Administrăm sau nu antibiotice în caz de răceală?

Administrăm sau nu antibiotice în caz de răceală?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De câte ori nu i-aţi cerut farmacistului antibiotice atunci când au apărut primele semne şi simptome de răceală sau gripă? Este o practică foarte frecventă din păcate şi, în ciuda limitării accesului la antibiotice prin vânzarea lor de către farmacii doar pe bază de prescripţie medicală, pacienţii încă nu înţeleg rolul şi importanţa reală a tratamentului corect cu antibiotice. Administrarea neraţională a antibioticelor duce la apariţia rezistenţei bacteriene la antibiotice. Acest fenomen, care apare din ce în ce mai des, pune probleme ulterior, când răceala se complică şi cu o infecţie bacteriană, ce rezistă la tratament. Antibioticele vor fi în acest caz ineficiente şi afecţiunea se va complica şi va avea o evoluţie imprevizibilă.

Tratăm răceala cu antivirale

Antibioticele nu sunt eficiente într-o răceală sau într-o altă infecţie determinată de virusuri din simplul fapt că ţinta lor este reprezentată de populaţia bacteriană. Ele nu sunt adresate luptei şi combaterii unei infecţii de natură virală, pentru această situaţie fiind realizate medicamente speciale, numite antivirale.

Administrarea antibioticelor într-o răceală nu numai că nu este recomandată, dar este chiar contraindicată, mai ales dacă răceala dă semne să nu fie complicată.

Antibioticele pot face mai mult rău decât ne imaginăm, în special dacă ţinem cont şi de faptul că poate să apară (la 1 din 40.000 de pacienţi) şi o reacţie alergică deseori gravă şi cu implicaţii fatale. Un alt aspect foarte important şi deosebit de periculos este cel reprezentat de faptul că prin administrarea necontrolată a antibioticelor au apărut în timp numeroase tulpini bacteriene foarte agresive şi care au multiple mecanisme de rezistenţă la tratament, ceea ce însemnă nu numai că boala rezultată prin infecţia cu astfel de bacterii este mai periculoasă, dar şi că tratamentul va fi mult mai greu de aplicat şi se va dovedi mai puţin eficient. Aşadar este foarte important ca pacienţii să înţeleagă importanţa administrării raţionale a antibioticelor. Există situaţii în care ele sunt cu adevărat necesare, însă răceala simplă, comună, necomplicată, nu este una din ele.

Antibioticele sunt medicamente care se adresează în tratamentul infecţiilor bacteriene. De exemplu, sunt recomandate şi au o eficienţă foarte bună în tratarea bronşitelor, pneumoniilor bacteriene, faringitelor, otitelor sau conjunctivitei.

Citit 2475 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2012 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.