Târgul de Toamnă îi cheamă pe gălăţeni în Piaţa Centrală!

Târgul de Toamnă îi cheamă pe gălăţeni în Piaţa Centrală!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de trei zile, piaţa are altă faţă * Unde au fost struguri, acum e peşte * Dacă nu vă place mustul, beţi vin! * Grătarele s-au întins, fanfara cântă * Gutui, cantalup, struguri, mere şi dovleci uriaşi * Legume de toate pentru toţi * „Cât am cheltuit, e bun cheltuit”, ne-au spus mai mulţi oameni, unii cu sacoşele mai pline, alţii…  mai mult în inspecţie *

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi credem că altfel te trage inima să te dai jos din pat dimineaţă, când ştii că urmează să dai o raită pe la tarabele cu pastramă şi must.

Tragem, însă, concluzia că nu suntem singurii care cred asta, pentru că la ora deschiderii Târgului de Toamnă, piaţa era deja asaltată de gălăţeni veniţi la cumpărături.

Tonul l-a dat chiar primarul Dumitru Nicolae, care a trecut, urmat de consilieri şi alţi demnitari locali, şi pe la tarabele din hala de verdeţuri şi pe la cele din piaţa de brânzeturi. A gustat şi a schimbat o vorbă cu mai mulţi producători care s-au trezit, cu această ocazie, sub o ploaie de blitz-uri. Apoi, liber la cumpărături, pentru toată lumea. 

În loc de struguri, peşte

Pe tarabele pe care mai ieri tronau ciorchinii negri din soiul Muscat de Hamburg acum stau lungiţi, sub straturi de gheaţă sfărâmată, nisetri, crapi, ştiuci, dar şi alte înotătoare ceva mai exotice, cum ar fi calcanul. Nu lipsesc nici obleţii numai buni de uscat pe tablă şi relativ avantajoşi – 5 lei kilogramul.  

Drept e că din chioşcurile învelite în stuf ţi-e şi mai mare dragul să cumperi, evident, dacă te ţin şi buzunare. Aşa cum era de aşteptat, preţurile variază în funcţie de fineţea gusturilor.

Kilogramul de ştiucă mare se găseşte însă şi la 12 lei, şalău şi crapul ajung şi la 14 lei, iar somnul chiar la 15. Calcanul, 20 de lei. Mai găsiţi este şi babuşcă la 3, 99 lei kilogramul, plătică la 3,5, caras la 6 şi alte sortimente, file-uri, rondele, etc. De toate, pentru toţi cei care nu vor mai avea linişte  tot weekendul de poftă.

Tarabe cu de toate

Cartofii erau, ieri, tot un leu. Ardeii kapia roşii ca focul şi sănătoşi - 2,5 lei. Morcovul se găsea la 1,5 lei sau 2 lei, în funcţie de tarabă, iar ceapa n-a avut curaj să o ia înaintea cartofului, la preţ.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre praz, care face 2,5 lei.  Ciupercile se dădeau cu 7 lei kilogramul. O fi mult, o fi puţin? Stabiliţi dumneavoastră!

Tot ceea ce vă spunem noi este că arătau foarte bine şi că, potrivit producătorului, unei ciuperci îi trebuie cam o lună ca  să fie  numai bună de ciulama sau de umplut cu alte legume, spre exemplu. Fasolea galbenă frumoasă – 4 lei, ca şi în celelalte zile. Roşiile încă tari, de feliat în salată, costă 2 lei, la fel ca şi castraveţii pe care îi paşte scufundarea în borcanele cu oţet. 

Deasemenea, pe tarabele amplasate în lateral şi în spatele pieţei puteţi găsi toate legumele şi fructele care vă fac de obicei să bateţi drumul până în Piaţa Centrală. 

Gutui, cantalup şi dovleci uriaşi

Ne-am uitat mai puţin după strugurii care se pot cumpăra şi cu 2 lei şi mai mult după alţi vestitori ai toamnei, care au ajuns de curând pe tarabe: gutuile, care costă 5 lei kilogramul.

În mijlocul halei e o tarabă unde se vinde cantalup, la 3 lei kilogramul. „Sunt un fel de pepeni galbeni, cu coajă verde şi foarte rezistentă, ne explică producătorul, Amelia Gavrilă, din Umbrăreşti, Tecuci. Sunt foarte buni, ţin chiar şi toată iarnă şi sunt rezistenţi la transport. Se cultivă şi se cresc la fel ca un pepene galben. Şi se fură la fel, aşa că trebuie păziţi”.

La familia Ibănescu, producători din Bădălan, am găsit, printre altele, dovleci de dimensiuni impresionante. Am întrebat-o pe doamna Nina câte plăcinte ies dintr-un astfel de dovleac.

„Păi, calculaţi şi dumneavoastră. Are 45 de kilograme, iar la o plăcintă intră cam două, să spunem”. Dacă scădem greutatea cojii, oricum e mai mult decât ar putea mânca Gargantua şi Pantagruel la un loc.

Să fie grătare! Şi să cânte fanfara!

La o alee distanţă de hala de zarzavaturi, e din nou chef mare. Scena e amplasată în preajma pieţei, iar fanfara Centrului Cultural interpreta deja.

De altfel, zona e împânzită: grătar lângă grătar, pe care sfârâie mici de 1,5 lei bucata (bineînţeles, cu pâine şi muştar) şi pastramă de 5 lei porţia, la care primiţi bonus şi o bucată din berbecuţul spoit cu condimente care se răsuceşte-n proţap, în preajmă. Şi nu, sigur că nu trebuie să stropiţi pastrama cu apă plată.

Puteţi comanda must la 1,5 lei 200 de ml sau vin alb la 1 leu aceeaşi cantitate. Dacă altele vă sunt, însă, gusturile în materie de alcool, găsiţi sus, în halele de zarzavat, un stand al staţiunii de cercetare vini-viticole de la Târgul Bujor de unde puteţi cumpăra vinuri de bună calitate, albe şi roşii: şarbă, merlot ecologic, fetească neagră etc. 

Distracţia abia a început

Dacă ieri a fost deschiderea, abia astăzi şi mai cu seamă mâine se aşteaptă ca gălăţenii să ia cu asalt piaţa. Unii, ca să-şi umple sacoşele şi apoi să se întoarcă acasă.

Alţii, să lenevească la mese (doar e weekend!) desfătându-se cu bere, vin, mici şi bucăţi mari de pastramă. Ca şi în anii trecuţi, vom avea cu siguranţă aglomeraţie, muzică şi  dans în Piaţa Centrală. Dacă vi se pare că gălăţenii nu ştiu cum să uite de probleme, măcar pentru două-trei zile, veniţi şi vedeţi! 

Părerea cumpărătorului :

«Şi mai ieftin, şi mai scump»

Pentru producător şi comerciant, părerea cumpărătorului e lege. La fel e şi pentru organizatori, pentru care spusele gălăţenilor care au trecut prin piaţă sunt cel mai bun indicator al gradului de reuşită.

„Eh, am intrat, m-am uitat pe aici. Acum să văd ce pot să cumpăr. Ce să vreau? De toate. Preţurile sunt cam la fel ca în restul săptămânii. Am venit cu vreo trei milioane de lei vechi la mine”, ne spune Vasilică Lăpuşneanu.

Îl trecem pe domnul la rubrica „aşa da!” în funcţie de suma cu care a venit la cumpărături şi trecem la doamna Maria Ragea, pensionară. „Ce-i drept, am dat vreun milion şi ceva. Dar am găsit de toate şi nu pot să spun că n-am cumpărat. Cam pentru o săptămână, am”, apreciază doamna.

Nemulţumit nu pleca nici Petru Motea, tot pensionar. „Sunt produse şi mai scumpe şi mai ieftine. Eu deocamdată am luat nişte prăjituri şi abia acum mă duc să mă uit la celelalte. Om vedea acum ce va fi”.

Una peste alta, preţurile nu erau nici atât de mici încât să nu-ţi mai vină să pleci acasă (sau să pleci şi să te întorci cu un rând nou de sacoşe), dar nici atât de mari încât să-i sperie pe gălăţeni. În prima zi de târg, fiecare a cumpărat după cum l-au ţinut baierele pungii, unii luând în calcul faptul că s-ar putea să mai treacă pe aici şi sâmbătă şi duminică.

Comentariu foto: Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, vizitând Piaţa Centrală

Citit 1325 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.