Obiectele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise din 2021

Obiectele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise din 2021
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Parlamentul European a votat interzicerea la nivel european a celor mai des întâlnite obiecte de unică folosinţă din plastic, cum ar fi tacâmuri din plastic de unică folosinţă, farfurii, paie, beţişoare de urechi, beţişoare din plastic pentru baloane, produse şi recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil şi recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, lege care care va fi aplicată începând cu anul 2021.

Noua lege stabileşte şi ţinte în ceea ce priveşte reciclarea. Astfel, până în 2025, sticlele din plastic ar trebui să conţină 25% plastic reciclat, iar până în 2029, 90% dintre aceste recipiente ar trebui să fie reciclate. În plus, în vederea aplicării principiului "poluatorul plăteşte", vor exista reglementări care prevăd etichetarea corespunzătoare a produselor care conţin plastic, precum a şerveţelelelor umede, a filtrelor de ţigări şi a paharelor. Etichetele vor conţine un avertisment pentru consumator cu privire la impactul negativ asupra mediului, în cazul în care nu sunt aruncate la coşul de gunoi. Conceptul se va aplica şi în cazul industriei de tutun şi a producătorilor echipamentelor de pescuit, care vor suporta costurile colectării năvoadelor pierdute în ape.

Potrivit Comisiei Europene, produsele interzise de această lege reprezintă 70% din totalul deşeurilor marine, care se acumulează în mările şi oceanele lumii, din cauza vitezei lente de descompunere şi care afectează organismele marine, precum broaşte ţestoase, foci, balene, păsări şi fructe de mare.

"În România, de mai bine de doi ani se vorbeşte despre impactul plasticului asupra mediului înconjurător. Problema plasticului şi a impactului asupra mediului acvatic a fost adusă la nivel de Uniune Europeană în 2016, apoi universităţile au început studii de cercetare şi au găsit reziduuri microplastice în carnea de peşte, iar în Marea Neagră, proiectele la care am participat cu mai mult de cinci ţări au vizat, printre celelalte deşeuri, şi plasticul. Plasticul are perioade foarte mari de dizolvare, absolut totul este împachetat în plastic. Ultima decizie de interzicere totală a multor obiecte din plastic este binevenită", ne-a declarat Petruţa Moisi, preşedinta Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi.

Citit 1366 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2019 13:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.