Dunărea se apropie de cota de atenţie

Dunărea se apropie de cota de atenţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Există şi un avantaj al nivelului crescut: fluviul nu va îngheţa *

După o pauză de 24 de ore, în care nivelul Dunării, la Galaţi, a rămas neschimbat, ieri din nou se supărase fluviul! Nivelul ajunsese la 532 cm, cu şase centimetri faţă de zilele de marţi şi de luni.

În condiţiile în care până la cota de atenţie, situată la 560 de cm nu mai sunt decât 28 de cm, l-am întrebat pe şeful AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma, dacă sunt motive să ne îngrijorăm.

„Din cauza temperaturilor scăzute, cotele Dunării scad şi ele; este drept, la Galaţi, nivelul a crescut, dar cu 24 de ore înainte a fost staţionar. În plus, în amonte de Cernavodă nu doar cotele sunt în scădere, ci şi debitul la Porţile de Fier”.

„Asta înseamnă că nu sunt probleme şi chiar vor fi câteva porturi care vor ieşi de sub cota de atenţie. Deci, din acest punct de vedere, nu sunt probleme”.

„Desigur, când temperaturile vor creşte, lucrurile se vor schimba radical. Şi la Galaţi este posibil să depăşim cota de atenţie”, a spus directorul AFDJ Galaţi.

Cum urmează câteva zile cu temperaturi negative, Florin Uzumtoma, a ţinut să precizeze că „…pe Dunăre nu se vor forma sloiuri, pentru că nivelul este prea ridicat.

„Dunărea îngheaţă atunci când nivelul este scăzut. La adâncimea pe care o are acum Dunărea, ar trebui să avem – 20 de grade Celsius cam o lună de zile!”.

„În schimb, pot apărea sloiuri pe Dunăre de la râurile din ţară. De aceea navigatorii trebuie să respecte sistemul de semnalizare”.

„În plus, la Bara Sulina se menţine restricţia de circulaţie navală, din cauza furtunii de pe mare”.

Citit 866 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.