Ambasadoarea Franţei - un discurs impecabil în româneşte (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Ambasadoarea Franţei - un discurs impecabil în româneşte (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Ieri a fost sărbătorită şi la Galaţi Ziua Armistiţiului: la Careul Militar Francez din Cimitirul „Eternitatea”, în prezenţa înalţilor reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Franceze la Bucureşti, aceştia având în această perioadă un periplu prin cimitirele româneşti care găzduiesc şi eroi francezi.

Am fost încântaţi să o ascultăm, în cuvântul său, total în româneşte (!), pe ambasadoarea Republicii Franceze în România, E. S. Michele Ramis! „Era acum o sută de ani”, a început domnia sa evocarea celor care au căzut, prea tineri, pentru o Românie  liberă, alături de camarazi români… Un detaşament de români luptă şi acum, pe elicoptere, în Mali, alături de francezi, a adăugat diplomatul. Cu lecţia bine făcută, cu inimă, ambasadoarea l-a pomenit special şi pe tânărul sublocotenent Ciprian-Ştefan Polschi, tânăr şofer căzut la Kabul, în septembrie. Ambasadoarea a mulţumit pentru bunul mers al ceremoniei de ieri Garnizoanei, Fundaţiei Ikon, organizatoare, alături de autorităţile gălăţene, a solemnităţii. A evocat chiar şi momentul de frăţie la 1859. Cum pentru un nativ francez este aproape imposibil să reproducă exact toate cuvintele româneşti, şi oaspetele nostru a rostit, de pildă, „romani” în loc de „români”, dar am înţeles cu toţii despre ce este vorba. Măgulit de gestul de curtoazie făcut limbii română, am îndrăznit să o felicit după încheierea ceremoniei pe ambasadoarea, care s-a lăsat bucuros fotografiată cu publicul, inclusiv cu copiii şi cu soldaţii, stând de vorbă, receptivă, cu oricine. Din conversaţie, am constatat că oaspetele nu doar citise discursul, ci chiar înţelege şi vorbeşte româneşte! Merci, Votre Excellence!

Ambasadoarea a fost însoţită de ataşatul militar al Apărării pentru România, R. Moldova şi Bulgaria, lt. col. Flavien Garrigou-Grandchamp, secondat acum de un adjutant  simpatic: o domnişoară din Strasbourg, detaşată la Ambasadă pentru misiuni de pace.

„Cauza cea mai sfântă este libertatea lumii!”

La "Eternitatea", după discursul  ambasadoarei Franţei la Bucureşti, dna Michele Ramis, a vorbit av. Mihai Manoliu, subprefect, au fost prezenţi gen. bgd. Iulian Daniliuc, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focşani, comandantul Garnizoanei Galaţi, lt. col. dr. Ilie Melinte, prof. Charlotte Barbu, managerul Palatului Copiilor etc. Cuvântul de deschidere fusese al preşedintei Fundaţiei Ikon, prof. Mărioara Popa, sufletul tradiţionalei întruniri: prezenţa franceză la Galaţi „dovedeşte că România  şi Franţa împărtăşesc aceste valori: memorie, solidaritate, pace”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Forinel Gasparotti, a vorbit despre ajutorul francez şi despre generalul Berthelot, despre cele 16 milioane de victime ale războiului, citându-l pe generalul Foch: „Cauza cea mai sfântă este libertatea lumii!”

„MORTS POUR LA CAUSE DU DROIT ET DE CIVILISATION”, scrie şi pe marmura monumentuului francez de la „Eternitatea”, unde sunt înhumaţi cei 62 de eroi francezi şi algerieni. Consilierul local Claudiu Zlătaru a reprezentat Primăria, invocând „repetarea greşelilor trecutului”. Am remarcat şi invocarea „iredentismului maghiar”, de atunci şi de acum, în discursul unui reprezentant al Platformei Unioniste Acţiunea 2012. Versuri care vorbeau despre Franţa au fost cântate de elevi din Şiviţa, Liceul de Artă „Cuclin” ne-a oferit şi în acest an „Ave Maria”, de Schubert, cântat de o elevă. Începând cu coroana comemorativă depusă de Ambasadă, instituţii şi şcoli gălăţene şi-au adus omagiul. Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos” a fost impecabilă, iar defilarea militară, parcă mai elegantă ca niciodată. Am fost ca în familie. Dar nu una foarte mare…

Citit 4653 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 01:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.