Plângerea penală dărâmă directori

Plângerea penală dărâmă directori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În acest an şcolar, în învăţământul gălăţean a plouat cu plângeri penale împotriva directorilor instituţiilor liceale. Numai în decurs de câteva luni, 5 manageri şcolari din judeţul Galaţi au fost suspendaţi din funcţia de director sau de director adjunct, pentru că pe numele lor există o plângere penală.

Măsura suspendării în cazul existenţei unei asemenea plângeri este prevăzută în contractul de management educaţional pe care fiecare persoană aflată într-un post de conducere îl încheie cu inspectoratele şcolare judeţene.

Dacă o asemenea prevedere ar avea o aplicabilitate în toate domeniile, atunci, de exemplu, prefectul judeţului Galaţi ar fi trebuit suspendat încă de la sfârşitul anului trecut, când o avocată care a rămas blocată printre nămeţi în zona Tudor Vladimirescu – Vameş a înaintat organelor abilitate o plângere penală, acuzându-l de neglijenţă în serviciu.

Şi primarul municipiului Galaţi (demnitar ales, şi nu numit, precum prefecţii) a avut destule plângeri penale, cea mai mediatizată fiind legată de dosarul „Motorock”, fără să fie ameninţat de suspendare. 

„Delapidare de fonduri şi gestiune frauduloasă”

În prima parte a anului şcolar 2009 / 2010, au fost suspendate, pe motiv de plângere penală directoarea primă, dar şi cele două directoare adjuncte de la Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”, directorul Grupului Şcolar Industrial Metalurgic, precum şi directoarea Şcolii Negrileşti.

Conform spuselor juristului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, Costică Coştoi, plângerile vizavi de conducerile celor trei instituţii de învăţământ denunţă „delapidare de fonduri sau gestiune frauduloasă, directoarea de la Negrileşti fiind acuzată, de un consilier judeţean, că de la şcoala sa ar lipsi anumite cantităţi din produsele programului Cornul şi Laptele”.

Celelalte plângeri aparţin unui avocat (cazul de la „Metalurgic”) şi, respectiv, mai multor angajaţi din „Moţoc”. Juristul a mai precizat că plângerile au fost înregistrate fie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, cum este cazul de la Negrileşti, fie la cel de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru celelalte.

„Conform contractului, persoana în cauză este suspendată, până la pronunţarea instanţei. E drept, e posibil să fie şi alte plângeri de acest tip, pentru că, dacă semnatarul sau altcineva nu ne aduce la cunoştinţă acest lucru, nu suntem anunţaţi oficial de organele abilitate”.

„Cert este că, din 2006, de când se aplică acest contract de management, singurele plângeri penale în urma cărora au fost suspendaţi directori sunt acestea 5”, ne-a declarat juristul, adăugând că plângerile penale sunt, momentan, fie la Parchet, fie sunt verificate de Poliţie.

O scăpare a sindicaliştilor?

De cealaltă parte, sindicaliştii par să nu ştie că un director din învăţământ poate fi suspendat cu o simplă plângere la Parchet, în timp ce un prefect sau un primar îşi îndeplinesc atribuţiile chiar şi după începerea cercetărilor penale, sub prezumţia de nevinovăţie.

„Nimic din contractul încheiat de directorii de şcoli nu este în afara contractului-cadru de management, negociat nu la nivel de minister, ci la nivel superior, cu confederaţiile sindicale”, ne-a declarat secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.

Romică Gârneaţă, preşedintele Cartel Alfa filiala Galaţi, confederaţie la care e afiliată FEN, a mărturisit însă că nu are cunoştinţă de existenţa unei asemenea prevederi, care i se pare „tendenţioasă”, şi că alte contracte nu ar conţine aşa ceva.

Gârneaţă a mai spus că fiecare contract de management este specific pe ramură, fiind negociat la nivelul ministerului, cu partenerii sociali. În acest caz, să fie o scăpare în învăţământ?

Prezumţia de nevinovăţie

De altfel, nici juristul ISJ nu crede că prevederea din contractul de management este una corectă, după cum ne-a declarat dumnealui. Şeful ISJ Galaţi, Doru Resmeriţă, consideră, la rândul său, că prevederea, inclusă şi în contractul încheiat de inspectorii şcolar generali, este oarecum la limita drepturilor constituţionale.

Dar, cum contractul semnat de ambele părţi este literă de lege, directorii au fost suspendaţi. Patru dintre aceştia, managerii de la „Moţoc” şi „Metalurgic”, au deschis, prin intermediul sindicaliştilor FSLI, procese civile la contenciosul administrativ.

Aceştia solicită anularea deciziei ISJ de suspendare a contractului de management, invocând prezumţia de nevinovăţie (o plângere penală nu înseamnă demonstrarea vinovăţiei) şi un articol din Codul Muncii. Sentinţa instanţei va arăta şi cât de îndreptăţită este sancţiunea cu suspendarea, prevăzută în actele oficiale din Educaţie.

Comentariu foto: În perioada suspendării, scaunele directorilor sunt ocupate de interimari

Citit 2320 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.