Universităţile din Galaţi şi-au deschis ieri porţile

Universităţile din Galaţi şi-au deschis ieri porţile
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deschiderea noului an universitar la Galaţi nu a mai avut parte de festivismul anilor trecuţi. La Universitatea „Dunărea de Jos” ceremonia unică a fost înlocuită de festivităţi de primire a bobocilor la fiecare facultate în parte.

Noii studenţi au avut astfel posibilitatea de a cunoaşte direct conducerea facultăţii şi mare parte din corpul profesoral, alături de care îşi vor petrece următorii ani de studiu.

Încă de dimineaţă, rectorul Viorel Mînzu a încercat să treacă pe la cât mai multe astfel de întruniri, pentru a ura şi el bun venit bobocilor. „Anul acesta am decis să facem ceremonii de deschidere la fiecare facultate, pentru că e important să ne îndreptăm atenţia către studenţi, nu către oaspeţi”.

„E bine ca ei să îşi cunoască direct, încă din prima zi profesorii, nu să participe la o ceremonie centralizată”, a explicat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mînzu, decizia de a „rupe” festivităţile.

Parteneriat între profesori şi studenţi

Mesajul pe care l-a adresat bobocilor de la facultăţile de „Ştiinţa calculatoarelor”, „Mecanică” şi „Inginerie electrică şi electronică”, acolo unde s-a aflat încă de la primele ore ale dimineţii a fost mai degrabă un îndemn la parteneriat.

„Am păşit într-o nouă eră a relaţiei dintre profesor şi student. Acum putem spune că avem un adevărat parteneriat. Eu le sugerez studenţilor să îşi aleagă un mentor care să le ghideze activitatea pe timpul facultăţii. Răspunderea în acest parteneriat este şi a noastră, şi a voastră. Noi o să încercăm să vă învăţăm să învăţaţi”.

„«Dunărea de Jos» este în grupul universităţilor de elită din România, avem calificativul de «grad de încredere ridicat» din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, însă vom rămâne în această elită numai dacă şi dumneavoastră veţi fi la înălţime”, le-a spus rectorul Viorel Mînzu studenţilor de anul întâi.

De altfel, la festivitatea de deschidere de la Facultatea de Mecanică au fost prezenţi toţi actorii importanţi ai actului de învăţământ: de la bobocii de anul întâi, la asistenţi, preparatori, lectori, profesori şi conducerea facultăţii, până la absolvenţi şi chiar reprezentanţi ai unor firme în care, cel mai probabil, vor ajunge să lucreze peste câţiva ani inginerii formaţi aici.

„Le dorim să reuşească să dobândească acele competenţe, concepte şi conexiuni de care au nevoie pentru a fi mereu pe val, indiferent de furtunile care vor lovi mediul industrial”, a spus decanul de la Facultatea de Mecanică, Cătălin Fetecău.

Mesajul său a fost întărit şi de câţiva absolvenţi de „Mecanică”, dar şi de reprezentanţii mediului de afaceri prezenţi la ceremonie: Liviu Bogdan, şef departament învăţământ la ArcelorMittal Galaţi şi ing. Dan Titică, reprezentant al Renault Technologie Roumanie.

Acesta din urmă a avut chiar un mesaj aparte pentru boboci. „Aştept de la ei să îmi plătească pensia. Să nu-mi fie frică de faptul că nu are cine să muncească şi să îmi asigure mie un trai liniştit mai târziu”, a spus, mai în glumă, mai în serios, ing. Dan Titică.

„Nu vreau să vă pierdeţi pe drum”

Şi la Facultatea de Medicină de la „Dunărea de Jos” a avut loc o ceremonie specială, la care au participat şi preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, şi primarul Dumitru Nicolae.

Asta pentru că, anul acesta, „Medicina” a fost performera admiterii, reuşind să stârnească interesul a 550 de proaspeţi studenţi. „Este un record, dar, în acelaşi timp, e o provocare. Eu sunt convins că va continua acest aflux şi în anii viitori”.

„Anul viitor va ieşi prima promoţie de medici de la Galaţi, suntem deja la a şaptea promoţie de asistenţi. Avem în acest moment 1500 de studenţi la această facultate, la patru specializări şi vom încerca şi pe mai departe să ne dezvoltăm”, a spus decanul facultăţii, prof. dr. Aurel Nechita.

Acesta şi-a îndreptat apoi discursul spre studenţi. „Recomandarea mea este să înveţe foarte bine pentru că e o facultate grea. Între 25 la sută şi o treime se pierd pe drum şi de aceea e important să nu învăţaţi doar în sesiune”, a spus decanul Aurel Nechita studenţilor adunaţi în amfiteatrul de la Spitalul de Judeţean.

Mesajul preşedintelui CJ a fost de sprijin pentru tot ceea ce înseamnă învăţământ medical la Galaţi. „Dumneavoastră sunteţi cei care veţi pune bazele unei medicini adevărate la nivelul judeţului Galaţi, şi pentru că deschiderea noului an universitar are loc în aula Spitalului Clinic „Sfântul Apostol Andrei”, unitate sanitară a cărui proprietar este Consiliul Judeţului Galaţi, vreau să vă spun că investiţiile aici vor continua, iar dumneavoastră veţi putea să vă perfecţionaţi într-un cadru modern”, a spus Eugen Chebac.

„Ne aflăm sub semnul civilizaţiei şi al calităţii”

La Universitatea „Danubius”, Aula Magna s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea de studenţi care a dorit să participe la ceremonia de deschidere a anului universitar, care i-a avut drept oaspeţi tot pe preşedintele CJ, Eugen Chebac, şi primarul Dumitru Nicolae.

„În ciuda condiţiilor politico-economice, se anunţă un an rodnic pentru noi. La «Danubius» ne aflăm sub semnul civilizaţiei şi al calităţii. De mâine începem construcţia unui cămin studenţesc în spatele universităţii, care va fi de fapt un hotel de patru stele. Vă dorim să aveţi încredere în noi, dar şi în voi. Multe dintre realizările noastre depind şi de dumneavoastră”, a spus rectorul „Danubius”, Benone Puşcă.

Mesajul primarului Dumitru Nicolae a fost de sprijin necondiţionat pentru învăţământul superior privat gălăţean. „Vreau să ştiţi că, aşa cum am fost alături de voi şi până acum vom fi şi în continuare. Mai bine de jumătate din angajaţii de la Primărie sunt şcoliţi aici, la «Danubius»”, a spus Dumitru Nicolae.

Explicatii foto

1 - Rectorul Viorel Mînzu s-a adresat studenţilor în cadrul mai multor ceremonii

2 - La „Danubius” sala a fost neîncăpătoare

Citit 1007 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.