Curăţenie în toată regula pe malul Dunării

Curăţenie în toată regula pe malul Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sutele de elevi care au participat, joi, la acţiunea de ecologizare a malului Dunării le-au transmis celor care au lăsat gunoaie pe spaţiile verzi „să îşi strângă singuri mizeria!” *

Deşi sezonul estival s-a încheiat, ieri, de la primele ore ale dimineţii, Plaja Dunărea era plină-ochi. Cei prezenţi nu veniseră însă să facă plajă, ci să cureţe malul Dunării, sufocat, ca, în fiecare an, de PET-uri şi alte resturi lăsate de gălăţenii prost crescuţi care au impresia că a petrece timpul la iarbă verde înseamnă a „planta” printre copaci cutii goale de bere sau tăviţe de plastic pentru mici.

Circa 250 de voluntari gălăţeni au participat, ieri dimineaţă, la ecologizarea malului Dunării, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului „Ofensiva Verde continuă”, care se desfăşoară sub patronajul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi cu sprijinul Grupului de Presă Reporter.

La curăţarea malului Dunării de PET-uri, hârtii sau sticle au participat sute de elevi şi studenţi din Galaţi, dar şi 25 de funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Primăriei Galaţi, instituţii partenere în derularea acestui proiect.

„Am ales ca şi funcţionarii noştri să vină aici, pentru a-i învăţa pe cei mici cum să păstreze un mediu curat. Consiliul Judeţean are în administrare şi Pădurea Gârboavele, un loc agrement pentru gălăţeni. Din păcate, de multe ori, în urma lor rămân foarte multe gunoaie. Eu cred că prin astfel de măsuri de educare a populaţiei, încet, încet, oamenii vor învăţa că trebuie să îşi strângă gunoaiele”.

„Chiar şi la locul de muncă, acasă, sau la iarbă verde, oamenii trebuie să înveţe să respecte mediul înconjurător. Eu aş merge şi mai departe şi i-aş sfătui să depoziteze separat deşeurile (plasticul de o parte, cele biodegradabile de altă parte). Nu sunt pentru amendă, pentru că o amendă poate fi dată foarte uşor, însă seamănă mai mult a vânătoare; noi  trebuie să-i convingem pe oameni să păstreze mediul curat prin popularizarea a astfel de acţiuni”, a declarat Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Ingrid Miron, a avut un discurs scurt şi la obiect: „Îi sfătuiesc şi chiar îi rog frumos pe gălăţeni să ia cu ei, când merg la iarbă verde, câte o punguţă în care să pună resturile menajere şi apoi să o arunce la o ghenă, nu să le lase pe jos”.

Acţiune la nivel naţional

Potrivit lui Sterea Creţu, directorul Grupului de Presă Reporter, proiectul se desfăşoară în paralel cu acţiunea Ministerului Mediului „Marea Debarasare” şi urmăreşte educarea românilor, în sensul de a arunca la tomberoane resturile rezultate din petrecerile la grătar, la iarbă verde, dar şi în sensul de a se dispensa de aparatura electrică şi electronică veche, din case.

Până acum, Grupul de Presă Reporter, împreună cu partenerul său, Asociaţia Română pentru Reciclare Ro-Rec, a desfăşurat această acţiune în Ilfov, Vrancea, Teleorman, Tulcea, Dolj, Prahova şi Dâmboviţa.  Sterea Creţu a mai precizat că, împreună cu Ro-Rec, intenţionează să înfiinţeze, în fiecare judeţ în care ajung, câte un depozit de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, modul amenajat la standarde europene, după modelul nemţesc.

„Şi la Galaţi se va face un astfel de depozit, noi am depus deja o cere la CL, pentru că administraţia trebuie să contribuie, punând la dispoziţie terenul. În circa două luni şi jumătate se construieşte, iar investiţia este plătită exclusiv de partenerul nostru Ro-Rec”, a mai spus  Sterea Creţu.

În afară de aceşti interlocutori, îmbrăcaţi destul de pretenţios pentru o astfel de acţiune (în afară de Sterea Creţu), sutele de copii mişunau cu saci de plastic pe plajă.

Am stat de vorbă cu Cătălina Grăjdeanu, Andreea Mândrescu, Diana Popescu, Alexandru Fotache, toţi de la Şcoala nr. 26. Fiecare ne-a spus cum a strâns gunoaiele de pe malul Dunării şi le-au transmis celor care lasă astfel de resturi „să nu mai facă aşa şi să îşi strângă singuri mizeria!”.

Acţiunea de ieri a continuat, seara, cu o tombolă, organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor, la care au participat gălăţenii care au dus, în ultimele două zile, aparatură electrică şi electrocasnică la sediile celor două societăţi de salubrizare din Galaţi. După tombolă, a fost programat  un concert.

Citit 843 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.