500 de lei, „salariu nesimţit” de bugetar

500 de lei, „salariu nesimţit” de bugetar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După aplicarea Legii salarizării unice, veniturile angajaţilor de la „Protecţia Copilului” au scăzut cu 30 de procente * Spre deosebire de alte instituţii bugetare, aici nu se dau stimulente * Copii cu handicap sever, îngrijiţi pentru 600 de lei pe lună *

Marea reducere a „salariilor nesimţite” ale bugetarilor loveşte din plin în cei mai amărâţi dintre angajaţii de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Legea privind salarizarea unică a bugetarilor a dus la scăderea cu aproximativ 30 de procente a veniturilor angajaţilor din acest sistem.

Asta în condiţiile în care oricum salariile lor nu rupeau gura târgului. Infirmierele, îngrijitorii, bucătăresele, personalul din centrele de plasament şi nu numai au ajuns să lucreze pe salarii de 500-700 de lei pe lună. Iar mulţi îşi desfăşoară activitatea în condiţii de neimaginat..

Muncă grea, salariu infim

Mirela Toporaş lucrează ca infirmieră la Centrul de Plasament nr. 3. Pentru cei care nu ştiu ce înseamnă acest centru, trebuie spus că aici se află 45 de copii cu handicap sever.

Copii care nu se pot mişca din cauză că au picioarele nedezvoltate, copii care stau în pat, fac pe ei şi nu comunică ce nevoi au.

„Nu stăm o clipă. Munca pe care o facem cu aceşti copii este istovitoare, aţi văzut şi dumneavoastră, trebuie mereu să le acordăm atenţie, să îi luăm în braţe, să ghicim ce nevoi au”, spune infirmiera Mirela Toporaş.

Cuvintele nu sunt niciodată suficiente pentru a descrie ce înseamnă o zi de muncă pentru aceste persoane. După opt ore petrecute într-un astfel de mediu, nu ai cum să nu rămâi afectat.

Iar Mirela Toporaş face această muncă pentru numai 600 de lei pe lună. Atât i-a rămas din salariu după ce Guvernul Boc a tăiat „sporurile nesimţite” ale bugetarilor.

„Cum să îmi ajungă banii? Dar cui i-ar ajunge? Am un băiat la liceu şi o fetiţă la grădiniţă, iar soţul meu este pensionat pe caz de boală, cu o pensie de 650 de lei pe lună. Veniturile noastre cumulate înseamnă puţin peste 1.000 de lei”.

„Avem întreţinere, acum două zile a trebuit să plătesc rebranşarea la cablu că nu am avut bani să plătesc factura, nu avem cum să trăim”.

„Şi acum ne-au mai tăiat şi sporul de condiţii grele, cu care ajungeam la un venit de peste 800 de lei. Dacă asta e dreptate…”, spune infirmiera de la CP 3.

La infirmiere e situaţia cea mai grea

De altfel, situaţia ei nu este singulară. O colegă de-a ei are un venit de 650 de lei pe lună, cu 25 de ani vechime, adică vechimea maximă.

„Avem două-trei infirmiere pe tură, care trebuie să aibă grijă de toţi copiii. O infirmieră are în grijă aproximativ cinci copii. Îi îngrijesc, îi hrănesc, îi spală, le schimbă scutecele”.

„Ele fac munca cea mai grea. Lucrează cu copii care nu pot comunica, iar ele trebuie să perceapă nevoile lor”, spune şefa CP3, Mioara Neculau.

Până de curând, cei care lucrau cu copiii cu handicap sever aveau un spor de 40 la sută pentru condiţii grele. Acum, acest spor a fost redus la zece la sută, fiecare angajat pierzând la salariu în jur de 200-300 de lei.

„E foarte multă durere în acest centru, iar acum cu această scădere a veniturilor nici nu ştim ce să mai facem”, mai spune Mioara Neculau.

„Oamenii au acumulat multe frustrări”

„Veniturile angajaţilor de la DGASPC au scăzut în această lună, după aplicarea noii legi, cu aproximativ 30-35 la sută. S-a întâmplat la toarte nivelurile, de la director până la ultimul angajat, inclusiv la asistenţii maternali. Nu avem ce face, asta este legea”.

„Iar noi nu primim stimulente, ca alte instituţii bugetare. Şi la ei au fost reduse salariile, dar acolo se compensează cu aceste stimulente, pe care nu le veţi descoperi în bugetul de salarii”, a declarat directoarea de la Protecţia Copilului, Manon Cristoloveanu.

De exemplu, salariul unui director adjunct a scăzut de la 2.800 de lei la 2.300 de lei, un şef de serviciu nu ia mai mult de 1.600 –1.900 de lei, un şef de centru ajunge până la 1.500 de lei, în timp ce marea majoritate a angajaţilor (infirmiere, îngrijitori, bucătărese, personalul din centrele de plasament) au ajuns la salarii de 500-600 de lei, de la 800 de lei, cât luau până acum.

„Oamenii încă nu s-au revoltat, dar nu m-ar mira dacă ar face-o, pentru că au acumulat foarte multe frustrări. Cine crede că e uşor să lucrezi în condiţiile noastre să vină să stea două zile într-un centru şi apoi să îşi dea cu părerea”.

„40 la sută dintre cei pe care îi avem în îngrijire au peste 14 ani şi numai îngeraşi nu sunt. S-au întâmplat situaţii când au mai pocnit câte un instructor, care trebuie să se gândească că pleacă lunar acasă cu doar 500 de lei în buzunar”.

„15 la sută dintre copii au certificat de handicap, iar 25 la sută sunt în evidenţe la neuropsihiatrie infantilă cu diverse afecţiuni. Nu e uşor să lucrezi în aceste condiţii”, precizează şefa DGASPC, Manon Cristoloveanu.

Aceasta susţine că nu ar putea creşte veniturile angajaţilor nici dacă ordonatorul de credite, Consiliul Judeţului, ar mai găsi nişte sume în plus.

„Nu există nicio variantă legală prin care să mai dăm bani angajaţilor. Aceasta este legea. Anul trecut m-am luptat cu imaginea doamnei Dobrea, acum trebuie să mă lupt cu mine şi cu acest buget”, sintetizează Manon Cristoloveanu.

Cele mai mari şi cele mai mici salarii

Director: 2300 lei

Şef serviciu: 1700 lei

Şef centru:1500 lei

Infiermier, instructor: 500-700 lei

Explicaţii foto:

1 - Infirmiera Mirela Toporaş lucrează zilnic cu copii cu handicap sever pentru numai 600 de lei pe lună

2 - Copiii de la CP3 necesită permanent atenţia angajaţilor

Citit 5987 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.