Drogurile legale, pericol de moarte?

Drogurile legale, pericol de moarte?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit informaţiilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, în oraş sunt 17 magazine care vând „droguri legale” * Alte patru sunt deschise la Tecuci * Ambulanţa intervine, săptămânal, pentru a ajuta patru-cinci fumători gălăţeni * De la o ţigară nu se moare, spun medicii. Dar de la câte una pe zi, s-ar putea muri, din cauză că unul dintre efectele secundare ale consumului este tahicardia * Senatul a avizat pozitiv închiderea magazinelor, iar primul-ministru Emil Boc susţine iniţiativa * Proiectul de lege care prevede acest lucru trebuie să ajungă de urgenţă pe masa deputaţilor * Miercurea viitoare, comisiile Senatului urmează să îşi facă publice rezultatele analizei produselor comercializate sub titulatura de „droguri legale” * Vom şti atunci cu siguranţă ce substanţe au fumat clienţii gălăţeni ai magazinelor „de vise” în ultimul an *

În urmă cu mai bine de un an, deschiderea a tot mai multor magazine de vise în oraş, inclusiv în preajma şcolilor, isca indignare în rândul cititorilor „Vieţii libere”.

Cei mai revoltaţi erau atunci părinţii copiilor şi adolescenţilor, alarmaţi că într-o bună zi s-ar putea să găsească prin buzunarele celor mici, fumate pe jumătate, astfel de produse „destinate studiului etnobotanic”.

Un magazin la 20.00 de gălăţeni

Între timp, însă, spiritele s-au mai calmat, iar mulţi dintre adulţii care considerau atunci că autorităţile gălăţene ar trebui să pună urgent piciorul în prag, luptând împotriva consumului respectivelor substanţe, par să se fi obişnuit cu prezenţa magazinelor de profil.

Cel puţin asta înţelegem noi, judecând după faptul că nici unul dintre cititori nu ne-a mai semnalat de luni bune, cu sufletul la gură, deschiderea noilor magazine: unul ici, altul acolo, până când s-a ajuns la 17, în întreg Galaţiul.

Suntem siguri, însă, că atitudinea părinţilor se va schimba din nou, în aceste zile, mai ales pe fondul apariţiei ştirii care informa că un tânăr consumator de droguri legale a decedat din pricina problemelor cardiace şi a intoxicaţiei cu substanţe stupefiante, încă neprecizate.  

De altfel, în ţară au apărut deja medici care susţin că un consum susţinut al acestor substanţe poate ucide. Este vorba despre aceeaşi medici care au iniţiat proiecte legislative, solicitând închidere magazinelor.

Dacă ar fi să facem un calcul simplu, am afla că, până astăzi, s-a deschis câte un astfel de magazin la circa 20.000 de gălăţeni. Şi afacerile cu „droguri legale” par să fie surse bune de câştig, având în vedere că nici un patron n-a pus, până acum, lacăt pe uşă.

Un lucru e sigur: în prezent, mulţi gălăţeni consumă astfel de produse etnobotanice.

Acest adevăr este demonstrat cel mai bine de faptul că echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi s-au obişnuit să intervină la solicitarea consumatorilor care au nevoie de medic după ce fumează produsele „nerecomandate consumului uman” (după cum recunosc şi comercianţii).

Patru-cinci fumători, luaţi săptămânal cu Ambulanţa

Detalii despre consumatorii de astfel de substanţe care ajung, în cele din urmă, să aibă nevoie de ajutor medical pentru a depăşi efectele substanţelor inhalate ne-a oferit directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi. 

„Nu putem spune că avem câte un caz pe zi, dar sunt cam patru-cinci pe săptămână. Solicitări de acest gen primim, în special, din rândul tinerilor, mai ales pe durata week-end-urilor”.

„În genere, atunci când intervin echipajele Ambulanţei, pacienţii care au fumat astfel de ţigări sunt fie agitaţi, cu un puls foarte ridicat, fie se găsesc într-o stare de leşin, cu puls scăzut şi chiar incapacitatea de a se ţine pe picioare”.

„Li se acordă îngrijirile necesare şi, în unele cazuri, sunt transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. Nu putem spune că până în acest moment am întâlnit vreun caz în care viaţa pacientului care fumase să fi fost pusă în pericol din cauza consumului”.

„Totuşi, trebuie spus că starea  de după consum a pacientului depinde şi de cât de mult a fumat acesta, dar şi de modul specific în care organismul său  reacţionează într-o astfel de situaţie”, a precizat dr. Polinschi.

Iar dacă de la consumul unei singure ţigări nu se poate muri, gândiţi-vă ce s-ar putea întâmpla cu o persoană care fumează zilnic câte una şi are, şapte zile pe săptămână, câte o criză de tahicardie. Cam cât ar putea un astfel de om să se considere în afara pericolului de moarte? 

Din nefericire, există deja persoane care nu s-au lecuit după ce au fumat, li s-a făcut rău şi au chemat Ambulanţa. Perseverenţi,  au fumat din nou, au ajuns iarăşi la spital şi tot aşa. Are românul o vorbă: boală lungă….

Dar o viaţă are omul şi numai de aceea îşi poate bate joc! Să ţinem cont, până la urmă, că trebuie cheltuiţi şi banii contribuabililor într-un fel sau altul, dacă tot e criză şi spitalele abia reuşesc să îşi procure materiale sanitare şi medicamente pentru îngrijirea bolnavilor care n-au fumat „droguri legale”.

Se fac oarece presiuni legislative

Primul care a depus un proiect de lege în care era prevăzută închiderea magazinelor care comercializează „droguri legale” a fost deputatul PDL de Ilfov, Ştefan Daniel Pirpiliu.

Ulterior, mulţi alţi deputaţi şi senatori au înaintat astfel de iniţiative, printre ei numărându-se şi deputaţii gălăţeni Carmen Axenie şi Bogdan-Liviu Ciucă. Pe data de 9 noiembrie 2009, Senatul a avizat pozitiv proiectul de lege înaintat de Ministerul Sănătăţii, care prevedea, de asemenea, închiderea magazinelor de vise.

Miercuri, 10 februarie a.c., Comisia de Sănătate Publică şi Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări urmează să îşi prezinte rapoartele întocmite în urma analizei produselor comercializate de magazinele respective.

Ieri, primul ministru Emil Boc a solicitat public Ministerului Sănătăţii noi măsuri urgente care să conducă la interzicerea comercializării substanţelor halucinogene. 

Oricum, până acum proiectul de lege care a trecut de Senat ar fi putut ajunge pe masa deputaţilor, doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Probabil se va ajunge şi acolo, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat. Nu putem decât să sperăm că, între timp, cât mai puţini gălăţeni tineri vor avea de suferit de pe urma consumului de „droguri legale”…

CIADO România solicită grăbirea adoptării legii

De curând, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) România a emis un comunicat prin care anunţă că unele dintre substanţele care intră în compoziţia produselor „…au fost analizate de către experţii Ministerului Sănătăţii şi s-a demonstrat ca prafurile conţin derivate de amfetamină”.

Tot în documentul citat se arată că „ceea ce este cel mai ciudat în România e că s-a interzis lângă şcoli vânzarea de hamburgeri, dar s-a permis deschiderea de magazine ce vând droguri uşoare”.

Şi nouă ni s-a părut ciudat, deşi autorităţile susţin că documentele necesare deschiderii magazinelor au fost date fără a se încălca vreo lege în vigoare. 

În consecinţă, CIADO, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCRS), iniţiază, începând cu data de 22 februarie, în Galaţi şi în celelalte 41 de filiale locale, «o campanie de strângere de semnături în vederea interzicerii comercializării substanţelor halucinogene şi psihotrope, întrucât constatăm că deşi anumiţi deputaţi au declarat că legea va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor în 2 februarie 2010, acest lucru nu s-a întâmplat.

Nedorind o prelungire sine die, considerăm oportună strângerea de semnături”, se arată în încheierea comunicatului citat.

CIADO Galaţi - Cine ne reprezintă

Comitetul teritorial ANCCSR-CIADO, filiala Galaţi, este format din membrii permanenţi:

·    Manole Ovidiu, Costinela Georgescu, Camelia Nenu,

·    Constantin Cristea, Cristian Gâscă, Ciprian Lascu,

·    Costică Voicu, Florin Nini, George Schin, Monica Brânză,

·    Neculina Chebac, Paula Marin, Paul Preda Voicu,

·    Silvia Banea, Vlad Vasiliu, Vasile Curduman, Andi Puşcă,

·    Lucian Puiu Georgescu, Angela Mihaela Dumitru, Ana Daniela Popa,

·    Mihaela Panaite, Cristian Leaţă, Picu Apostol Roman.

Coordonator este Ovidiu Manole, director Casa de Cultura a Sindicatelor, Tel / Fax: 0236.468.363, Mobil: 0741.19.10.97. Ca să ştiţi unde puteţi apela şi pe cine puteţi întreba ce s-a făcut la Galaţi în privinţa “magazinelor de vise”.

Victor Dobre: De vină este reorganizarea!

„Din câte am înţeles, ministrul Sănătăţii vrea să facă o reglementare în privinţa magazinelor de vise, dar a solicitat un anumit timp pentru o analiză, prin care să se arate clar care substanţe intră în zona drogurilor şi care nu”.

„Probabil era bine dacă menţineam şi Agenţia Naţională Antidrog, pentru că era o structură care avea un anumit rol, dar ea a fuzionat cu nu ştiu ce instituţie cât a fost heirupismul acela – din 200 de instituiţii să rămână 100, nu contează de unde luăm şi unde le punem…”.

„Este bine să avem o instituţie care să ne spună clar: astea sunt ilegale, astea nu sunt…”, a declarat, ieri, deputatul PNL de Galaţi, Victor Dobre.  

Victor Paul Dobre crede că „n-ar fi lipsit de interes ca în această perioadă să se rediscute problema acestei agenţii”.

Şi totuşi, în perioada în care agenţia a funcţionat independent, nu ca un serviciu în cadrul Inspectoratului General de Poliţie, magazinele de vise au apărut în ţară mai ceva ca ciupercile după ploaie… „Una este necesitatea existenţei unei instituiţii, alta e dacă cei de acolo îşi fac treaba”, „parat” deputatul. 

Citit 2358 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.