Peste 19 hectare de păşune au ars în comuna Slobozia-Conachi

Peste 19 hectare de păşune au ars în comuna Slobozia-Conachi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Odată cu sosirea primăverii, mulţi dintre cetăţeni au început să desfăşoare activităţi de igienizare a terenurilor, prin arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a deşeurilor vegetale, deşi acestea sunt strict interzise, din cauza efectelor negative pe care le provoacă solului, prin distrugerea microfaunei folositoare de la suprafaţa sa şi prin poluarea atmosferei.

Este şi cazul comunei Slobozia-Conachi, unde pentru eliberarea rapidă a terenului şi pentru a evita costurile suplimentare oamenii apelează foarte des la chibrituri, comiţând, astfel, o crimă pentru agricultură şi pentru multe vietăţi nevinovate, prinse în vâltoarea unor dorinţe meschine de a minimiza costurile, eliminând astfel necesitatea de a toca resturile vegetale şi de a le încorpora în sol.

Indiferent de motivele invocate de cei care susţin ideea arderii miriştilor, concluzia specialiştilor este că această practică reprezintă doar o modalitate ieftină de a curăţa terenul agricol, fără niciun efect benefic asupra solului.

"La fiecare 48 de ore, au loc câte 2-3 incendii. Numai într-o singură zi, pe 8 martie, de exemplu, au ars peste 19 hectare de păşune. Aş vrea să fac, din nou, un apel către cetăţeni, să înceteze cu această barbarie", ne-a declarat Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia-Conachi.

Arderea miriştilor se poate realiza, totuşi, în cazul în care au fost identificate boli sau dăunători pe terenul respectiv, confirmate de Direcţia Fitosanitară, doar cu acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, pentru a evita distrugerea ariilor naturale protejate şi a terenurilor supuse refacerii ecologice, şi prin obţinerea unui permis de lucru cu focul, eliberat de către Seviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei. Sunt exceptate de la aceasta obligaţie arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţenesti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Garda Naţională de Mediu, prin comisariatele judeţene, va aplica amenzi  cuprinse între 3.000 şi 6.000 lei pentru persoanele fizice şi între 25.000-50.000 lei, pentru persoanele juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.

"De la începutul anului, în judeţul Galaţi au fost aplicate cinci sancţiuni, în valoare de 4.500 de lei, pentru incendierea vegetaţiei uscate, cu menţiunea că identificarea autorilor unor asemenea fapte este foarte greu de realizat", ne-a declarat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi.

Citit 1107 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2019 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.