Familia mea, ferită de gripă!

Familia mea, ferită de gripă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De multe ori, un membru al familiei infectat deja cu un virus gripal de sezon îi poate îmbolnăvi şi pe ceilalţi. Deşi în unele cazuri îmbolnăvirea rudelor se produce oricum, din pricina strănutului sau tusei bolnavului cu care conlocuiesc, există totuşi o seamă de precauţii de care puteţi ţine pentru a preveni îmbolnăvirile.

Curăţenia previne răspândirea bolii

Primul lucru pe care ar trebui să îl faceţi este să dezinfectaţi cu atenţie suprafeţele din baie şi bucătărie cu care toţi membrii familie vin în contact frecvent. Astfel, se recomandă să spălaţi cu atenţie, cu apă, săpun şi apoi să curăţaţi cu dezinfectant blatul de bucătărie.

Motivul: este o zonă pe care toţi membrii familiei o ating des cu mâinile - spălate sau nu - şi pe care se lasă carnea, legumele şi alte alimente care urmează să fie consumate. Este deci lesne de înţeles cum, în lipsa igienei corespunzătoare, infecţia cu viruşi se poate produce foarte uşor.

De asemenea, indicat ar fi să acordaţi o atenţie deosebită curăţării  tacâmurilor şi obiectelor de uz personal pe care le foloseşte bolnavul. Prosoapele ar trebui schimbate cât mai des şi bine ar fi ca cel infectat cu virusul gripal să aibă propriul prosop de faţă, pentru a scădea riscul de a-i molipsi şi pe ceilalţi cu afecţiunea sa.

Buretele de bucătărie trebuie şi el dezinfectat, în general cu soluţie de curăţat vase. Spălaţi cu grijă sau renunţaţi să mai consumaţi alimentele pe care le-aţi scăpat pe jos, chiar dacă dumneavoastră consideraţi că podeaua e curată.

Dacă aveţi copii mici, care merg de-a buşilea şi îşi bagă tot timpul mâinile în gură, trebuie să aveţi grijă ca şi suprafaţa podelei să fie dezinfectată cât mai des.

Nu neglijaţi nici baia! Periuţa de dinţi a celui infectat cu virusul gripal ar trebui să fie păstrată separat, iar vasul de toaletă, chiuveta şi cada necesită dezinfectare.

Obiecte care trebuie dezinfectate

Telefonul mobil, telecomanda, unghiera sau mouse-ul şi tastatura calculatorului sunt obiecte care trebuie curăţate frecvent, mai ales după uitilizarea de către cel bolnav.

Chiar cel bolnav ar trebui să înţeleagă că un astfel de comportament din partea familiei nu este unul ofensator la adresa sa, ci unul cât se poate de responsabil.

Respectaţi regulile de igienă!

Chiar dacă cineva se ocupă cu conştiinciozitate de dezinfectarea suprafeţelor şi de înlocuirea frecventă a obiectelor de uz personal, nu uitaţi totuşi că locuiţi într-un spaţiu restrâns, alături de ceilalţi membrii ai familiei.

Nu strănutaţi şi nu tuşiţi fără să vă acoperiţi nasul şi gura. Dacă n-aţi avut o batistă de unică folosinţă la îndemână, spălaţi-vă imediat mâinile. Dacă aţi folosit batista, aruncaţi-o la coş, nu o lăsaţi prin casă, în locuri în care altcineva o poate atinge, riscând să se infecteze.

Citit 885 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.