diabetul gestaţional. E un test simplu prin care se măsoară glicemia, după ce ai consumat, pe stomacul gol, un lichid ce conţine glucoză. Preţul acestui test ajunge la 53 de lei. Ulterior, în săptămâna 32, pe lângă repetarea hemoleucogramei, vei face şi o altă ecografie, pentru a vedea dacă bebeluşul are o poziţie normală. Costul acesteia ajunge la 120 de lei. În ultima lună de sarcină, ar fi ideal să mergi săptămânal la medic, dar acest aspect va fi stabilit de doctor, în funcţie de cum te vei simţi la momentul respectiv.

Citit 7478 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2017 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.