Aplauze pentru omul din spatele actorilor

Aplauze pentru omul din spatele actorilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Moment emoţionant ieri, la Sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”, acolo unde a fost acordată cea mai înaltă distincţie academică, titlul de Doctor Honoris Causa, doamnei profesor dr. Adriana Popovici, de la UNATC Bucureşti.

Ceremonia a marcat, în plus, atât debutul celei de-a doua ediţii a Zilelor Teatrului Studenţesc la Galaţi, cât şi împlinirea a aproape un deceniu de existenţă a învăţământului superior artistic la Galaţi.

De altfel, existenţa Facultăţii de Arte la „Dunărea de Jos” se confundă cu o parte a destinului profesional din ultimii ani ai prof. dr. Adriana Popovici, cea care a sprijinit efectiv şi căreia i se datorează în mare măsură înfiinţarea acestei specializări la Galaţi.

Pe lângă realizările profesionale de excepţie ale doamnei Adriana Popovici, rectorul „Dunării de Jos”, Viorel Mînzu, a evocat tocmai acest sprijin necondiţionat pe care cadrul didactic bucureştean l-a acordat secţiei de teatru de la Facultatea de Arte.

„Acest eveniment onorează şcoala noastră de artă, reprezentată de o facultate tânără, într-un peisaj al tradiţiei tehnice. Admiraţia şi recunoştinţa noastră se îndreaptă către doamna profesor Adriana Popovici pentru anii în care a îndrumat primii paşi ai Departamentului de teatru”.

„Vă mulţumim că aţi acceptat acest titlu şi că v-aţi oferit să ne sprijiniţi în toţi aceşti ani”, a spus, în cadrul ceremoniei, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Colaborarea dintre instituţia gălăţeană şi prof. dr. Adriana Popovici a fost subliniată şi de către ceilalţi vorbitori: prof. dr. Corneliu Dumitriu, şef al Catedrei UNESCO de la Institutul Internaţional de Teatru, prof. dr. Stelian Stancu, prof. dr. Nicolae Oancea, prof. dr. Emil Constantin, cu toţii reprezentând nucleul în jurul căruia s-a construit Facultatea de Arte de la Galaţi.

„Facem astăzi, la Galaţi, un gest de reverenţă în faţa a ceea ce aţi făcut atât pentru teatrul românesc, cât şi pentru învăţământul teatral românesc”, a sintetizat profesorul Corneliu Dumitriu.

Vizibil emoţionată, prof. dr. Adriana Popovici a primit distincţia în aplauzele prelungite ale tuturor celor prezenţi.

„Mă sperie asemenea momente. Sunt prea multe laude, când le asculţi ai impresia că este vorba despre altcineva. E o mare bucurie să primeşti o asemenea distincţie, însă ceea ce vreau să subliniez e că mă bucur şi mai mult că este oferită unui pedagog în arta actorului”.

„Până acum, cele mai multe titluri de acest gen se ofereau pentru cariere dedicate scenei. Important este nu că Adriana Popovici primeşte distincţia, ci că ea se acordă unui profesor, unei persoane care se ocupă de şcoala teatrală”, a declarat cu modestie şi cu multă emoţie prof. dr. Adriana Popovici.

Programul Zilelor Teatrului Studenţesc - şase spectacole în week-end

Sâmbătă (la Teatrul Dramatic)

·    16,00 – „Esto es Mexico! Viva Espana!”, spectacol de dansuri şi muzică, producţie a Catedrei UNESCO-ITI

·    17,30 – „Un bărbat şi mai multe femei”, de Leonid Zorin, producţie a Departamentului de Teatru al Universităţii „Dunărea de Jos”

·    19,00 - „Povestea neştiută a lui Irod Împărat”, după George Călinescu, producţie a Universităţii de Artă „George Enescu” din Iaşi

Duminică (la Teatrul Dramatic)

·    16,00 – „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, producţie UNATC Bucureşti

·    17,30 – „Crimă şi pedeapsă”, după F.M Dostoievski, producţie UNATC Bucureşti

·    19,00 – „Rinocierii”, de Eugene Ionesco, producţie a Catedrei UNESCO-ITI.

Explicaţie foto: Prof. dr. Adriana Popovici a fost aplaudată minute în şir de cei prezenţi la ceremonie

Citit 2487 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.