Criza mamelor profesioniste

Criza mamelor profesioniste
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Câţiva asistenţi maternali care aveau în îngrijire un singur copil l-au primit şi pe al doilea sau au rămas pe dinafară *

Restricţiile financiare cu care se confruntă Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi nasc noi conflicte.

Câţiva asistenţi maternali care aveau câte un singur copil în îngrijire au rămas fără atestat în ultima vreme după ce au refuzat să ia şi un al doilea copil în plasament.

În timp ce asistenţii maternali nu înţeleg de ce li se impune să ia încă un copil pentru a rămâne în sistem, membrii Comisiei pentru Protecţia Copilului spun că situaţia economico-financiară a instituţiei îi obligă să raţionalizeze şi să eficientizeze cheltuirea puţinelor resurse aflate la dispoziţie.

Situaţia de faţă reprezintă un nou capitol din lungul desfăşurător al problemelor generate în societate de criza financiară.

„Nu puteam să cresc mai mult de unul”

„Mie îmi expira atestatul de asistent maternal la sfârşitul anului trecut. Am făcut cerere de prelungire, însă mi s-a spus că îndeplinesc condiţiile pentru a primi un atestat pentru doi copii”.

„Am refuzat acest lucru din mai multe motive. În primul rând, copilul pe care îl aveam în plasament avea destule probleme medicale şi nu îmi permiteam încă unul. Apoi, mai am şi eu nişte probleme de sănătate şi nu ştiu dacă aş fi putut avea grijă de doi copii”.

„Iar, după cum bine se ştie, dacă luam doi copii aş fi primit acelaşi salariu, la care se mai adăugau doar alocaţiile pentru al doilea copil”, a declarat Maria Goean, fost asistent maternal.

În replică, şefa DGASPC Galaţi, vicepreşedinte al Comisiei pentru Protecţia Copilului, Manon Cristoloveanu, spune că restricţiile financiare obligă instituţia să încurajeze atestarea asistenţilor maternali care doresc doi sau mai mulţi copii.

„Doamna cu siguranţă nu este singura în această situaţie, însă noi trebuie să avem în vedere interesul tuturor copiilor aflaţi în grija Direcţiei. În acest moment, nu ne permitem să avem la fel de mulţi asistenţi maternali cu un singur copil ca în trecut”.

„Galaţiul avea o cifră mică în comparaţie cu alte judeţe din ţară în ce priveşte numărul de asistenţi maternali raportat la numărul de copii aflaţi în plasament”.

„Cei cărora li s-a propus să mai ia un copil în îngrijire îndeplineau toate condiţiile pentru asta, dar unii au refuzat. Motivaţia noastră ţine de lipsa fondurilor”, a explicat Manon Cristoloveanu.

Date comparative

Potrivit datelor puse la dispoziţie, în luna decembrie a anului 2008, DGASPC Galaţi avea 646 de asistenţi maternali cu 852 de copii în grijă, adică un raport de 1,31 copii la fiecare asistent maternal.

Din cei 646, 430 aveau câte un singur copil în grijă. În luna decembrie 2009, aveam 541 de asistenţi maternali cu 842 de copii, raportul fiind mai mare acum, respectiv 1,45, mai apropiat de cel la nivel naţional.

„Şi trebuie să fie foarte clar faptul că decizia nu a luat-o Manon Cristoloveanu sau DGASPC, ci Comisia pentru Protecţia Copilului”.

„Din comisie mai fac parte un reprezentant de la Ministerul de Interne, unul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, unul de la Direcţia de Sănătate Publică, unul de la Direcţia Muncii, unul de la organizaţiile non-guvernamentale şi secretarul Consiliului Judeţului”.

Totul s-a făcut în interesul copiilor, al instituţiei, având în vedere restricţiile financiare”, a mai spus şefa DGASPC. Aclaşi lucru îl susţine şi secretara Comisiei pentru Protecţia Copilului.

„Am ţinut cont de problemele financiare, însă trebuie să ştiţi că, de multe ori, este în interesul copiilor să fie câte doi în familie, pentru că altfel se dezvoltă”, a explicat Monica Buşilă.

Dincolo de aceste aspecte rămâne însă paradoxul că unei persoane care îndeplinea condiţiile pentru a primi doi copii în plasament nu i s-a mai prelungit atestatul pentru un singur copil.

„Asta e situaţia, am vrea să fie altfel, dar nu avem de ales. Cei care se consideră nedreptăţiţi se pot adresa Justiţiei”, a mai spus directoarea Manon Cristoloveanu.

DGASPC plăteşte pentru un copil 1.200 lei şi pentru doi – 1.600 lei

În acest moment, legea prevede un salariu de aproximativ 830 de lei lunar pentru asistenţii maternali, la care se adaugă alocaţia de hrană în valoare de 8,3 lei pe zi (în jur de 240 de lei lunar), 98 de lei pe lună reprezentând plasamentul şi alocaţia de 42 de lei, tot lunar.

Aşadar, o sumă totală de puţin peste 1200 de lei pe lună în cazul în care asistentul are un singur copil în grijă. Pentru fiecare copil în plus, asistentul maternal mai primeşte doar alocaţiile, adică un total de 1590 de lei pentru doi copii.

Aşadar, e mult mai convenabil pentru un asistent maternal să aibă în îngrijire un singur copil, în timp ce pentru DGASPC este mult mai convenabil să dea câte doi copii în plasament.

Buget restrâns şi pentru 2010

Conform proiectului de buget de stat pentru 2010, DGASPC Galaţi ar urma să primească mai puţini bani faţă de 2009. Astfel, dacă în 2009 instituţia gălăţeană a primit puţin peste 26 de milioane de lei, pentru 2010 se pare că suma totală va fi de numai 20 de milioane.

„Sper să ne descurcăm. Cu siguranţă ne va mai ajuta şi Consiliul Judeţului, să vedem însă ce fonduri vor avea şi ei”, a spus directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu.

Citit 1618 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.