Teribilism sancţionat la Grupul Şcolar CFR

Teribilism sancţionat la Grupul Şcolar CFR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei doi elevi care au făcut drifting în curtea liceului gălăţean au nota 4 la purtare *Colegul care a filmat, mutat disciplinar, are nota 7 *

Elevi bunicei la învăţătură, dintre cei fără corigenţe şi fără absenţe, doi adolescenţi care au încercat să facă, în curtea şcolii, cascadorii cu maşinile personale vor avea de suferit mai târziu pentru o nebunie de câteva secunde.

În prima zi de cursuri de după vacanţa de iarnă, într-o pauză, doi elevi de clasa a XII-a de la Grupul Şcolar CFR au vrut să-şi încerce caii putere într-un drifting pe zăpada proaspătă. Ambii s-au ales cu nota 4 la purtare şi cu mutarea disciplinară într-o clasă paralelă.

Un al treilea tânăr, elev în clasa a XI-a la Anul de completare, care a filmat incidentul cu telefonul mobil şi apoi a postat filmuleţul pe Youtube, a fost sancţionat şi mai drastic.

Acesta urmează să fie mutat disciplinar la o altă unitate de învăţământ, nota la purtare fiindu-i scăzută, de asemenea, însă doar la 7.

Pedepse prea uşoare?

„Isprava” tinerilor a intrat în discuţia Consiliului profesoral, care le-a stabilit sancţiunile, pe baza Regulamentului şcolar de ordine interioară. Cele câteva zeci de secunde de teribilism îi vor costa, cel mai probabil, mai târziu.

„Elevii care au primit nota 4 la purtare îşi pot îndrepta comportamentul şi pot obţine nota 10 pe semestrul al doilea, astfel încât cu media anuală 7 vor încheia anul şcolar fără probleme”.

E drept, dacă vor dori să urmeze anumite facultăţi, precum cele din domeniul Armatei, sau dacă vor vrea să se angajeze în domenii care cer un comportament model, foştii diriginţi ai celor trei elevi nu le vor putea face o scrisoare de caracterizare tocmai bună”, explică posibilele consecinţe Dumitru Turcescu, directorul adjunct al liceului.

Psihologii şcolari caracterizează incidentul ca unul care le-ar fi confirmat poziţia de lideri în grup sau care le-ar fi adus prestigiu.

„Nu cred că au făcut lucrul acesta fără să fie conştienţi de pedepse. Dar probabil sunt mulţi elevi care ignoră sancţiunile de după. Aici intervine şi exemplul social, deoarece de obicei comportamentele uşor teribiliste şi la limita legii sunt valorizate, iar pedepsele nu sunt foarte mediatizate”.

„Cred că, în cazul celor doi elevi şoferi, majori fiind, ar fi trebuit să intervină şi Poliţia, cu o sancţiune la nivelul comportamentului cetăţenesc”, consideră Diana Bulai, directoarea Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Fiecare telefon, o posibilă sancţiune

Pedepsit destul de drastic, ţinând cont că nu se afla la volanul vreunei maşini, elevul de clasa a XI-a care a filmat cu telefonul mobil va trebui să se adapteze într-o altă unitate de învăţământ.

El a primit una dintre cele mai usturătoare sancţiuni, conform regulamentului şcolar în vigoare. De altfel, regulile sunt stricte în ce priveşte folosirea acestui accesoriu în şcoală, în special la orele de curs, dar sancţiunea aplicată pare să urmărească doar descurajarea mediatizării evenimentelor negative din şcoli.

Anul trecut, trei elevi care şi-au filmat colegul şi colega făcând sex în toaleta Şcolii nr. 6 Tecuci au primit nota 7 şapte la purtare, fără a fi mutaţi din şcoală sau la alte clase paralele. Cazul a fost, de altfel, foarte mediatizat, deoarece jurnaliştii au găsit postarea de pe internet.

De altfel, o simplă căutare pe Youtube, cu sintagma „şcoli Galaţi” duce la câteva zeci de filmuleţe din săli de clasă, de pe holurile şi curţile şcolilor, unele cu bune, altele cu rele. E greu de crezut că toţi diriginţii îşi supraveghează elevii pe Youtube, ca să îi pedepsească.

„Nu e nimic pozitiv în faptul că elevii filmează şi apoi postează pe internet bătăile sau alte incidente din şcoli. Aici lucrurile sunt clare, utilizarea telefonului mobil în timpul orelor şi filmarea în perimetrul şcolii nu e permisă de regulament”, comentează psihologul şcolar.

Scăderea notei la purtare, cea mai frecventă

În funcţie de gravitatea comportamentului lor, elevii se pot aştepta la:

1.    observaţie individuală;

2.    mustrare simplă;

3.    mustrare scrisă;

4.    retragere temporară sau definitivă a bursei;

5.    eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile;

6.    mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeaşi şcoală;

7.    mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, cu acceptul conducerii unităţii primitoare;

8.    preavizul de exmatriculare;

9.    exmatricularea.

Majoritatea acestor sancţiuni sunt însoţite de scăderea notei la purtare. Stabilirea gradelor de vinovăţie, precum şi aplicarea sancţiunilor se discută la nivelul Consiliul profesoral, iar decizia este aprobată şi de Consiliul de administraţie al şcolii.

Pe parcursul unui an şcolar, cei mai mulţi elevi care obţin la purtare o notă de 7 sau mai mică de 7 au multe absenţe.

Ca exemplu, în anul şcolar 2007-2008, 2,78 la sută dintre elevii de liceu aveau această notă scăzută pe motivul lipsei nemotivate de la ore, pe când doar 0,52 dintre liceeni au fost astfel sancţionaţi din cauza comportamentului lor inadecvat la şcoală.

Citit 1735 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.