Pentru igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, cetăţenii au obligaţia de a solicita permisul de lucru cu focul. Emiterea lui se face de către Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanta de 5 m; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanenta a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.