Spor natural negativ RECORD în Galaţi. Numărul deceselor, dublu faţă de cel al naşterilor
Foto: Doar anul trecut, în Galaţi, s-au înregistrat cu aproape 2.400 de decese mai mult decât naşteri

Spor natural negativ RECORD în Galaţi. Numărul deceselor, dublu faţă de cel al naşterilor
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

După Revoluţie, populaţia judeţului Galaţi a cunoscut o scădere constantă, de la an la an. În parte, fenomenul a fost unul normal şi natural, având în vedere relaxarea legislaţiei de control al natalităţii şi apariţia pe piaţă a mijloacelor de contracepţie. Problema este că declinul demografic accentuat şi continuu a făcut ca judeţul nostru să aibă deja o populaţie îmbătrânită demografic, ceea ce înseamnă o nevoie crescută de servicii medico-sociale.

În ianuarie 2019, aşa cum arată ultimele date publicate de Direcţia de Statistică Galaţi, în judeţul Galaţi au fost înregistraţi 372 de născuţi-vii, mai mult cu patru decât în decembrie 2018, dar cu 108 mai puţini decât în luna corespunzătoare a anului precedent. Tot în ianuarie a.c., în judeţul nostru au decedat 768 de persoane, mai mult cu 96 faţă de luna precedentă şi cu 91 faţă de ianuarie 2018.

Numărul persoanelor decedate a fost astfel cu 396 mai mare decât cel al nou-născuţilor, adică mai mult decât dublu. Rezultă astfel un spor natural negativ accentuat, ceea ce înseamnă că diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi cel al decedaţilor a fost una foarte mare.

Încercând să privim lucrurile în ansamblu, observăm faptul că, în ultimii ani, sporul natural a fost mereu negativ în Galaţi. Spre exemplu, doar anul trecut, în judeţul nostru s-au născut 4.679 de copii, ceea ce înseamnă o rată a naşterilor de doar 7,46 la mia de locuitori. Tot în 2018, numărul deceselor a fost cu aproape 2.400 mai mare decât cel al naşterilor. În ultimii cinci ani, diferenţa se ridică la peste 10.000 de persoane.

Multe morţi violente, pe fondul consumului de alcool

Pe de o parte, din ce în ce mai puţini tineri gălăţeni mai par dispuşi să devină părinţi, în vreme ce condiţiile precare de îngrijire medicală şi de protecţie socială ne omoară cu zile. În acelaşi timp, românii sunt pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte decesele prin cauze ce pot fi prevenite. "Principalele cauze de deces din judeţ sunt bolile aparatului circulator, bolile oncologice şi afecţiunile aparatului digestiv, în special ciroza hepatică, află în creştere deosebită. De semnalat că, la decesele prin accidente, se constată creşterea îngrijorătoare a numărului de sinucideri şi de omucideri, multe pe fond exagerat de alcool", se arată într-un raport al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

Citit 5183 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.