Întăriţi-vă sistemul imunitar!

Întăriţi-vă sistemul imunitar!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vaccinaţi-vă la timp * Dormiţi suficient * Consumaţi multe fructe şi legume proaspete * Sportul vă menţine sănătoşi *

Odată cu scăderea temperaturilor, presiunile exercitate asupra organismul dumneavoastră cresc. Tocmai de aceea este foarte important să faceţi tot ce este necesar pentru a vă întări sistemul imunitar şi a preveni eventualele îmbolnăviri de sezon.

Pentru început, nu ignoraţi sfatul medicilor cu privire la vaccinările de sezon. Dacă starea de sănătate vă permite, ideal ar fi să vă vaccinaţi antigripal încă din toamnă pentru o mai bună protecţie şi să nu refuzaţi nici vaccinul împotriva gripei noi, mai ales dacă sunteţi în grupul ţintă, format din persoanele care vor primi printre primele acest ajutor. Atenţie, însă! Vaccinurile antigripale nu vă feresc şi de răceală.

Şi consumul excesiv de medicamente poate slăbi peste măsură sistemul imunitar. De aceea, e bine să nu apelaţi imediat la comprimate, pentru orice disconfort. Dacă totuşi o faceţi, nu le luaţi cu pumnul, aşa cum au făcut în ultimele săptămâni mai mulţi gălăţeni care au ajuns apoi la spital cu hemoragii digestive grave.

Tot pentru o bună protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon este bine să adoptaţi şi o dietă echilibrată. Chiar dacă se găsesc ceva mai greu şi la un preţ puţin mai mare, nu excludeţi verdeţurile din alimentaţie. Bucuraţi-vă de toate roadele toamnei, dar consumaţi în principal fructe bogate în vitamina C.

În ultima lună de toamnă şi pe durata iernii, cele mai bune surse de vitamine sunt citricele. Puteţi opta şi pentru suplimente nutritive bogate în vitamine. 

Nici carnea  - mai ales cea de pui şi de peşte – nu trebuie să vă lipsească din alimentaţie. Usturoiul este de asemenea un aliment important, pentru că are capacitatea de a distruge virusuri, bacterii şi de a preveni apariţia infecţiilor. Dacă nu vă place gustul acestui condiment în mâncare, puteţi consuma câte un căţel crud în fiecare zi.

Venirea sezonului rece nu înseamnă că trebuie să vă încetaţi activităţile în aer liber. Sportul în special şi mişcarea, în general, sunt aliaţi de nădejde împotriva răcelii, dar şi a bolilor mult mai grave, cum ar fi cele cardiovasculare. Nu în ultimul rând, plimbările şi joggingul vă feresc de stările de disconfort psihic care se pot instala odată cu schimbarea anotimpului.

Asiguraţi-vă că dormiţi suficient. Lipsa somnului scade fără doar şi poate rezistenţa organismului. Hidrataţi-vă organismul - simplul fapt că temperaturile nu mai sunt caniculare nu înseamnă că trebuie să scădeţi consumul de apă care trebuie ajungă la circa 2 litri pe zi. 

Nu exageraţi cu consumul de alcool sau tutun, pentru că organismul trebuie să facă mari eforturi suplimentare pentru a filtra substanţele nocive şi pentru a-şi reveni în urma daunelor inevitabile suferite.

Citit 648 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.