Primii medici şcoliţi la Galaţi

Primii medici şcoliţi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Circa 50 de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie, secţia Medicină, vor intra în licenţă, în vară * „Puţin, dar buni”, spune decanul facultăţii, profesor, dr. Aurel Nechita * 12.000 de euro din prima lună, pentru un medic primar, în străinătate * „Tradiţia contează, dacă ai bani!” * Sistemul austriac la rezidenţiat, din 2010

Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi va da, în anul universitar 2009-2010, prima promoţie, la specializarea Medicină. Detalii despre viitorii medici, dar şi despre alte realităţi ale şcolii gălăţene de medicină ne-a oferit decanul facultăţii, prof. dr. Aurel Nechita (foto).

Domnule doctor, câţi absolvenţi estimaţi că va da Galaţiul, în vară?

Profesor doctor Aurel Nechita: Au început 75. Au mai venit apoi alţi 5, de la alte facultăţi din ţară. Practic, din acei 80 au rămas 54. Nu ştiu dacă vor fi 50 cei care se vor prezenta la licenţa care urmează să se dea la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (dar bineînţeles, vom invita comisia la Galaţi).

Eu sper că primii 50 de medici şcoliţi la Galaţi vor fi de calitate. Fie şi pentru că din 80 au rămas 50.  Nu oricine intră la Medicină ajunge să o şi termine.

Este cea mai lungă facultate din toată Universitatea. Astfel, cea mai scurtă specializare de la noi este asistenţă medicală: patru ani. Farmacia durează cinci ani, iar medicina şi medicina dentară câte şase ani.

Cum îi simţiţi acum, după ce au avut ocazia să înveţe şi teorie, dar să intre şi în contact direct cu bolnavii?

Doctor Aurel Nechita: Eu cred că absolvenţii vor fi puţini şi buni. În rest, studenţii sunt ca peste tot. Am unii de excepţie, care au fost în Franţa, la Bordeaux şi s-au întors cu note excepţionale. Avem şi studenţi de valoare medie, şi ca peste tot sunt şi câţiva mai slabi.

Contează tradiţia în mediul universitar?

Doctor Aurel Nechita: Contează mult dacă ai şi bani. În fiecare an, în iulie, când se dă admiterea, o parte dintre primii reuşiţi la Galaţi pleacă la Bucureşti sau la Iaşi. Dacă la început – acum 5 sau 6 ani, plecau vreo 20 dintre primii 30 de clasaţi, anul acesta au plecat doar 4 sau 5. Nu facem comparaţie cu universităţile vechi: Bucureşti, Iaşi sau Târgu Mureş.

Dar atunci când vine vorba despre facultăţile noi, stăm destul de bine. Am analizat ce fac Constanţa, Sibiul, Bacău sau Oradea şi vreau să vă spun că din punct de vedere al sănătăţii activităţii didactice noi ne simţim cel mai bine.

Şi întotdeauna am spus următorul lucru. Această facultate are şi o componentă socială. O parte dintre studenţi, buni, excepţionali chiar, niciodată nu ar fi ajuns medici pentru că nu aveau bani de Bucureşti sau Iaşi.

După admiterile din vară şi toamnă, pe primul loc la universitate s-a situat Facultatea de Medicină şi farmacia cu 615 admişi la toate specializările.

Edificator este că dintre cei 615, numai 115 sunt la buget, iar ceilalţi 500 sunt la taxă. Dacă studenţii îşi permit să plătească o taxă pentru această facultate, înseamnă că sunt interesaţi.

Se ştie că medicina e o facultate la care se intră greu…

Doctor Aurel Nechita: Suntem o facultate la care se dă admitere pe bune. Anul acesta am avut 5 candidaţi pe loc la farmacie, 2,5 pe loc la medicină şi 1,2 pe loc la asistenţă medicală.

Dar aici trebuie să ţinem cont şi de faptul că normele europene prevăd ca şi asistenţii medicali să aibă studii universitare, cu durată de 4 ani în loc de 3.

Le-am acordat tuturor şansă la educaţie pentru că avem o mare hemoragie de medici şi asistente medicale care pleacă afară. De când am intrat în UE, în 2007, şi până în prezent aproape 8.000 de medici au cerut certificate de conformitate, singurul act care se cere în străinătate pentru a putea lucra.

Nu ştiu câţi dintre ei au plecat, dar şi-au indicat dorinţa de a pleca. Practic, în fiecare an, cele 12 facultăţi de medicină din ţară dau circa 2.400 – 2.500 de absolvenţi. Şi au plecat în doi ani vreo trei promoţii.

Se pleacă pentru bani.

Doctor Aurel Nechita:Din păcate, medicina nu a beneficiat niciodată de un sistem de salarizare decent. Nu ca-n Occident, că nimeni n-a cerut aşa ceva.  Dar măcar decent. E o problemă aici: cel care salvează o viaţă merită un procent în plus faţă de alţii.

Un procent, nu mai mult. Un medic primar la noi are 500 de euro. În Occident, are între 10.000 şi 20.000 de euro. Nici în UE nu e uniformitate a salariilor.

În ţările mediteranee, mai sărace cum suntem şi noi -  Grecia, Portugalia, Spania, Italia -  un medic de un anumit rang primeşte mai puţin decât unul în mijlocul Europei  (din Franţa şi Anglia spre exemplu) şi mult mai puţin decât în ţările scandinave.

Diferenţa dintre cele mediteraneene şi cele scandinave este aproape dublă. Şi ne mai mirăm când pleacă un medic de la 300-500 de euro, la 10.000 din prima lună. Asistentele iau  1.500 – 2.000 de euro, faţă de 200 aici.

Mai vor tinerii de azi să se facă medici la fel de mult cum o doreau cei din generaţiile trecute? 

Doctor Aurel Nechita: Tinerii vor să se facă medici. De asta am avut şi aşa de mulţi la admitere. Numai că nu ştiu câţi vor rămâne în ţară. Am lucrat şi la grila asta de salarizare.

N-am avut posibilitatea să o influenţez decât în sensul că am ridicat medicul primar la procentajul conferenţiarului universitar. Înainte, dreptul medicului primar era mult mai mic.

Şi mai era o hibă: un medic secundar în ultimul an avea salariul mai mare decât specialistul tânăr. Un specialist vechi avea mai mult decât un medic primar tânăr. Şi atunci de ce să mai dai examenul şi să promovezi?

Aveţi noi spaţii în lucru. După ce se vor termina modernizările şi extinderile, unde vor învăţa studenţii la Medicină?

Doctor Aurel Nechita: Până acum nu aveam de la Universitate nici un spaţiu. Toate erau ale Primăriei. Acum s-a achiziţionat acest spaţiul de la Cozamin, care va trebui aranjat pentru că acolo sunt hale mari.

Se vor face săli de curs, amfiteatru şi laborator. Preconizăm ca acolo să amplasăm Farmacia, urmând ca Stomatologia cu extensie să rămână pe Mihai Bravu şi preclinicul, cu toate specializările, să îşi desfăşoare activitatea în fostul centru de diagnostic de pe Strada Eroilor - spaţiul care a fost disponibilizat prin retragerea medicilor în Policlinica Judeţeană. E gol acum.  E în domeniul public al CL dat spre folosinţă gratuită Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Citit 1240 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.