„Avem pădure, dar numai pe hârtie”

„Avem pădure, dar numai pe hârtie”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numărul de salariaţi de la primărie rămâne ca la cotele apelor Dunării – staţionar *

În 2009, opt căsătorii şi, ca un duş rece, 29 de decese. Cel mai vârstnic locuitor al comunei, Gheorghe Nadă, născut în 1914, olar, meserie practicată şi de părinţii săi.

Anul 2010: la căsătorii, începutul este promiţător, deja primarul Ioan O. Porumb a oficiat două. Nicuşor Hagiu, din Rogojeni, cântăreţ bisericesc, s-a însurat cu Mariana, fata cizmarului din Cruceanu.

Sunt perspective, mi s-a explicat la primărie, ca odată cu perfectarea acestui mariaj să se finalizeze tema de interes public local „Vrem dascăl la Rădeşti, să avem omul nostru la strană!”.

Altfel spus, credincioşii se află la mâna Marianei! A doua căsătorie civilă: Iustin Carp, dovedindu-se îndrăzneţ, a „jucat” în deplasare, luând-o de nevastă pe Felicia Postolache, din Drăguşeni.

La primărie, creiere în priză. Mulţi studenţi! Georgeta Nicodim, contabilă, este în ultimul an la Studii economice; Ionel Popoiu, de la Situaţiile de Urgenţă, e la Drept administrativ, ca şi Gica Balan şi Jenel Balan.

Din cei zece salariaţi, doar doi au mai rămas să simtă în forul lor interior cât de important eşti când ai carnet de student în buzunar.

Dar mult nu le va mai merge: „O să le implantez şi lor microbul, ne-a dat asigurări primarul. Nu-i las de capul lor!”. 

„Ne pregătim să ne adresăm instanţei de judecată”

Reporter: Domnule Porumb, la cât ger este afară, daţi-mi voie să vă întreb ce face pădurea primăriei?

Ioan Porumb: Vă răspund imediat: face rău. În urmă cu trei ani, comisia judeţeană de aplicare a legislaţiei în domeniul fondului funciar ne-a aprobat 23 de hectare, iar Ocolul Silvic Griviţa ne ţine în şah, întârzie cu punerea în posesie…

E o încurcătură cu primăria de la Bălăbăneşti, ce ar fi trebuit să fi fost de mult clarificată de Prefectură.

Schimbându-se de mai multe ori prefectul, pădurea noastră, la care nu avem de gând să renunţăm, a rămas, ca suprafaţă, doar pe hârtie.

Ca să ieşim din impas, ne pregătim să ne adresăm instanţei de judecată.

Reporter: Să rămânem tot la „lemne”. Le-aţi dat celor săraci banii pentru încălzire?

Ioan Porumb: Lipsindu-ne resursele financiare, celor de la Legea 416 – 123 de familii – nu li s-a putut da nimic.

Am fost, în schimb, înştiinţaţi de Consiliul Judeţului Galaţi că vom primi 155 de milioane de lei vechi, tot pentru săraci, dar alţii decât cei din evidenţa noastră cu 416. Banii fiind intraţi în cont, începem să efectuăm plăţile.

Reporter: Vor fi, domnule Porumb, şi din cei care vor semna de primirea banilor pentru încălzire şi vor pleca după aceea spre casele lor tot cu buzunarele goale?

Ioan Porumb: De ce să nu spunem adevărul? Vor fi destui.

Ca locuitori ai comunei, au şi ei impozite de plătit, sunt sume ce au fost luate în calcul la fundamentarea veniturilor pentru bugetul local şi vor trebui, vor, nu vor, să le achite.

Economie: pentru Ioan O. Porumb, ani fără consilier personal

Reporter: Aveţi vreun salariat de-al primăriei aflat în pericolul de a-şi pierde în 2010 locul de muncă, în contextul crizei economice şi a ceea ce se discută la Bucureşti referitor la „strângerea curelei”?

Ioan Porumb: Nu. În momentul de faţă funcţionăm, ca instituţie, cu un număr minim de angajaţi. Zece oameni!

După lege, mai puteam angaja doi, dar lipsa fondurilor ne-a constrâns să ne limităm la câţi suntem acum. Nu vom da pe nimeni afară şi nici nu vom face angajări.

Reporter: Noul sediul al primăriei?

Ioan Porumb: E în stadiul de şantier, faza cofraj. Pregătit până la nivelul acoperişului.

Sper ca la toamnă să fie gata, minus finisajele. Nu că nu s-ar putea face: deocamdată ştiu că nu dispunem de bani pentru gama de lucrări specifice finisajelor.

Reporter: Sunteţi printre puţinii primari care nu au consilier personal.

Ioan Porumb: E tot din cauza banilor, deşi un astfel de salariat mi-ar fi foarte necesar. Îmi pierd, să ştiţi, multă vreme cu întocmitul a fel de fel de documente de care, în mod normal, ar trebui să se ocupe consilierul personal.

Tot acestuia i-aş mai repartiza, dacă l-aş avea, o parte din obligaţiile de serviciu ale salariaţilor supraîncărcaţi.

Explicaţie foto: Primarul Ioan O. Porumb. Chiar dacă Rădeştiul, în aceste vremuri de restrişte financiară, arată ca o ambarcaţiune aflată, în lupta cu valurile, pe un ocean neprietenos, nu se dă învin

Citit 1827 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.