Mansardele – aceeaşi rană deschisă

Mansardele – aceeaşi rană deschisă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patimile locatarilor de la blocul C1 din Micro 17 *

Chestiunea mansardelor, pe care „Viaţa liberă” a tratat-o serios prin mai multe serii de anchete, campanii specifice de presă, chiar şi printr-o masă rotundă organizată la redacţie, rămâne încă încâlcită din foarte multe puncte de vedere.

Şi abordarea de faţă a problemei a fost iniţiată, ca şi în alte rânduri, de plângerea pe care ne-a adresat-o  proprietarul unui apartament afectat serios de intervenţia constructorilor/beneficiari ai unor mansarde.

În dispută sunt, ca de obicei, locatari de la etajul patru pe de o parte şi constructorii/beneficiari de mansarde pe de altă parte. Cele două părţi au interese diferite, care, conform înţelegerii prealabile concretizate în contracte, ar trebui să fie, cel puţin până la un punct, convergente.

Ei bine, în cazul pe care vi-l vom supune atenţiei, ca şi în alte situaţii similare, între cele două grupe de interese s-a ajuns la diferende. Iată despre  ce este vorba.

„Avem contract, dar nu ştim ce conţine!…”

„Mă numesc Ianculescu Constantin, din Galaţi, Micro 17, Bloc O1, ap.18, îşi începe cititorul nostru petiţia pe care ne-a adresat-o. Vă rog să vă documentaţi şi să ne ajutaţi scriind un articol despre necazul nostru, pentru că mansardarea este un fenomen care a luat amploare şi care acum ne afectează şi pe noi”.

Nu putem reda integral, din motive de spaţiu, conţinutul scrisorii pe care am primit-o. În esenţă, locatarii de la etajul patru al blocului respectiv au, de mai bine de zece ani, probleme cu hidroizolaţia. 

În martie 2008, „la solicitarea preşedintelui Asociaţiei de Proprietari nr.367, Popa Ionel, s-a semnat un contract comun, despre care noi locatarii nu ştim ce conţine deoarece nu ne-a fost prezentat. Menţionez că semnăturile au fost date în faţa notarului, de faţă cu preşedintele de asociaţie însoţit de reprezentantul firmei  SC Abisinia Trading SRL, aceştia convingându-ne de necesitatea  lucrării…”

„Flori de mucigai” şi… gândaci

Până aici, lucrurile păreau să fie în regulă, dar, după cum reiese din scrisoarea cititorului nostru n-a fost aşa. „Pe la sfârşitul lunii noiembrie 2008, au venit muncitori, au făcut găuri în toată casa, au introdus nişte şuruburi şi au turnat stâlpi de beton peste toate apartamentele, lucrare care s-a încheiat prin luna iunie 2009…”

„După câteva luni a început să se umezească pe lângă găurile date de ei. Toată primăvara am avut invazie de gândaci negri şi mari,  un miros de stricăciune în casă şi miros cumplit de mucegai”.

„Am tot aşteptat cu răbdare ca muncitorii să vină şi să se apuce de treabă, pentru că în contract scrie că lucrarea se termină în şase luni de zile, dar nici pomeneală”.

„În luna iulie am luat legătura cu mare greutate cu cei de la Abisinia SRL, deoarece nu răspundeau la telefon şi mereu eram pasaţi de la o persoană la alta, motivând că ei nu au ştiut ce se întâmplă deoarece nu au primit nicio reclamaţie. Am tot aşteptat, şi pe la sfârşitul lunii august, muncitorii s-au apucat de treabă, dar nu serios, ci aşa ca melcul”.

„Între timp au venit zăpada şi ploaia şi n-au turnat decât centura de beton pentru acoperiş… De la zăpada de un metru care s-a aşezat pe bloc s-a infiltrat apa şi mai tare aşa că acum avem umezeală în toate camerele… Mai grav e că umezeala, apa s-a infiltrat şi pe la instalaţia electrică”.

„Aşa se face că în ziua de Crăciun nu am putut pune masa în sufragerie, fiind nevoiţi să mâncăm separat şi doar la lumina veiozei pentru că becul şi lustra erau pline de apă”.

„Am aruncat continuu apa din ligheane, în condiţiile în care mi-am pierdut trei zile pentru a îndepărta zăpada de pe acoperiş. Au venit muncitori de la firma Abisinia şi au dat zăpada doar de la apartamentul 19, unde stau ei, dar în rest nu.

Nu mai putem sta în casă de umezeală şi mucegai, varul şi tencuiala cad încontinuu de pe tavan…”.

Dar preşedintele asociaţiei de proprietari, care a angajat firma de construcţii, ce-o  fi făcut? „Noi am fost convinşi că Asociaţia de Proprietari nr.367, prin preşedintele ei, Popa Ionel, se va implica serios în această problemă, dar nu a fost aşa, am fost lăsaţi de izbelişte, ai nimănui”. 

„Nu mai putem suporta atmosfera umedă”

La blocul O1, ap.18, scara1 din Micro 17, situaţia este exact aşa cum ne-a relatat-o domnul Ianculescu. Aşa cum se vede şi în imaginile de mai sus, atmosfera e dezolantă. Multă umiditate, mult miros de mucegai, lustra e scoasă.

„Ne-au zis că fac mansardele în şase luni şi a trecut un an şi două luni, reclamă soţia domnului Ianculescu. Nu mai putem suporta atmosfera aceasta umedă. Ni s-a umplut şi canapeaua din sufragerie de apă, lustra, uitaţi, deja am dat-o jos. Apa se infiltrează chiar şi pe suprafeţele unde nu sunt găuri, curge peste tot…”

„Deja  am început să respir greu şi mă doare în piept de la aerul  umed şi plin de miros de mucegai, situaţia a devenit de nesuportat", ne spune fiica domnului Ianculescu.

„Eu doar execut, nu mă încadrez în termene!”

Acolo, pe acoperişul blocului, în ziua în care am făcut documentarea, erau câţiva muncitori. L-am întrebat pe Dumitru Huzum, şeful de lucrare după cum ni s-a recomandat, dacă are cunoştinţă de vreun termen de finalizare a lucrărilor.

„Lucrurile acestea, legate de contracte, mă depăşesc, ne-a spus dumnealui. Eu doar  execut, nu mă încadrez în termen. Pe mine mă trimit două-trei zile aici, apoi mă pot lua de aici şi mă pot trimite la altă lucrare. Întrebaţi-i pe şefi despre termene!”

Contract, contract, dar de ce fără termen de execuţie?

La scara vecină l-am găsit acasă şi pe domnul Popa Ionel, preşedintele asociaţiei în cauză. Ne-a arătat contractul încheiat, la data de 15 aprilie, 2008 cu SC Abisinia Trading SRL, document  în care sunt stipulate cotele indivize de pe scara blocului O1, scara 1, că se cedează definitiv o suprafaţă de 57,09 metri pătraţi din dreptul de folosinţă asupra terenului aferent construcţiei din suprafaţa totală de 324,93 metri pătraţi pe întreaga durată a existenţei blocului, cât şi a existenţei construcţiilor (mansarde) pe scara blocului etc.

Îl întrebăm şi pe preşedintele asociaţiei despre termenele de execuţie a lucrării. „Am avut discuţii în privinţa termenelor, dar n-am obţinut decât oprirea lucrărilor pe timp de iarnă, ne răspunde dumnealui. Să ştiţi că e a treia firmă pe care o schimb, am reziliat contractele cu celelalte pentru că nu erau serioase”.

Dar cum poate fi angajată o lucrare, cum poate fi încheiat un contract  pentru o asemenea construcţie fără termene de execuţie a lucrărilor? Ei bine, iată că s-a putut.

Termenul - fixat de Primărie?

„Termenul de execuţie ni-l fixează Primăria Galaţi, în baza autorizaţiei de construcţie, ne răspunde la această întrebare ing. Nicu Bezman, administratorul SC Abisinia Trading SRL Galaţi… Noi nu putem obţine certificatul de urbanism până nu încheiem contractul cu asociaţia de proprietari, după aceea, termenul de realizare a lucrării coincide  cu termenul pentru care ne-au fost acordate autorizările de construcţie. Autorizaţia de construcţie ne-a fost acordată iniţial pentru o perioadă de un an de zile (19.08.2008 – 19.08.2009). Apoi, ne-a fost prelungită autorizaţia cu încă un an, până în august 2010”.

Bine, bine, dar într-o astfel de situaţie, nu-i aşa că o astfel de construcţie ar putea să se întindă şi pe zece ani? „Atât timp cât legea îmi permite prelungirea autorizaţiei de construcţie, noi adoptăm o anume strategie cu privire la finalizarea lucrărilor la un obiectiv sau altul, strategie care ţine seama de piaţă, de criza forţei de muncă, cea care ne-a afectat şi pe noi în 2008 şi de criza de pe piaţa imobiliară din 2009”.

Bun, dar cum rămâne cu locatarii/proprietari de la blocul O1, scara 1 din micro 17? „Dacă ne ajută Dumnezeu vom acoperi în două-trei zile cu folie ca să nu mai plouă în apartamente”. 

De ce n-aţi făcut asta până acum? „Noi le-am spus proprietarilor de la început că dacă au de făcut o sesizare, dacă au vreo problemă să ne anunţe ca, să o rezolvăm… Vă pot spune că aceştia aveau probleme cu infiltrarea apei şi înainte de a începe noi lucrarea. Nu-i plouă din cauza noastră…”

„Până săptămâna viitoare (n.r.: săptămâna aceasta) eliminăm pericolul de ploaie… În plus, noi utilizăm cea mai bună tehnologie. Mergeţi să vedeţi cum a ieşit pe la blocurile la care am lucrat noi. Noi facem curăţenie exemplară pe scară, rezolvăm probleme de pe la subsoluri, reparăm apartamentele de la etajul patru, într-un cuvânt, îi mulţumim pe proprietarii cu care am încheiat contracte”.

Da, dar uitaţi că, cel puţin la blocul de care vorbim, deja au apărut nemulţumiri… „Da, dar să ştiţi, ne răspunde ing. Nicu Bezman, după ce se văd cu blocul învelit, proprietarii recurg la alte pretenţii.”

Mansarda ca „un pod prea îndepărtat”

În fine, discuţia cu ing. Nicu Bezman a continuat şi pe alte teme. Personal am înţeles că încercând să-şi atingă scopul propus, constructorul/beneficiar recurge la absolut toate posibilităţile şi imposibilităţile de care, la un moment dat, poate profita.

Nu contestă nimeni faptul că, probabil, până la finalizarea mansardării vor fi realizate şi ameliorările pe care constructorii le-au promis. Dar termenul de execuţie este acela care doare.

Dumnealor s-au descurcat, ca să nu folosim alt termen. Vor termina lucrarea atunci când o vor termina, în funcţie de „strategiile” ce vizează, evident, interesul propriu înaintea celorlalte, dar locatarii/proprietari?…

Cu siguranţă, aceştia n-ar fi trebuit  să încheie cu nimeni niciun contract fără ca în aceste documente să fie trecut un termen ferm de execuţie a lucrării. Alegând modalitatea pe care v-am prezentat-o, au rămas la discreţia constructorului/beneficiar.

Dar preşedintele asociaţiei de proprietari?, ale cui interese le-o fi apărat când a parafat contractul cu firma Abisinia Trading? Dacă a afirmat că a reziliat contractele cu alte două firme pentru neseriozitate, ce se aştepta să se întâmple cu cea de a treia, în lipsa termenului ferm de finalizare a construcţiei?

Avertizat fiind, ar fi trebuit să nu-i scape cel mai important detaliu şi anume acest termen de execuţie a lucrării. Acum, în condiţiile date, iluzia acoperirii rapide a blocului cu mansarde care să se opună ploii şi zăpezii e, deja, „un pod prea îndepărtat”!

„S-a obţinut oprirea lucrărilor pe timp de iarnă? Şi cu ce a ajutat aceasta dacă acoperişul blocului rămăsese descoperit înainte de a veni iarna?  Să zicem că acea folie va fi fost pusă deja pe acoperişul scării respective, dar ce înseamnă în plus o folie faţă de acoperişul de dinainte?

Din păcate, odiseea mansardărilor făcute chipurile şi în folosul proprietarilor e mult prea tristă, iar sacrificiile pe care trebuie să le facă aceştia sunt incomensurabile. Dar cui îi pasă cu adevărat de proprietari?

Serviciile specializate din Primăria Galaţi acordă autorizările şi amânările de rigoare după o lege care în nici un caz nu-i favorabilă gălăţeanului de rând. Şi atunci, Primăria în slujba cui este?

Citit 5014 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.