Perlele din noroiul sărăciei

Perlele din noroiul sărăciei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O familie din Fârţăneşti poate da o viitoare campioană la gimnastică * O bursă a scos-o momentan din sărăcie pe una dintre cele trei fete ale Eugeniei Gopşa * Celelalte două nu ştiu dacă vor putea ajunge luni la Galaţi să reînceapă şcoala *

La marginea sărăciei, în pragul disperării. Pentru Eugenia Gopşa şi cele trei fiice ale sale, ziua de mâine nu înseamnă decât griji, iar viitorul e lipsit de speranţă. Poveşti dramatice se întâlnesc la tot pasul, mai ales în vremea tranziţiei româneşti prelungite, dublate de criză, dar întotdeauna impresionează cele în care copiii sunt cei care au de suferit. Aşa este şi povestea familiei Gopşa, ajunsă în urma unor împrejurări nefericite la limita nevoilor.

O viitoare campioană la gimnastică

Părăsită de doi soţi până acum, Eugenia Gopşa a rămas cu trei fete: Valeria (15 ani), provenită din prima căsătorie, Sorina (12 ani) şi Viorica (8 ani), din cea de-a doua căsătorie.

Mama şi cu fetele cele mari locuiesc în casa părintească a Eugeniei, în comuna Fârţăneşti, după ce o vreme au locuit în Vaslui, la soţul de care tocmai s-a despărţit. De fapt, mai mult mama stă la Fârţăneşti, pentru că cele două fete învaţă la Galaţi, la Liceul de Marină, respectiv la Şcoala Generală nr. 2.

Cea de-a treia fată, mezina Viorica, pare a avea cel mai mult noroc. Deocamdată a scăpat de griji pentru că e plecată la Deva, unde urmează celebra şcoală de gimnastică.

Sub pregătirea atentă a antrenorilor Cristi Micu şi celebra fostă gimnastă Gina Gogean, Viorica se pregăteşte să devină viitoare campioană mondială şi olimpică.

„E foarte talentată, aşa ne-au spus cei de la Deva. Nu aveam bani să o ţin în cantonamentul de acolo, dar ei au insistat şi au găsit o soluţie. Petrom a dat două burse pentru cei mai talentaţi copii la gimnastică din toată ţara. Una a primit-o Viorica”, povesteşte cu mândrie mama fetei, Eugenia Gopşa.

Deşi e vacanţă, mezina nu a mai venit acasă din lipsă de bani. A rămas la Deva şi pentru că acolo are condiţii mai bune decât la Fârţăneşti.

„Am vorbit aseară cu ea, era foarte bucuroasă că a reuşit să intre la paralele. Antrenorii spun că merge grozav şi că are toate şansele să devină o viitoare campioană”, mai spune Eugenia Gopşa.

Bursa de la Petrom şi faptul că mezina poate avea un viitor strălucit o mai scapă pe mamă de nişte griji.

„Acum, cea mică e asigurată, dar ce mă fac eu cu fetele astea mai mari. Luni trebuie să le trimit la şcoală şi trebuie să plătesc internatul, în jur de 200 de lei şi nu am niciun ban”.

„Nici nu ştiu cum o să le trimit. Până acum m-am mai descurcat, m-am împrumutat din stânga şi din dreapta, dar acum chiar am ajuns la fundul sacului”, se plânge mama.

Amendă în autobuz

Şi, aşa cum se întâmplă cu oamenii săraci, necazurile curg gârlă. Nu sunt necazuri mari, dar suficient de apăsătoare.

„Când eram la şcoală m-am urcat şi eu o dată în autobuz şi m-au prins controlorii fără bilet. Mi-au dat amendă 25 de lei. Eu merg pe jos de la căminul de la Pedagogic, acolo unde stăm, până la Liceul de Marină. Când ies de la şcoală nu e nicio problemă, dar dimineaţa e greu”.

„Acum merg numai pe jos, că nu am bani de autobuz”, spune fata cea mare, Valeria. Şi mama a avut parte de necazuri recent. În toamnă a vrut să plece în Italia la muncă.

S-a înţeles cu cei de la firma de transport că le va plăti după ce va începe să câştige.

„Am plecat în Italia, am crezut în nişte vorbe, dar când am ajuns acolo nu mi-am găsit loc de muncă. Am stat câteva săptămâni pe străzi, numai eu ştiu ce am pătimit, după care m-am întors. Tot nu am avut bani de transport, aşa că mi-au oprit buletinul până când o să le pot da banii”, îşi aminteşte Eugenia Gopşa.

„Vreau doar un loc de muncă”

În ciuda nevoilor, femeia spune că nu vrea milă, vrea doar să îşi găsească un loc de muncă:

„Am încercat să găsesc de lucru. Aici în comună nu am unde, dar nici la Galaţi nu am găsit nimic. Am fost la Forţele de Muncă, peste tot, nu am găsit nici măcar cu salariul minim, nici ca femeie de serviciu. Iar cu locuinţa ce să mai zic”.

„Stăm aici la mama mea. Aş face naveta la Galaţi să muncesc, dar nici nu ştiu dacă mi-ar ajunge banii”.

Niciunul dintre cei doi foşti soţi nu mai vrea să ştie de copii. Niciunul nu plăteşte pensie alimentară.

„Primul bărbat nici nu vrea să mai audă de noi, nu dă niciun ban, iar cu al doilea abia sunt în proces de divorţ. Nici pe el nu îl interesează. Poate că ar da bani pentru fete, dar nici el nu are de unde, că nu are serviciu”, spune cu amărăciune mama fetelor.

Întregul venit al familiei este de 300 de lei. Pentru că nu are domiciliul pe raza comunei Fârţăneşti nu poate primi nici venitul minim garantat. Plus că acum nici nu are buletin. Şi oricum urmează să şi-l schimbe când se va pronunţa sentinţa de divorţ.

„Ştim şi noi de situaţia acestei familii, însă legal vorbind nu putem face nimic. Nu au domiciliul pe raza comunei noastre. O să mai vorbesc şi cu colegii mei din Primărie să vedem poate găsim vreo posibilitate de a-i ajuta”, a spus şi viceprimarul comunei Fârţăneşti, Damian Iordan.

„Viaţa liberă” a făcut primul pas

Pentru că nevoia de bani a fetelor era imediată, iar povestea familiei Gopşa a impresionat, angajaţii „Vieţii libere” au pus mână de la mână şi au strâns o sumă de bani pentru a plăti căminul fetelor şi pentru alte câteva cheltuieli imediate.

Exemplul nostru poate fi urmat de orice alt cetăţean al Galaţiului. Orice sumă, oricât de mică, poate ajuta pe termen scurt şi mediu această familie.

Comentariu foto: Eugenia Gopşa a ajuns la capătul puterilor, fetele resimt din plin sărăcia

Citit 1753 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.