Lozincă din "Epoca de Aur", rămasă pe un bloc din Galaţi
Foto: Iulia Kelt

Lozincă din "Epoca de Aur", rămasă pe un bloc din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ne place să spunem despre noi că suntem un popor adaptabil, iar această trăsătură chiar se confirmă uneori, deşi nu neapărat spre cinstea noastră. Un exemplu particular, însă cât se poate de elocvent, demonstrează că dictatura şi simulacrul de democraţie instaurat după Revoluţie au legat o strânsă prietenie, totul în dauna noastră.

Înainte de momentul decembrie '89, pe blocul A12 din Ţiglina 3 trona cu litere de-o şchioapă lozinca "Trăiască PCR". În mod surprinzător (sau nu?!), mare parte din mesajul de tristă amintire stă în continuare la loc de cinste pe blocul respectiv. Doar că, într-un mod cameleonic, primele două litere din PCR au dispărut, în anii trecuţi, lozinca devenind brusc corectă politic. Din păcate, mentalităţile vetuste nu pot fi date jos la fel de lesne.

Mulţi dintre locuitorii cartierului nu par deranjaţi că un mesaj ce ridica în slăvi un regim criminal tronează încă într-unul din cele mai înalte puncte de la Flora. Din contră, reclama a devenit un fel de simbol al locului, şoferii de ambulanţă sau cei de taxi luându-l drept punct de reper.

"Face parte din specificul zonei"

"Locuiesc la câteva blocuri mai încolo, iar literele de fier de pe blocul A12 sunt de când mă ştiu acolo. Nici nu cred că s-a pus vreodată problema să fie date jos de pe bloc, mai ales că acum nu mai scrie PCR. Oricum, face parte din specificul zonei. Doar toate blocurile de aici au fost construite în perioada comunistă", este de părere Ilie Stavăr, un gălăţean în vârstă de 57 de ani.

La o privire de ansamblu, aspectul faţadei blocului construit undeva prin anii 60 este unul al contrastelor. Pereţii gri şi mozaicul care îmbracă balcoanele se potrivesc asemenea nucii în perete cu aparatele moderne de aer condiţionat, cu termopanele şi cu coşurile de evacuare ale centralelor de apartament.

Un oraş, mai multe simboluri comuniste

De altfel, lozinca de la Flora nu este singurul simbol comunist care poate fi găsit în Galaţi. La doar câteva străzi distanţă de blocul A12, în Micro 17, există strada Petru Groza. Acesta a fost prim-ministru în primele guverne comuniste ale României, în perioada întunecată a anilor 1945-1952. La 6 martie 1945 a fost impus în funcţia de prim-ministru de Uniunea Sovietică, care a ameninţat, în caz contrar, cu neretrocedarea Transilvaniei către România.

Potrivit Wikipedia, deşi Groza a mimat apartenenţa la un partid propriu, în fapt era un executant docil al deciziilor luate de comunişti şi al ordinelor venite de la Moscova.

Citit 2568 ori Ultima modificare Duminică, 02 Decembrie 2018 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.