Chiriaşii unei case din Galaţi riscă să fie evacuaţi
Foto: Bogdan Codrescu

Chiriaşii unei case din Galaţi riscă să fie evacuaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Strada Ion Creangă, nr.9. Elisabeta Cucoş, mamă şi bunică, bolnavă de diabet tip 2, bătrână şi deznădăjduită, ne întâmpină în pragul casei situate acolo. O casă al cărei proprietar, Primăria municipiului Galaţi, le-a comunicat chiriaşilor că la evaluarea calitativă din punct de vedere seismic, clădirea a picat testul. Aşadar, conform expertizei tehnice realizate, viaţa chiriaşilor ar fi în pericol, motiv pentru care, li s-ar fi fi sugerat să se pregătească pentru a părăsi imobilul în vederea mutării lor în case mai sigure, chiar dacă, din punct de vedere al confortului oferit, acestea ar fi mult sub nivelul de care dispun în prezent.

Bătrâna îşi frânge mâinile, se deplasează greu, cu paşi mici către noi, ne fixează cu o privire plină de durere şi ne spune sacadat, trăgându-şi suflarea după fiecare cuvânt: “Unde să mă duc? Sunt bolnavă, bătrână. Mi-a murit băiatul şi am grijă de nepot, pe care îl cresc eu. Stau aici şi cu fiica mea şi celălalt băiat şi trei nepoţi. Nu am bani să mă mut la bloc”

Ochiul nostru neexperimentat nu a văzut nimic care ar putea periclita construcţia. Mai mult chiar, în urma inspecţiei asupra stării construcţiei, expertul a dispus demolarea sau consolidarea clădirii. Există, astfel două variante posibile, fapt ce le-ar permite chiriaşilor, în baza unor declaraţii notariale pe propria răspundere, să rămână în imobil. Declaraţii pe care, la sugestia directorului executiv a Direcţiei Patrimoniu din Primăria Galaţi, Ionel Burtea,atât Marian Tănase Oancea, cât şi Elisabeta Cucoş, chiriaşi în clădire, le-au şi realizat, asumându-şi, astfel, riscul de a locui în continuare în imobil, în condiţiile tehnice pe care acesta le prezintă. Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, însă, iar declaraţia în cauză, legală sau nu, din punctul de vedere al Primăriei, este lipsită de valoare pentru chiriaşii noştri, situaţia lor rămânând la fel de incertă ca şi înainte de existenţa ei.

Disperaţi, oamenii au apelat la proteste în faţa sediului Primăriei Galaţi, în repetate rânduri, cerând să li se acorde dreptul de a rămâne în continuare în imobil.

“Am făcut foarte multe investiţii în această casă. În anul 1997, am tras gaze. De asemenea, am pus uşi noi şi am întreţinut-o. Avem chiria plătită la zi, nu am creat niciodată probleme, iar acum vor să scape de noi, chiar dacă ne asumăm riscul de a locui în continuare aici. Unde să ne ducem? Unde ne pot oferi condiţiile de aici? Asta nu este casă de demolat. Am cerut o copie de la expertiza tehnică, dar nu am primit-o. Sunt disperat”, a declarat Marian Oancea.

Am plecat din curtea îngrijită, curată, cu frânghii pe care stăteau agăţate rufe imaculate, semn al unei bune gospodăriri, dorindu-ne să fi putut face mai mult pentru a le reda oamenilor siguranţa unui cămin din care să nu-i mai poată alunga nimeni. Am contactat şi noi Biroul de Presă al Primăriei Galaţi şi am aşteptat preţ de câteva zile un răspuns, care, din păcate, este la fel de îngrijorător pentru oamenii care locuiesc în imobilul respectiv.

“Chiriaşii nu pot locui acolo câtă vreme imobilul nu prezintă siguranţă. Deocamdată soluţia privind intervenţiile care se vor face asupra imobilului este în analiză”, sună răspunsul primit, iar situaţia continuă să rămână incertă. 

Citit 8916 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.