La pas prin Cimitirul „Eternitatea”

La pas prin Cimitirul „Eternitatea”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* 23.000 de morminte în Cimitirul „Eternitatea”! Majoritatea sunt îngrijite de urmaşii celor plecaţi într-o lume mai bună. Eroii căzuţi în războaie, mai ales cei îngropaţi aici în pământ străin, nu prea au însă parte de vizitatori! Fără urmaşi, în grija bunilor samariteni din Galaţi – de fapt a ADP-ului, din cadrul Primăriei gălăţene, care are în îngrijire cele trei cimitire, sunt şi repauzaţii din cele câteva cimitire militare. Veniţi ca inamici sau ca aliaţi, răniţi care s-au stins  prin spitale sau eroi de război, au şi astăzi crucile sau monumentele aliniate… ca la armată. Am luat la pas fiecare dintre micile cimitire militare din cele 24 de hectare ale marelui cimitir „Eternitatea”, un fel de cartiere ale morţii în care încă se mai stă în rând de armată, în contrast cu restul cimitirului, care s-a dezvoltat haotic, cu cărări închise… Cu toate merită însă să fie vizitate! *

Sovieticii nu au cruci…

(foto 2 - Steaua roşie care aducea…. lumina de la Răsărit)

Pentru că domnii comunişti sunt atei, soldaţii sovietici căzuţi în ultimul război mondial nu au la cap cruci, ci stele funerare. Pe un obelisc înalt, cu stea roşie în vârf şi o emblemă cu secera şi ciocanul, un text în limba rusă şi unul pe româneşte: „Glorie eternă ostaşilor armatei sovietice care şi-au dat viaţa în lupta pentru eliberarea oamenilor din  robia fascistă”. 

Oficiali ruşi vizitează periodic cimitirul. Nu departe, un grup de aviatori români, care au căzut în prima zi de război pentru români: eroii din Flotila a-3-a Aviaţie doborâţi în lupta din 22.06.1941, ziua începerii Operaţiunii Barbarossa (Unternehmen Barbarossa)…

Oamenii lui Berthelot

(foto 3 - Memoria albastră a francezilor…)

Francezii au cruci frumoase, adevărate flori din fier, vopsite în albastru. Generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii franceze în timpul Primului Război Mondial, i-a adus să moară aici, pentru ţara noastră.

În fiecare an, reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Franceze la Bucureşti vin să le dea onorul: salve de pistol mitralieră, o slujbă catolică. Printre monumente, câteva musulmane: soldaţi algerieni, necunoscuţi. „Morţi pentru cauza dreptului şi civilizaţiei”, scrie pe elegantul monument…

Ordine germană

(foto 4 - Pe loc repaus…)

Şi cimitirul soldaţilor germani primeşte cel puţin o dată pe an oaspeţi germani din ţară. Crucile din beton sunt aliniate parcă cu teodolitul! Şi suportul pentru lumânări pare o lucrare de artă solidă şi modernă, de la Bauhaus.

Plăcile de bronz pe care au fost săpate numele soldaţilor germani căzuţi aici, fie ca duşmani, fie ca prieteni, în cele două războaie mondiale, au fost furate acum câteva mandate. Au fost înlocuite cu frumoase plăci de granit… Monumentul este şi el din piatră…

Urmaşii lui Garibaldi

(foto 5 - Un  munument clasic…)

Pe monumentul italienilor – câţiva militari care sunt găzduiţi sub un monument, într-un vechi cavou – scrie doar că aici odihnesc soldaţi italieni salvaţi din prizonieratul austriac, în Primul Război Mondial, pentru a sfârşi la Galaţi, în pământ românesc. Comunitatea italiană cinsteşte memoria lor, anual.  

Românii noştri…

(foto 6 - Aici odihnesc eroii români ai Primului Război Mondial)  

Dacă eroilor români de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz şi de pe alte fronturi însângerate li s-a ridicat un monument fastuos, care conţine sute şi sute de nume sub îngerul păzitor din piatră, mulţi dintre cei care dorm sub crucile ultimului război poartă menţiunea: „Necunoscut”: Unii dintre cei care s-au odihnit aici n-au avut nici cruce pe vremea comunismului: erau cei care au căzut luptând pentru reîntregirea ţării şi crucile lor n-au fost îngrijite.

Aşa cum eroii supravieţuitori ai luptelor de la Răsărit au fost marginalizaţi sau au ajuns prin puşcării politice…

O mână de ajutor

De la administratorul cimitirului „Eternitatea”, Zamfiriţa Ilie, am aflat cât de greu se păstrează cu decenţă, cu suflet de creştin şi fonduri de criză, aceste cimitire militare din sânul Cimitirului „Eternitatea”.

O mână de ajutor la reparaţiile acestor monumente, ca şi acelora dedicate eroilor Revoluţiei sau victimelor închisorilor politice comuniste a dat-o o serie de sponsori, firme de construcţii sau agenţi economici. Se cuvine deci să le dăm şi numele aici: S.C. CASTRU.SRL, P.F. IONETE, S.C.MUNTEANU S.RL., S.C. TANAGRA SRL ŞI PREST SRL.  Un gest frumos…

Citit 3299 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.