Pescarii sportivi şi permisele de pescuit

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Carnetul de membru  - soluţie de moment *

Permisele de pescuit? Nu sunt, n-au fost încă emise de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), acesta e răspunsul sec la întrebare. De ce? Pentru că nu s-a găsit o linie de finanţare pentru aceasta. Sunt o grămadă de alte probleme de rezolvat, ar putea răspunde în cor guvernanţii noştri de ieri, de azi, de mâine. Bun, adică rău, dar ce fac în această situaţie pescarii sportivi gălăţeni şi numai ei care vin şi pun această întrebare şi la redacţia noastră?

„E ca şi în alte situaţii, în stil românesc, o soluţie de compromis, ne transmite dr.ing. Vladimir Talpeş, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (A.J.V.P.S.) Galaţi. În primul rând vă pot spune că aceste permise de pescuit n-au fost tipărite din cauze care nu sunt imputabile în niciun caz asociaţiilor de pescuit sportiv. De altfel, dacă vă amintiţi, probleme cu  dobândirea formularelor acestor permise şi eliberarea lortre asociaţii aufost în fiecare an. Chiar dacă nu e ceva de bine, de ce să ne dezminţim! Aceste permise trebuia să fie gata încă de pe data de 1 ianuarie. Ceea ce le pot transmite pescarilor sportivi, membri ai asociaţiei noastre, e că vor putea pescui, deocamdată, pe baza carnetelor de membru pescar sportiv până la declararea prohibiţiei, care va fi în aprilie. Noi sperăm că până atunci se va reglementa situaţia.

Pescarii sportivi trebuie să ştie că nimeni nu poate lua vreo măsură coercitivă împotriva lor din moment ce  au făcut cereri de eliberare a permiselor şi aceste cereri nu le-au fost onorate.”

S-a desfiinţat taxa pentru viza de acces în zonele de frontieră

Dar cu viza de acces în zonele de frontieră de stat cum rămâne? era o altă întrebare de la cititori.

„În urma demersurilor noastre, încă de anul trecut din vară, a fost anulată taxa care se plătea la Finanţe pentru obţinerea acestei vize. Dar, chiar dacă e gratuită, această viză trebuie aplicată pe ceva, nu-i aşa? Aşa că neîndeplinirea sarcinii statului român, prin ANPA, de a emite permisele cu pricina creează probleme şi cu viza ce trebuia obţinută de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, instituţie, care, în mod normal, condiţionează acordarea vizei de existenţa unui suport material, a permisului de pescuit în speţă.

Chiar dacă legea nu impune condiţii restrictive în acordarea vizei şi nu o condiţionează neapărat de existenţa permisului de pescuit, s-a ajuns, totuşi, la o înţelegere şi implicit la o rezolvare a situaţiei. Cel puţin până la dobândirea mult discutatelor permise de pescuit, pescarii sportivi vor putea solicita o viză, un voucher pentru activităţi de agrement în zona de frontieră, care se eliberau, de altfel şi până acum. De altfel, aceasta ne-a fost confirmată de comisar şef Didel Bădărău, şeful I.J.P.F. Galaţi.

Vreau să vă spun că noi suntem preocupaţi şi facem demersurile necesare pentru abrogarea acestei vize de acces în zonele de frontieră.

Mai  pot face în completare şi următoarea observaţie, confuziile create de emiterea şi eliberarea acestor permise de pescuit de către ANPA creează unele oportunităţi pentru diverse alte asociaţii apărute, care nu au avut şi nu au nimic de a face cu gospodărirea fondurilor piscicole, capitol la care, an de an, A.J.V.P.S. Galaţi a contribuit, fără a intra în detalii, substanţial.”

Maţa-Rădeanu – un reper important pentru pescuitul sportiv

În afara, fluviului Dunărea, a râurilor Siret şi Prut, a canalelor de irigaţii, unde mai pot pescui membrii pescari sportivi ai A.J.V.P.S.?

„Evident, la Ferma Piscicolă Maţa-Rădeanu, acolo unde, într-un cadru natural minunat, pot pescui în condiţii avantajoase. Acolo, vă pot spune, pe scurt, s-a populat an de an cu peşte. De curând au fost introduse şase tone de peşte de diverse specii, urmând ca, în această primăvară. să se desfăşoare o altă activitate de populare.”

Aşadar, dragi pescari sportivi, trăind în România, n-aveaţi cum să nu aveţi probleme şi cu pescuitul. Totuşi, după cum aţi observat, dracul nu-i chiar atât de negru şi, în acelaşi stil pur românesc, se mai găsesc portiţe, variante de compromis pentru a vă putea satisface cât de cât arzătoarea pasiune pentru misterioasele potenţiale prăzi ale adâncurilor. Fir întins!

Citit 2104 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.