Sute de tineri au părăsit definitiv Galaţiul, în 2018

Sute de tineri au părăsit definitiv Galaţiul, în 2018
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Aproximativ 400 de tineri cu vârsta între 15 şi 34 de ani au plecat definitiv din Galaţi în străinătate, doar în 2018, se arată într-o analiză publicată de INACO. Judeţul nostru este unul dintre cele mai afectate de acest fenomen. Plecarea tinerilor şi rata foarte scăzută a natalităţii au determinat o îmbătrânire demografică pronunţată a populaţiei Galaţiului.

INACO a făcut o scurtă analiză a gradului de părăsire definitivă a ţării de către tinerii cu vârsta între 15 şi 34 de ani, din rândurile acelora pe care îi mai aveam acasă în anul 2017. Analiza arată că peste 10.000 de tineri din categoria de vârstă amintită au părăsit definitiv România, în 2018. Autorii analizei nu au luat în calcul deplasările sezoniere, pentru studii sau pentru muncă, ci doar pe cele alor emigranţilor definitivi.

Aşa cum ne-am fi şi aşteptat, Bucureştiul deschide podiumul numărului de emigranţi tineri definitivi, urmat în clasamentul primelor cinci judeţe de: Iaşi, Timiş, Bacău şi Galaţi. La polul opus se află o serie de judeţe cu o populaţie mai redusă, cum ar fi Mehedinţi, Gorj, Sălaj, Covasna şi Harghita.

Românii nu îşi ating potenţialul de productivitate

În strânsă legătură cu situaţia prezentată în această analiză, raportul Băncii Mondiale „Markets and People: Romania Country Economic Memorandum” relevă că un copil născut în România îşi atinge doar în proporţie de 60 la sută potenţialul său de productivitate, odată ajuns la vârsta adultă. Perspectiva celor din Bucureşti-Ilfov este mai pozitivă, cu un indice al capitalului uman de 68 la sută, urmată îndeaproape de judeţul Cluj, cu 65 la sută. Judeţele care oferă cele mai mici oportunităţi de educaţie, sănătate şi speranţă de viaţă sunt: Satu Mare (53 la sută), Călăraşi (52 la sută), Ialomiţa (52 la sută) şi Giurgiu (51 la sută).

Nu în ultimul rând, Concluziile Raportului Global al Competitivităţii arată că România se află în topul ruşinii mondiale, pe locul 132 în lume din 137 de ţări analizate, din perspectiva capacităţii de a-şi reţine resursa umană talentată în ţară.

INACO este o comunitate non-profit de manageri, consultanţi, analişti, experţi în domeniul economic, conectată la reţeaua de specialişti în economia de stat şi privată din România.  

Tinerilor care părăsesc Galaţiul pentru a pleca peste hotare li se adaugă şi tinerii care pleacă din Galaţi spre alte oraşe din ţară. De asemenea, judeţul nostru se confruntă, de peste un deceniu, şi cu una dintre cele mai mici rate ale natalităţii din România. Populaţia rămasă aici a devenit astfel îmbătrânită demografic, ceea ce pune viitorul Galaţiului într-o lumină nu tocmai favorabilă.

Citit 14903 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2020 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.