Fumatul în rândul copiilor, sport naţional în mediul rural

Fumatul în rândul copiilor, sport naţional în mediul rural
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste jumătate dintre copiii de la sate au declarat că au fumat prima dată în jurul vârstei de 12 ani, potrivit raportului „Bunăstarea copilului în mediul rural“, lansat de World Vision România în 2018.

Concret, circa 56 la sută dintre copiii din mediul rural au fumat pentru prima dată în jurul vârstei de 12 ani. În acelaşi timp, incidenţa fumatului este mai mare în rândul băieţilor, potrivit aceluiaşi raport. Analiza amintită a avut în vedere incidenţa comportamentelor de risc pentru sănătate (fumatul, consumul de alcool) în rândul tinerilor. Conform raportului, frecvenţa fumatului în rândul copiilor creşte odată cu vârsta. Astfel, dacă în rândul persoanelor de până la 14 ani doar 5 la sută au declarat că au fumat zilnic în ultima săptămână, în cazul celor de peste 14 ani ponderea urcă la 26  la sută. 

Dintre copiii care au declarat că au fumat, 22 la sută au făcut acest lucru în fiecare zi, 18 la sută cel puţin o dată pe săptămână, 20  la sută mai puţin de o dată pe săptămână, iar 40 la sută nu au fumat deloc în ultima lună. Proporţia celor care au declarat că au fumat în fiecare zi a crescut cu 5 la sută în ultimii ani, de la 17 la sută, în 2014 şi 2016, la 22 la sută, în 2018. În România, fumatul s-a menţinut în 2017 pe poziţia a treia în rândul factorilor de risc de deces şi dizabilitate, după hipertensiunea arterială şi alimentaţia necorespunzătoare, conform Institutului pentru Măsurarea şi Evaluarea Sănătăţii (IHME) de la Universitatea Washington din Seattle. 

Produsele de tutun, uşor de procurat

Accesul facil al copiilor şi tinerilor din mediul rural la produse din tutun, completat de cele mai multe ori de o informare inadecvată, duce la statistici alarmante în ceea ce priveşte fumatul în România la vârste foarte mici. Pentru că protecţia copiilor, în special a celor mai vulnerabili dintre ei, este preocuparea constantă a "World Vision România", fundaţia s-a alăturat celor peste 350 de organizaţii neguvernamentale membre ale Iniţiativei 2035 - Prima Generaţie Fără Tutun a României, care solicită autorităţilor modificarea şi completarea cuprinzătoare a întregii legislaţii privind controlul tutunului.

Citit 899 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Iulie 2019 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.