O vedetă Next Star îşi caută lumina ochilor

O vedetă Next Star îşi caută lumina ochilor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

La numai 8 ani, micuţul Filip Cioc din Galaţi uimeşte lumea cu vocea sa de aur, în ciuda faptului că în viaţa de zi cu zi duce o luptă acerbă cu o boală care îl afectează încă de la naştere. Copilul cu un talent incredibil este aproape orb, salvarea sa fiind o operaţie în Statele Unite, care costă 20.000 de dolari.

Dumnezeu i-a dat o voce uimitoare, cu care impresionează la cei câţiva anişori de viaţă, dar, din păcate, l-a lipsit de posibilitatea de a vedea chipurile fascinate ale oamenilor pe care îi vrăjeşte cu glasul său de cristal. Filip este un băieţel de 8 ani din Galaţi, unul dintre mulţii micuţi care se confruntă cu o maladie din ce în ce mai des întâlnită: retinopatie, o afecţiune care îl impiedică să vadă ca orice om normal, în prezent el doar zărind lumina cu ochiul stâng, iar cu dreptul văzând la o capacatitate mai mică de 20 de procente. Un destin crunt cu care băieţelul şi părinţii săi se luptă de când el avea câteva luni şi pe care nu au reuşit, deocamdată, să îl învingă, deoarece costurile extrem de ridicate ale intervenţiilor i-au adus întotdeauna prea târziu pe mâinile medicilor.

Diagnostice şi operaţii tardive

Născut la numai şase luni şi jumătatate, Filip a luptat să trăiască. Nu a fost suficient pentru pruncul care cântărea doar un kilogram, medicii descoperind, prea târziu din păcate, că vasele de sânge de pe retină nu i se dezvoltau normal, iar acestea i-au tras şi desprins retina, lăsându-l orb. La şase săptămâni de viaţă, a primit diagnosticul care avea să îi marcheze întreaga existenţă, până în ziua de azi. Retinopatia de prematuritate l-a trimis de două ori pe masa de operaţie, la Bucureşti, unde medicii au încercat să îi remedieze afecţiunea cu ajutorul laserului. Ambele operaţii au fost tardive, neavând efectul scontat. La fel, şi o intervenţie suportată în Ungaria, unde o vitrectomie (n.r. intervenţie chirurgicală care constă în scoaterea vitroasei - gelul transparent care umple cavitatea oculară, în spatele cristalinului) a fost făcută de asemenea prea târziu pentru ca FIlip să-şi poată recupera, măcar într-un procent semnificativ, vederea. După ce au căutat soluţii în toată lumea, părinţii au avut şansa să ajungă la un medic din SUA, care a reuşit, printr-o intervenţie chirurgicală, să îi redea lui Filip acel procent de vedere funcţională ca să se poată descurca cât de cât singur.

De şapte ani, Filip merge de două ori pe an în Italia, pentru monitorizare, deoarece există oricând riscul redesprinderii retinei. La finele anului trecut, medicii italieni i-au dat o veste îmbucurătoare: dacă va fi operat la ochiul stâng, în următoarele câteva luni ar putea vedea şi cu acesta aşa cum vede cu ochiul drept.

Costul operaţiei care nu poate fi făcută decât în SUA şi care l-ar putea ajuta să depăşească stadiul de "orb pe trei sferturi", se ridică la 20.000 de dolari, sumă pe care părinţii săi nu o au.

"Târgul primăverii", pentru micul talent

Societatea civilă, oamenii de bine au fost cei care l-au ajutat pe Filip şi pe părinţii săi să alerge prin lume pentru a-i căuta sănătatea. Aportul oamenilor care înţeleg drama cu care se confruntă băieţelul din Galaţi, care a uimit o ţară întreagă cu vocea sa, a ridicat juriul în picioare la show-ul de talente "Next Star" şi a repurtat numeroase succese la concursurile muzicale pentru copii, este aşteptat şi pentru acest ultim mare hop prin care se speră că îi va fi redată vederea. În acest sens, Kiwanis Smile Galaţi a iniţiat un târg caritabil, unde gălăţenii au donat haine frumoase, accesorii simpatice şi jucării educative, ce se vor a fi cumpărate, banii strânşi din vânzarea urmând să îi fie donaţi lui Filip. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 31 martie, între orele 10,00 şi 16,00, la centrul FasTracKids, situat pe strada Col. Nicolae Holban (Culturii) nr. 10 bis.

Citit 3003 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2018 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.