Performanţă la Olimpiada de Engleză în ciuda neregulilor

Performanţă la Olimpiada de Engleză în ciuda neregulilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Profesorii Catedrei de limba engleză a Colegiului Naţional „V.Alecsandri” reclamă şi în acest an mai multe vicii de procedură * Totuşi, aşa cum aţi putut citi şi sâmbătă în „Viaţa liberă”, gălăţenii au obţinut, la Olimpiada Naţională de Engleză, un premiu I şi două menţiuni *

Părintele care i-a criticat în plenul festivităţii de premiere pe organizatorii Olimpiadei Naţionale de Limba Engleză, desfăşurate săptămâna trecută la Cluj, a atras atenţia întregii opinii publice asupra acestui concurs.

Deşi participanţii gălăţeni de la olimpiadă nu reclamă aceleaşi probleme ca tatăl protestatar, ei semnalează deficienţe privind atât regulamentul concursului, cât şi organizarea propriu-zisă. Asta în ciuda faptului că la Galaţi au ajuns, totuşi, un premiu I şi două menţiuni.

Nu este însă prima dată când gălăţenii vin acasă cu premii, dar şi cu decepţii legate de modul în care oamenii de la cârma ministerului gestionează concursul.

Regulamentul e perfectibil

Galaţiul s-a prezentat la Naţionala de engleză cu un lot format din şase elevi, toţi de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”. Trei dintre ei s-au întors cu distincţii.

Profesorii de la catedra de limba engleză a instituţiei de învăţământ sunt mândri că una dintre eleve a reuşit să obţină cea mai mare medie din întreg concursul (Irina Picoş, cu 9,92), dar consideră că, cel mai probabil, ierarhia finală ar fi adus mai multe rezultate bune dacă nu existau deficienţele reclamate.

„Am făcut şi un demers oficial, în timpul concursului de la Cluj, în care am arătat membrilor comisiei centrale că există mai multe vicii de procedură. De asemenea, am trimis sesizările noastre şi Ministerului Educaţiei, într-un alt document oficial”, declară profesorul Moisă Ciprian, unul dintre însoţitorii lotului gălăţean.

„Regulamentul de organizare a olimpiadei naţionale, care datează din 2002, este unul perfectibil”, consideră acesta, atrăgând atenţia că unele nereguli pornesc chiar de la documentul ministerului.

Profesoara Nicoleta Ioniţă exemplifică prin faptul că din regulament nu reiese clar dacă lotul naţional se stabileşte pe baza ierarhiei generale judeţene, în funcţie de note, sau în funcţie de ierarhia pe nivel de studiu.

Nici precizările valabile pentru fiecare competiţie anuală nu descurcă iţele. „De exemplu, un punct din precizările din acest an trimit la un act anterior, foarte vag întocmit”, spune şi profesoara Ioana Albu.

În plus, programele pentru olimpiadă nu sunt de găsit decât pe siteuri neoficiale, ca olimpiade.ro sau calificativ.ro. şi nu pe cel al Ministerului Educaţiei, mai spun cadrele didactice.

Vicii de procedură

Participanţii gălăţeni la olimpiadă sunt însă cel mai nemulţumiţi de faptul că, în practică, nici măcar regulamentul în vigoare nu reprezintă literă de lege.

Cele mai multe probleme se înregistrează la proba la oral. „În acest an, copiii au fost pregătiţi pentru a ţine un discurs încadrat într-un anumit timp (2,5 minute), dar, în unele cazuri, li s-a cerut să vorbească mai mult pe un subiect”, exemplifică celălalt profesor însoţitor al lotului, Nicolae Bătrânu.

Una dintre calificate la Naţională, Maria Oană (clasa a XII-a), reclamă că elevii au fost chemaţi câte unul în sala de examinare, deşi, conform regulamentului, ar trebui să fie câte cinci candidaţi concomitent. După cum se ştie, la probele la oral nu se admit contestaţii.

În schimb, pentru contestaţiile la proba scrisă nerezolvate favorabil, elevii susţin că au primit, pe post de explicaţii plauzibile, „scuze” precum „introducerea eseului pare învăţată pe de rost şi plagiată”.

Schimbarea de jos în sus, greu de făcut

Deoarece „incidentul” de la Cluj a avut ecouri în presă, cadrele didactice speră că Ministerul Educaţiei va ţine cont de propunerilor lor pertinente.

„Presupunem că responsabilii vor opera nişte schimbări şi vor îmbunătăţi regulamentul, dar şi condiţiile de organizare şi desfăşurare a concursului efectiv, în aşa fel încât elevii să nu fie defavorizaţi fără vină”, ne-a declarat Nicoleta Ioniţă.

Profesoara spune că a refuzat să mai facă parte din Comisia centrală a olimpiadei din momentul în care a observat că nu s-au rezolvat disfuncţionalităţile pe care le-a sesizat.

De altfel, de câţiva ani încoace, cadrele didactice gălăţene de limba engleză par să se bată cu morile de vânt. Cu toate că şi în alţi ani au făcut cunoscute ministerului problemele legate de regulament, dar şi viciile de procedură, nu s-a schimbat absolut nimic.

Înseamnă că mai avem nevoie de mult mai multe gesturi surprinzătoare, care să atragă atenţia?

Protestul, de la forma oficială la cea rebelă

Săptămâna trecută un părinte i-a acuzat în plen pe membrii Comisiei centrale a Olimpiadei Naţionale de Engleză că ar fi subtilizat sponsorizările pentru concurs şi că i-ar fi punctat pe elevi după bunul plac. Gestul său de protest nu este singular.

La Olimpiada Naţională de Limbi romanice din 2007, găzduită chiar de Galaţi, un candidat din Braşov a dat foc, chiar pe scenă, Menţiunii primite.

Elevul şi-a arătat nemulţumirea că nu i s-a pus la dispoziţie o xerocopie a lucrării sale, după ce a contestat nota primită, criticând, astfel, regulamentul concursului, dar şi alte câteva practici din timpul olimpiadei.

„Galaţiul, cel mai curajos”

După incidentul de la concurs, un ziar local din Cluj a publicat un material cu titlul „Olimpicii, bătaia de joc a Guvernului”, unde este amintită şi poziţia adoptată de profesorii gălăţeni.

Tatăl olimpicei care s-a „inflamat” la festivitatea de premiere de vineri a declarat că va face tot ce e posibil ca neregulile să fie cunoscute. Acesta a mai adăugat că singurii profesori care au avut curajul să se arate împotriva nerespectării unor prevederi precise legate de organizare sunt de la o şcoală din judeţul Galaţi.

„Au fost singurii care au vorbit cu Anca Pegulescu, reprezentanta ministerului şi i-au atras atenţia asupra unor nereguli de organizare", a declarat Tom Băran”, tatăl olimpicei, pentru ziarul Foaia Transilvania.

Articolul poate fi găsit în întregime la adresa de internet http://www.ftr.ro/olimpicii-bataia-de-joc-a-guvernului-36136.php.

Explicaţie foto: Prof. Nicoleta Ioniţă (în dreapta) şi o parte din lotul naţional de limba engleză

Citit 4472 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.