Spor natural negativ RECORD în Galaţi. Numărul deceselor, dublu faţă de cel al naşterilor

Spor natural negativ RECORD în Galaţi. Numărul deceselor, dublu faţă de cel al naşterilor

Doar anul trecut, în Galaţi, s-au înregistrat cu aproape 2.400 de decese mai mult decât naşteri
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
4 comentarii

După Revoluţie, populaţia judeţului Galaţi a cunoscut o scădere constantă, de la an la an. În parte, fenomenul a fost unul normal şi natural, având în vedere relaxarea legislaţiei de control al natalităţii şi apariţia pe piaţă a mijloacelor de contracepţie. Problema este că declinul demografic accentuat şi continuu a făcut ca judeţul nostru să aibă deja o populaţie îmbătrânită demografic, ceea ce înseamnă o nevoie crescută de servicii medico-sociale.

În ianuarie 2019, aşa cum arată ultimele date publicate de Direcţia de Statistică Galaţi, în judeţul Galaţi au fost înregistraţi 372 de născuţi-vii, mai mult cu patru decât în decembrie 2018, dar cu 108 mai puţini decât în luna corespunzătoare a anului precedent. Tot în ianuarie a.c., în judeţul nostru au decedat 768 de persoane, mai mult cu 96 faţă de luna precedentă şi cu 91 faţă de ianuarie 2018.

Numărul persoanelor decedate a fost astfel cu 396 mai mare decât cel al nou-născuţilor, adică mai mult decât dublu. Rezultă astfel un spor natural negativ accentuat, ceea ce înseamnă că diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi cel al decedaţilor a fost una foarte mare.

Încercând să privim lucrurile în ansamblu, observăm faptul că, în ultimii ani, sporul natural a fost mereu negativ în Galaţi. Spre exemplu, doar anul trecut, în judeţul nostru s-au născut 4.679 de copii, ceea ce înseamnă o rată a naşterilor de doar 7,46 la mia de locuitori. Tot în 2018, numărul deceselor a fost cu aproape 2.400 mai mare decât cel al naşterilor. În ultimii cinci ani, diferenţa se ridică la peste 10.000 de persoane.

Multe morţi violente, pe fondul consumului de alcool

Pe de o parte, din ce în ce mai puţini tineri gălăţeni mai par dispuşi să devină părinţi, în vreme ce condiţiile precare de îngrijire medicală şi de protecţie socială ne omoară cu zile. În acelaşi timp, românii sunt pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte decesele prin cauze ce pot fi prevenite. "Principalele cauze de deces din judeţ sunt bolile aparatului circulator, bolile oncologice şi afecţiunile aparatului digestiv, în special ciroza hepatică, află în creştere deosebită. De semnalat că, la decesele prin accidente, se constată creşterea îngrijorătoare a numărului de sinucideri şi de omucideri, multe pe fond exagerat de alcool", se arată într-un raport al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

Citit 4192 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 00:18

4 comentarii

 • postat de mu13 p5d Miercuri, 01 Mai 2019 18:41 89.136.2.*** Link la comentariu
  1
  27

  Galatiul este in top 5 judete care au pierdut populatie prin migrare din cauza coruptiei, incompetentei administratiei locale, saraciei, lipsa locurilor de munca con form pregatirii inclusiv si nu numai si din cauza salarizari de mizerie.
  Degeaba ascundeti realitatea dupa cuvinte infloritoare si deviati de la realitate, tov. Basalic, ca sa nu suparati pe cei de la partid de la judet, ca lumea nu e asa proasta pe cum cred ziaristii si politicienii.
  Cine naiba mai face copii ca nu au niciun viitor aici in galati cel putin. Nu vreau sa fac copii nici daca se ofera prema de 3000$.
  Mergeti pe strada sa intrebati lumea sa aflati realitatea de ce nu mai vor sa faca copii, de ce nu se oficiaza casatorii destule ca pe vremuri , cati au plecat afara, cate apartamente stau incuiate cu anii ,etc.

  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani Miercuri, 01 Mai 2019 16:12 89.137.224.*** Link la comentariu
  5
  15

  DECEBAL, PARDON, dracNEA CATRE POPOR : LA ARME, TOVARASI PENSIONARI CA NUMA VOI ATI MAI RAMAS IN TARA, RESTU AU FUGIT CA POTARNICHILI DE NUCLEARELE pesede DIN ULTIMII 30 DE ANI ! SA NE APARAM TARA DE IMPERIALISMU AMERICAN SI DE CEL EROPEAN !

  Raportează
 • postat de un galatean Miercuri, 01 Mai 2019 12:36 193.231.148.*** Link la comentariu
  4
  18

  Cum sa nu fie spor negativ? Cum sa nu ajungem ca judetul Botosani unde populatia s-a injumatatit in ultimii 10 ani? Pe unde te intorci numai persoane in varsta care nu viseaza decat mariri de pensii!
  Cine sa munceasca pentru ei, nu stiu!!
  Si nici nu-i intereseaza!
  Lor sa li se dea!
  Fabrici nu mai sunt, zone industriale nu s-au dezvoltat, Boc nu a ajuns primar pe aici, iar Bolojan de la Oradea nu are influenta pe aici!


  Ca urmare, au plecat toti tinerii din Galati! Cum termina liceul fug unde vad cu ochiii! La fel stau lucrurile si in Teleorman, Vaslui si Giurgiu!

  Pana nu dispare total aceasta patura, nu vom putea dezvolta nimic in acest judet.

  Raportează
 • postat de vasluian Miercuri, 01 Mai 2019 12:23 213.218.53.*** Link la comentariu
  3
  11

  oras de betivani, in concluzie

  lasa ca "un pahar (de vin, tuica, etc alcool) face bine" spun idiotii

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.