Gălăţeni în luptă cu SIDA

Gălăţeni în luptă cu SIDA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sute de gălăţeni au fost, până acum, infectaţi cu virusul HIV * În România, numărul pacienţilor infectaţi depăşeşte 15.000 * În ultimii 19 ani, circa 300 de bolnavi de SIDA au pierdut lupta cu boala * Tratament anti-retroviral există şi li se administrează bolnavilor, dar este foarte costisitor * În lume, o persoană este infectată cu HIV la fiecare 6 secunde * În plus, din 10 în 10 secunde, un om moare de SIDA *

Astăzi este ziua Internaţională de Luptă Împotriva HIV/SIDA. Din păcate, gălăţenii nu au fost feriţi de cumplita maladie, aşa că prilejul este unul cât se poate de bun pentru o acţiuni de informare şi prevenire a îmbolnăvirilor.

„În evidenţele noastre care includ cazurile raportate începând cu anul 1990, avem înscrişi 273 de bolnavi de SIDA, de toate vârstele. Din păcate, am pierdut din evidenţe circa 65 de persoane, în acest interval. Am raportat şi un număr de 300 de decese în rândul bolnavilor”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

HIV/SIDA: cifre îngrijorătoare

De fapt, HIV este prescurtarea denumirii virusului în limba engleză - Human Immunodeficiency Virus (virusul imunodeficienţei umane dodândite). Este vorba de fapt despre două virusuri (HIV-1 şi HIV-2, încadrate în categoria retrovirusurilor) care cauzează Sindromul Imunodeficienţei Umane Dobândite: SIDA.

Din nefericire, în lume, o persoană este infectată cu HIV la fiecare 6 secunde. Perioada de incubare poate dura ani de zile, până la o eventuală declanşare a SIDA. La nivel global, un om moare la fiecare 10 secunde, din cauza maladiei. În România, numărul cazurilor înregistrate depăşeşte 15.000.

Transmitere şi prevenţie

HIV se transmite prin sânge, spermă, secreţii genitale, lapte matern şi lichid cefalo-rahidian. Din acest motiv, bolnavul de SIDA nu trebuie marginalizat social, ci doar bine informat şi educat de medic şi psiholog, astfel încât să îşi poată purta de grijă în societate şi să nu reprezinte un pericol de infectare pentru cei din jur.

În plus, persoanele sănătoase trebuie să fie în permanenţă bine informate cu privire la modalităţile de transmitere a virusul, pentru a-şi putea lua măsurile potrivite de prevenire.

Astfel, trebuie evitate contactele sexuale aleatorii neprotejate, dar şi contactul cu fluidele de contiguitate ale altor persoane. Expuse sunt şi persoanele care apelează la administrarea de substanţe injectabile folosind materiale nesterile (aşa cum sunt cei care consumă droguri injectabile).

Citit 810 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.