* „Sperăm să revenim pe piaţă într-o lună!”, afirmă însă Alin Rotaru (FOTO 2), managerul reţelei Spice Shop * Reţeaua „Spice Shop” se închide, iar produsele care devin ilegale urmează să fie retrase de pe piaţă * „Luăm o pauză de vreo lună de zile”, spune managerul Alin Rotaru * „Dar am devenit şi producători” * Cineva „de sus” a trimis lista cu substanţe ce urmează să fie interzise către comercianţi, încă de miercuri dimineaţă ? * Ca toţi compuşii ce pot fi folosiţi în crearea produselor de profil să fie interzişi prin lege, ar trebui să treacă ani, e de părere managerul de la Spice Shop *
Miercuri, la doar o zi după ce Camera Deputaţilor votase legea privind interzicerea vânzării de produse etnobotanice, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede acelaşi lucru, prin modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului ilicit de droguri.
Noul act normativ va fi publicat în Monitorul Oficial cel mai probabil astăzi sau vineri. Din acel moment, comercianţilor de droguri legale li se vor acorda 10 zile pentru a distruge produsele pe care le-au comercializat timp de mai bine de un an şi care, prin ordonanţa Guvernului, devin ilegale.
Urmează, astfel, să fie distruse produsele care conţin diverse specii de salvie – „plantă care produce halucinaţii”, specii de mitragină, ciuperci ca amanita muscaria şi amanita pantheria au speciile din genul Psilocybe - care produc halucinaţii şi efecte similare cu cele obţinute în urma consumului de LSD, potrivit studiilor realizate de specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, va fi interzisă comercializarea sau deţinerea pentru consum propriu a următoarelor substanţe: LSA (amida acidului lisergic), ketamina, derivaţi din piperazină, şi mefedrona (sare de baie), dar şi ai altor compuşi chimici.
După ce am întors problema pe toate feţele, nu mai putem decât să ne întrebăm dacă nu cumva această lege va fi, spre disperarea părinţilor de adolescenţi, doar un episod dintr-o luptă donquijotescă a Statului cu vânzătorii de droguri legale?
„Sperăm să revenim pe piaţă într-o lună!”
* interviu cu managerul reţelei Spice Shop *
În mod evident, managerii magazinelor de vise vor pierde bani serioşi de astăzi sau de mâine, mai exact din momentul în care vor fi obligaţi, prin ordonanţa de guvern adoptată ieri, să pună lacăt pe uşi şi să distrugă mare parte din marfa pe care o comercializează.
Ca să ne facem o idee despre felul în care a apărut şi a înflorit această afacere, am vorbit cu Alin Rotaru, managerul lanţului numit „Spice Shop – Magazinul de Vise”. Acestea au fost primele astfel de magazine deschise la Galaţi, acum mai bine de un an. „Şi primele din ţară, pentru că aici a început totul”, ne-a spus managerul Rotaru, încă de la începutul discuţiei.
Vă spunem astăzi cum a apărut ideea unei astfel de afaceri, cum a înflorit ea şi cum – susţine Alin Rotaru – va şi supravieţui legilor şi eventualelor lor revizuiri.
Spre surprinderea noastră, managerul Spice Shop intrase în posesia listei cu substanţe interzise încă de dimineaţă, înainte ca noi să cunoaştem conţinutul documentului. Cum anume, citiţi în interviul următor.
- Mai exact, cum aţi ajuns să deschideţi magazinele astea?
- La începutul verii 2008, am deschis primul magazin pe internet, apoi primul magazin fizic. În 2009, am intrat în regim de franciză, am mers în acest regim şi am ajuns la vreo 50 de magazine în toată România.
În Galaţi, momentan, am reziliat toate contractele. Nu mai avem magazin de desfacere. A fost vorba despre motive tehnice, nu mai avea cine să se ocupe. Am vrea să deschidem o cafenea, dar nu avem timp. Sunt alte chestii mult mai importante.
- E o afacere care merge bine, nu-i aşa?
- Depinde şi de zonă. Nu pot să spun o zonă mai bună. Avem un magazin şi în Măcin, care este un oraş foarte mic. Pe litoral, vara se vinde mai bine. Încercăm să nu deschidem foarte multe magazine într-un loc, să nu sufocăm piaţa.
- În magazinele din Galaţi, aţi avut controale din partea autorităţilor?
- Ca toată lumea. Dar n-au fost probleme majore. Ştiu că au fost la început probleme cu traducerile de pe ambalaje. Când am deschis primul magazin au fost amenzi. Era normal, la primul magazin fizic deschis.
- Spuneaţi că aţi primit lista cu substanţele care urmează să fie interzise prin ordonanţă încă de dimineaţă. Cine v-a trimis-o?
- (Râde) E destul de complicat. Cineva de sus ne-a trimis-o, nu cineva din Galaţi. Oricum, să ştiţi că ordonanţa asta e făcută de prin decembrie. Dar abia acum s-a votat.
- Ce veţi faceţi acum? Închideţi?
- O să luăm o pauză de vreo lună, ca să ne retragem toate produsele care conţin substanţe ce vor fi interzise. În niciun caz nu vom da gratis respectivele produse. Unele dintre ele pot fi comercializate în alte ţări, cum ar fi Anglia. Deci cam jumătate vor ajunge înapoi în Cipru, unde avem un punct de lucru, iar de acolo în Anglia.
- Ce se va întâmpla după pauza de o lună?
- Sperăm să revenim pe piaţă cu alte produse. Legea este făcută foarte prost, de cineva care probabil nu are habar de chimie. Unele produse sunt trecute în listă de două ori, deşi sunt similare. Probabil au văzut că au alte denumiri şi din cauza asta.
Canabinolii (compuşi ai multora dintre produse – n.r.) sunt mii, ori în România au fost aduşi până acum doar doi.
- S-ar putea reîmprospăta lunar lista cu substanţe interzise…
- Ar dura ani.
- Nu vă vor fura alţii reţetele produselor?
- Va fi mai dificil, pentru că noi am devenit producători. Putem să creăm produse aşa cum le vrem noi, pentru piaţa din România. Iar alţii nu ştiu dacă vor avea aşa ceva.
- De unde aduceţi materia primă?
- Nu cred că e indicat să spun eu. Unele sunt buruieni care se găsesc în toată lumea, până în Mexic.
- Aveţi şi produse care nu intră sub incidenţa ordonanţei?
- Vreo două sau trei. Vom lua o pauză, ca să putem retrage toată marfa, ne facem nişte calcule, ne punem la punct cu toate elementele care ţin de legalitate, după care sperăm că vom reveni. De la momentul în care intră ordinul în vigoare, vom închide pentru o perioadă de circa o lună de zile.
- Au fost 59 de prezentaţi în Urgenţe cu probleme în urma consumului.
- Eu vă spun în felul următor: dacă bem mult alcool, fumăm sau mâncăm prea mult, nu ajungem la Urgenţe?
- Este deci o chestiune de supradozaj?
- Cam da. Şi asta nu e neapărat vina clientului, ci şi vina vânzătorului, care nu ştie să-i spună clientului cât să consume. Şi-au deschis toţi copiii magazine şi n-au ştiut ce să le spună clienţilor.
La început am avut acel afişaj cu produse etnobotanice destinate colecţionarilor privaţi. Cred că asta a deranjat un pic. Nu erau pentru fumat, dar totuşi le fumam.
Uitaţi, pe un produs destul de vechi de aici scrie că se poate arde la ţigară. Dar la noi nu exista legislaţie, am luat ceva de aici, altceva de dincolo şi mi-am făcut o lege a mea. Apoi am afişat recomandările pentru clienţi pe produse, dar când s-a început pregătirea acestui ordin şi am aflat ce o să se întâmple, am renunţat să le mai afişez….
- Mi-aţi spus odată că sunteţi unul dintre consumatorii de astfel de produse? Consumaţi acasă, cu familia?
- Da, sunt consumator de produse. S-a vorbit mult şi despre dependenţă. Dependenţă îţi dau doar dacă eşti tâmpit şi nu poţi să te controlezi. Iar despre efecte halucinogene nici nu se pune problema. Vorbiţi cu mine acum, vi se pare că am halucinaţii?
Nu contează produsul pe care-l consumi. În România sunt aduşi doar 2 canabinoli: 018 şi CT 47. Iar consumul îţi dă starea fizică de relaxare.
De exemplu, eu dorm câte 4-5 ore pe noapte şi mă trezesc dimineaţa obosit. Ei bine, dacă fumezi o ţigară din asta nu te mai simţi chiar aşa. Dar asta nu înseamnă că au efecte asupra psihicului sau fizicului. Eu, după un an şi jumătate, mă simt bine.
E drept că produsele pot afecta uneori memoria pe termen scurt. Adică putem uita ce-am vorbit, peste vreo 10 minute. Dar nu e problemă care să nu se poată rezolva cu lecitină. Iar preţurile au fost gândite în aşa fel încât să nu-şi poată permite chiar oricine şi nu în cantităţi mari.
- Aveţi un consultant pe probleme medicale?
- Avem. Ne pricepem şi noi, dar avem şi medici care ne pot ajuta la analize. Nu din Galaţi, aici nu poţi să găseşti aproape nimic. Dar am încercat să aducem produse cât mai slăbuţe, tocmai ca să nu apară probleme.
- Există substanţe în listă pe care să le fi comercializat?
- Da, multe. Nici nu ştiu de ce au fost incluse unele dintre ele în liste. Unul era parte a unui produs folosit împotriva astmului. Iar ketamina în formă cristalizată a fost ilegală şi până acum. Salvia a fost pentru teribilişti de la început. Nu s-a vândut bine. Era un drog halucinogen, să-i spunem, care dădea halucinaţii de vreo 20 de secunde. Şi atât.
- Au fost vreodată vânzători minori în reţea?
- La noi, clar nu.
- Aveţi magazine de desfacere în mai multe ţări?
- Nu. Dar după ce ne rezolvăm problemele, ne-am putea extinde în Ungaria, unde lucrurile sunt mai clare, nu ca la noi.
- O să redeschideţi magazinele din Galaţi?
- Într-o lună vom reveni, dar chestia cu magazinele … e multă bătaie de cap. În principiu da, dar nu ştiu, vă daţi seama, nu ştiu cum se va finaliza.
***
CITEŞTE ŞI:
Greu de ucis - spice-shop-urile gălăţene