Verificări în cazul refuzului de cazare la adăpostul Primăriei

Verificări în cazul refuzului de cazare la adăpostul Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Doamna a fost adusă cu salvarea, de la spital”, spune directoarea Direcţiei de Administraţie Publică Locală, Viorica Palade * Aceasta precizează că nu s-a respectat procedura instituită de ani de zile cu Spitalul Judeţean *

După ce, cu o zi înainte, v-am prezentat în paginile cotidianului nostru situaţia unei persoane fără adăpost care, sâmbătă, nu a fost cazată la Centrul de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost, ieri am luat legătura cu şefa Direcţiei de Administraţie Publică Locală, Viorica Palade, cea care are în subordine toate serviciile sociale ale Primăriei.

Pe scurt, cazul este următorul: Maria Bejan (FOTO), o femeie care spune că nu are locuinţă, şi-a rupt piciorul şi susţine că nu a fost primită la Centrul de Urgenţe al Primăriei, sâmbătă, când s-a prezentat acolo, spunându-i-se de către portarul de acolo să se ducă la spital. 

În momentul în care am luat legătura cu Viorica Palade, deja cazul era analizat, cu directorul Centrului de Urgenţă, Adrian Subaşu.

„Nu există aşa ceva, să nu se primească oameni fără adăpost la Centru! Oricine poate veni la centru, va fi cazat, după care se începe ancheta socială în acel caz, pentru a vedea dacă într-adevăr nu are unde locui, dacă are aparţinători”.

„În acest weekend au fost aduse şapte persoane care nu aveau adăpost! Există personal la adăpost, în permanenţă, şi în weekend. În schimb, vreau să vă spun care este procedura, în cazul persoanelor cu probleme medicale, pentru că vorbim despre o femeie care avea probleme medicale”.

„Dacă o persoană fără adăpost este adusă la Spitalul Judeţean, asistenţii sociali din spital iau legătura cu asistenţii sociali din Centru, pentru a-i pune la curent cu cazul respectiv. Asta, pentru că în funcţie de starea de sănătate, un pacient poate sau nu să fie internat la Centrul de Urgenţe”.

„Poate este un caz cu probleme cronice de sănătate şi atunci este de competenţa Centrului Socio-Medical de la Pechea… De asemenea, poate avea nevoie de o anumită medicaţie, un tratament, iar în acest caz trebuie ca asistenţii sociali să ştie acest lucru”, ne-a explicat Viorica Palade.

Directoarea a mai dezvăluit un amănunt în privinţa cazului Mariei Bejan:

„Doamna a fost adusă cu salvarea, de la Spitalul Judeţean, la uşa Centrului, nu a venit singură. Între o persoană care este internată la spital şi, deci, are posibilitatea de a sta la adăpost şi un om care trăieşte pe stradă, cel de pe stradă este o urgenţă”, a mai spus Viorica Palade.

Directoarea a precizat că centrul este deschis oricărei persoane fără adăpost, nu doar celor aduse de poliţişti:

„Noi acţionăm inclusiv la apeluri telefonice, dacă ni se spune, prin telefon, că este o persoană care doarme într-o scară de bloc, sau în piaţă”.

„Eu nu vreau să spun că fac o anchetă în acest caz, însă voi analiza şi voi vorbi cu toţi cei responsabili, ca astfel de situaţii să nu se mai repete, dar şi pentru ca procedura pe care am instituit-o de atâta timp să fie cea corectă”, a încheiat Viorica Palade.

Directorul Adrian Subaşu: „Nu putem prelua decât cazuri din stradă”

* 64 de locuri şi 86 de persoane internate la Centrul de Urgenţă *

Cu privire la acest incident, directorul Centrului de Urgenţă, Adrian Subaşu, ne-a declarat:

„Femeia venise de la spital, nu din stradă. Iar în aceste condiţii meteorologice, nu ne mai permitem să cazăm decât persoane venite din stradă. Avem o capacitate de 64 de locuri şi deja îngrijim 86 de persoane, este arhiplin. Oricum, femeia respectivă a fost internată la noi luni dimineaţă, în jurul orei 10.30”.

Pacienta primise, de fapt, îngrijiri, la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, unde a şi rămas, până în dimineaţa zilei de ieri, când a fost transportată la Centrul de Urgenţă. Ciudat este că, potrivit directorului Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea, se stabilise încă de la internare ca femeia să rămână în spital până astăzi. Deci, de ce s-a ajuns ieri în situaţia ca femeia să fie refuzată de Centru?

Tot potrivit directorului Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP), dr. Valentin Boldea, gălăţenii fără adăpost vor fi internaţi în spitale, în situaţia în care Centrul de Urgenţă nu va putea face faţă solicitărilor.

Maria Măndiţă, Gabriel Kolbay

Citit 559 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.