Unde îşi are cauzele infidelitatea

Unde îşi are cauzele infidelitatea
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În privinţa fidelităţii, părerile sunt împărţite. În timp ce unii sunt de părere că aceasta vine odată cu întâlnirea "sufletului pereche", alţii sunt de părere că fidelitatea pur şi simplu nu există şi că fiecare persoană în parte ajunge să fie tentată, mai devreme sau mai târziu, de un alt potenţial partener.

"Fidelitatea presupune o asumare conştientă a deciziei de a fi cu o anumită persoană. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de maturitate, din punct de vedere psihologic, şi mai ales din punct de vedere emoţional. O persoană imatură din punct de vedere emoţional, în momentul în care va întâmpina prima provocare în relaţie, va fi mai mult sau mai puţin tentată să se refugieze în altă parte", explică psihologul Andra Tănăsescu.

Specialistul în relaţii de cuplu este de părere că maturizarea psiho-emoţională ţine de mai mulţi factori, precum exemplele familiei, modul de viaţă, tipurile de relaţii, interacţiunea cu mediul social.

O persoană imatură din punct de vedere psihologic, deşi va avea capacitatea de a iubi necondiţionat, nu va cunoaşte îndeajuns de bine modalităţile potrivite pentru a face toate aceste lucruri. "În timp ce, din punct de vedere emoţional, va simţi, se va putea conecta, din punct de vedere cognitiv-comportamental, nu va avea un "vocabular" suficient de dezvoltat care să îi permită să manifeste ce simte, într-un mod sănătos. Astfel, pot să apară diferite comportamente sau reacţii nepotrivite, neînţelese de către celălalt, agitaţie, nesiguranţă, neclaritate, incoerenţă. Pe de altă parte, imaturitatea emoţională corespunde unui tip de persoană deosebit de inteligentă, raţională, care poate întâmpina dificultăţi în a se conecta sau a manifesta corespunzător ceea ce simte", declară psihologul Andra Tănăsescu.

Indiferent de situaţie, psihologul este de părere că fidelitatea în cuplu se leagă foarte strâns de asumarea responsabilităţii, faţă de propriul bine şi faţă de binele celuilalt. Maturitatea obţinută din experienţe, din lucrurile învăţate prin trăirea diferitelor momente şi situaţii de viaţă, duce la construirea abilităţilor necesare pentru a construi o relaţie sănătoasă.

Citit 2697 ori Ultima modificare Marți, 26 Decembrie 2017 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.