Protest încheiat la „Metalurgic”

Protest încheiat la „Metalurgic”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorul interimar Florin Cernat a renunţat la funcţie *  Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi căuta, ieri, un alt înlocuitor *

Conflictul de la Grupul Şcolar Industrial Metalurgic s-a stins, cel puţin aşa stăteau lucrurile în cursul zilei de ieri. Ieri dimineaţă, profesorul Florin Cernat (FOTO 1), numit director interimar de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi la „Metalurgic”, şi-a prezentat demisia din această funcţie.

Asta deşi marţi, la discuţiile extinse din cancelaria şcolii, el părea hotărât să fie „mâna de fier”, cum l-a numit la un moment-dat conducerea ISJ, care să facă ordine la această instituţie de învăţământ.

ISJ urma să decidă în cursul după-amiezii de ieri dacă la „Metalurgic” va fi numit director plin o persoană din afara şcolii sau un cadru didactic din interior.

„Trebuie lămurite lucrurile între cei din şcoală”

„Am vrut să-mi anunţ demisia încă de marţi, în plen la Consiliul Profesoral, după ce am văzut că sunt lucruri care trebuie lămurite între cei din şcoală. S-au făcut acele acuze de şpăgi, dezvăluiri legate de telefoane de ameninţare”.

„Să-şi spună ce au de spus şi să-şi reproşeze ce au de reproşat între dumnealor, pentru că am văzut că sunt lucruri din trecut rămase nelămurite”, ne-a declarat prof. Florin Cernat, care se întoarce la Şcoala 34, tot ca director.

„Nu i-am înţeles, totuşi, pe cei de la „Metalurgic”, când au spus că un director de gimnaziu nu poate fi un bun manager de liceu. Apoi, nu cred că trebuie legată activitatea de management de faptul că directorul face sau nu politică”, a mai vrut să precizeze acesta.

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă ne-a spus că l-a atenţionat pe directorul propus că nu va fi uşor de preluat funcţia.

„Dar dacă este să vorbim de telefoane, de luni şi marţi am primit trei telefoane din direcţia Primăriei Galaţi, pentru a nu schimba conducerea de la grupul şcolar”, a continuat Doru Resmeriţă seria dezvăluirilor începută de cadrele didactice la întâlnirea de la marţi.

Profesorii au intrat la ore

Ieri, când au aflat că nu mai au director de la altă şcoală, cadrele didactice s-au reîntors la clase.

„De la ora 10,00 s-a intrat la ore. Vom încheia situaţiile şcolare pe semestrul I, chiar joi fiind programat Consiliul profesoral pentru validarea notelor la purtare”, ne-a declarat prof. Laurenţiu Carastoian, fost director interimar, actual director-adjunct.

Conform declaraţiilor responsabilului cu imaginea şcolii, fusese deja trimis un memoriu Ministerului Educaţiei, dar şi Federaţiei Educaţiei Naţionale, prin care profesorii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de numirea, legală, de altfel, a unui director din afara şcolii.

În căutarea unui alt interimar

Totuşi, ieri, conducerea ISJ Galaţi nu excludea posibilitatea să numească tot un director din afară. O decizie în acest sens urma să fie luată în cursul după-amiezii.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a remis, ieri, presei, şi o sinteză a situaţiei şcolii pe diferite aspecte referitoare la disciplină şi învăţătură, susţinând, în continuare, că înlocuirea directorului interimar cu un altul se datorează rezultatelor extrem de slabe ale elevilor.

Astfel, frapant este faptul că promovabilitatea la sfârşit de an şcolar (78 la sută în anul şcolar 2008-2009) nu se reflectă şi în rezultatele de la examenul de bacalaureat (doar 37 la sută promovaţi în 2009).

În plus, elevii de la această instituţie de învăţământ au un număr mare de absenţe, fie motivate, fie nemotivate, iar abandonul şcolar înregistrează cote îngrijorătoare.

Nici controalele inspectorilor de specialitate în ceea ce priveşte activitatea cadrelor didactice şi cea managerială nu s-au finalizat cu rezultate lăudabile pentru şcoală, mai reiese din sinteza ISJ.

Deşi Consiliul Profesoral cu participare extinsă de marţi a scos la iveală că la unitatea de învăţământ sunt şi alte probleme decât cele referitoare la disciplină şi învăţătură – spre exemplu, chestiunea încurcată a căminelor şcolii, din care unii angajaţi ar avea de câştigat, ISJ nu a menţionat decât rezultatele şcolare ca motiv pentru înlocuirea conducerii.

Marţi, profesorul Florin Cernat ne declara, totuşi, că, în calitate de director ar fi urmat să facă o analiză transparentă a situaţiei din şcoală, la toate nivelurile, instructiv, educativ, contabil şi administrativ. Acum cine o face?

Citit 2874 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.