Spitalul Judeţean - probleme mari, cu bani puţini

Spitalul Judeţean - probleme mari, cu bani puţini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrările de reabilitare continuă în patru secţii ale spitalului, dar mai e nevoie de 650.000 de lei pentru a le finaliza * Din banii primiţi anul trecut, o parte s-au pierdut * La Cardiologie nici nu s-a început lucrul * Bugetul de cheltuieli al Spitalului Clinic de Urgenţă e firav şi n-ar fi exclus să cedeze, înainte de termen, prin punctele esenţiale (cum ar fi asigurarea hranei bolnavilor) *

Anul trecut, în ciuda crizei economice şi a bugetului redus repartizat  pentru funcţionarea sistemului sanitar, Ministerul Sănătăţii a alocat spitalelor gălăţene, pentru investiţii, de cinci ori mai mulţi bani decât în 2008.

Asta datorită secretarului de stat de atunci, doctorul Aurel Nechita. Suma cea mai mare revenea atunci, aşa cum e şi normal, Spitalului  Clinic de Urgenţă Galaţi – 3.100.000 de lei.

Banii erau destinaţi reabilitării a cinci secţii medicale, dar şi dotării spitalului cu mai multe piese de echipament medical şi achiziţionării de noi tehnologii pentru spălătorie.

Mai exact, secţiile care urmau să fie reabilitate erau: Chirurgie I şi II, Urologie, Cardiologie şi Obstetrică şi Ginecologie II.

Printre aparatele care trebuiau cumpărate (în valoare totală de 627.000 de lei) se numărau: două aparate de anestezie şi un aparat Roentgen mobil cu amplificator de imagine.

Pentru tehnologia modernă ce urma să ajungă la spălătorie se alocaseră 149.000 lei.

De la începutul anului, s-a zvonit, în repetate rânduri, că Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi n-a mai beneficiat de întreaga sumă şi că o parte din lucrările de reabilitare ar fi rămas neterminate.

Câţi bani mai sunt, în momentul de faţă, pentru investiţii şi cheltuieli curente (cum ar fi salariile personalului, hrană bolnavilor, plata utilităţilor şi materialele  sanitare şi administrative indispensabile), ne-a spus noul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. George Şchiopu (FOTO).  

* Reporter: Cât s-a cheltuit din cei 3.100.000 de lei, alocaţi Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi de la Ministerul Sănătăţii, pentru reabilitări?

Doctor George Şchiopu: Au fost folosiţi 1.950.000 de lei, pentru reabilitarea secţiilor de Chirurgie I, II şi Urologie. Lucrările nu s-au finalizat până în acest moment, dar continuă.

Ne-ar mai trebui vreo 600.000 de lei, ca să le terminăm. Iar lucrările ar trebui urgentate, pentru că nu se pot lăsa aşa secţiile respective, mai ales că apare şi problema paturilor pentru internări.

La Cardiologie nu s-a mai început lucrul. Din cauza întârzierii realizării prospectărilor şi a planurilor, banii nu s-au cheltuit şi trebuie să ne ocupăm din nou de această problemă.

* Reporter: Cu alte cuvinte, ar trebui să faceţi din nou rost de bani? Se mai pune, în prezent, problema mutării secţiei de Cardiologie?

Doctor George Şchiopu: Aşa cum v-am spus, trebuie să o luăm de la capăt, inclusiv în problema banilor. În ceea ce priveşte mutarea secţiei de Cardiologie, trebuie discutată serios.

Vom face un Consiliul Medical şi Comitet Directorial pentru a dezbate pe această temă. Dar mai întâi  trebuie să definitivăm echipa managerială.

Eu sunt deocamdată singurul membru al echipei numit prin ordinul ministrului.

* Reporter: Aparatura medicală pentru care s-au alocat cei 627.000 de lei s-a cumpărat? Funcţionează aparatele în acest moment?

Doctor George Şchiopu: Ştiu că piesele care erau prevăzute în bugetul respectiv au sosit deja la spital, dar au apărut probleme legate de plata service-ului.

Reprezentanţii service-urilor urmau să vină să le şi monteze, dar cum deja se înregistraseră restanţe la plata respectivilor…

Este acum doar o chestiune legată de service, sperăm că ne vor înţelege şi dânşii şi ne vor ajuta. 

* Reporter: Ce buget de cheltuieli are spitalul pentru trimestrul I?

Doctor George Şchiopu: Bugetul trimestrului întâi din acest an este de 19.675.500 de lei.

Din aceşti bani, trebuie să acoperim plata salariilor şi utilităţile. Pentru restul cheltuielilor au fost alocate sume de bani în limita contractului.

Mai exact, avem alocaţi cam jumătate din banii care ne-ar fi necesari. Spre exemplu, la medicamente ar fi necesari cam 1 milion de lei, în vreme ce noi avem doar alocaţi doar 500.000 de lei.

Apoi, pentru mâncare, ar fi nevoie de 110.000 lei, în vreme ce, din bugetul acesta, putem cheltui doar jumătate din sumă.

* Reporter: Cum vă veţi descurca, în aceste condiţii?

Doctor George Şchiopu: Vom încerca să facem eforturi deosebite, ca să vedem cum putem rezolva problemele, astfel încât să fie mulţumiţi şi pacienţii şi medicii, cu aceste sume mici.

Eu m-am gândit că foarte important ar fi să asigurăm materialele sanitare ieftine, dar indispensabile: vată, spirt, seringi, feşe etc.

Cu toate că oamenii ne mai înţeleg atunci când le spunem că nu le putem pune la dispoziţie medicamente foarte scumpe, măcar minimul trebuie să-l asigurăm.

Un fel de concluzii

Mai întâi, putem spune, că la nivelul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi s-au pierdut peste un milion de lei din banii pentru investiţii.

Şi nu din cauza fostei conduceri sau a celei noi, ci pentru că la licitaţii au existat firme care au preferat să împiedice, prin contestaţii, desfăşurarea lucrărilor decât să le facă altcineva.

Poate n-ar fi rău să ni se spună şi motivele contestaţiilor respective. Mai mult, schimbările în conducere, făcute pe picior, au lăsat la finalul anului spitalul fără manager, tocmai când era mai multă nevoie de acesta ca să urgenteze folosirea fondurilor.

În vreme de criză, cineva s-a străduit să aducă bani la Galaţi şi o parte din aceştia n-au fost folosiţi…

Apoi, e la fel de clar că bugetul de cheltuieli din acest an este unul redus şi va asigura funcţionarea cel mult la cotă de avarie.

De oricât de multă dăruire şi pricepere ar da dovadă echipa medicală a spitalului, exercitarea actului medical implică suficiente cheltuieli, care trebuie acoperite.

Numai cu vată şi seringi nu se poate face medicină.  Iată o seamă de veşti care nu vor contribui la confortul trupesc şi psihic al pacienţilor  gălăţeni, şi aşa apăsaţi de boală şi necazuri.  

Maşini de spălat s-au cumpărat. Aşteptăm să le vedem

„Am achiziţionat, cu banii de la Ministerul Sănătăţii, patru maşini de spălat: trei de o capacitate mai mică şi una de capacitate mai mare”.

„Apoi, am cumpărat şi două prese de călcat. Şi totodată, am primit bani de la Consiliul Judeţean pentru consolidarea grupului gospodăresc”.

„Am realizat până în acest moment expertiza tehnică. Aşteptăm să primim bani şi pentru restul operaţiunilor”, ne-a declarat directorul administrativ al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, Claudia Roşu.

Acum facem probe, pentru că spălătoria este veche, iar maşinile sunt noi. Efectiv, nu pot să vă duc acum să vedem”. 

„Maşinile noi sunt exact ca cele automate obişnuite, dar mai mari. Când le vom folosi, nu vom demonta şi toate maşinile de spălat vechi”.

„Avem un protocol, nu putem spăla rufele din toate secţiile la un loc, nici chiar dacă maşinile au capacitate necesară”.

„Oricum, ele vor funcţiona în maxim o săptămână”, a mai spus directorul administrativ al spitalului.

Sperăm că vom fi şi noi invitaţi la inaugurarea maşinilor care le vor face  viaţa mai uşoară spălătoreselor de la Spitalul Judeţean. 

Citit 2744 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.