Veteranul şi somaţia

Veteranul şi somaţia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi au rămas, într-un oraş cum e Galaţiul, doar atâţia cât să îi poţi număra cu uşurinţă, veteranii de război ajung uneori să fie bătaia de joc a unor funcţionari grăbiţi sau poate chiar idioţi *

Deşi a scăpat de gloanţele şi obuzele inamice pe câmpurile de luptă în cel de-Al Doilea Război Mondial, Constantin Bujoreanu n-a fost cruţat de furia birocratică şi a fost „somat” să îşi plătească nişte dări de care, culmea, este scutit, după cum spune tocmai legiuitorul.

Autorii isprăvii sunt cei de la Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei Municipiului Galaţi, iar eroarea este parafată cu ştampila primarului.

Mai exact, lucrurile stau cam aşa: Constantin Bujoreanu s-a trezit că poştaşul i-a îndesat în cutia poştală o scrisoare oficială, venită de unde altundeva decât de la Primăria Galaţi. Ce vor reprezentanţii „sfatului popular”?

Nicidecum să-l onoreze, nici vorbă de scos pălăria în faţa dumnealui... Ei vor ca veteranul de război, ajuns la 90 de ani, să scoată din buzunar aproape 100 de lei şi să-şi plătească, dom`le, obligaţiile fiscale pentru ca bugetul local să crească asemenea lui Făt-Frunos.

În informarea de plată este vorba despre plata impozitului pentru un hectar de teren arabil pe care veteranul l-a primit după ce a fost decorat cu ordinul Coroana României, suma cerută fiind de 98 de lei.

„Eu plătesc, soţia mi-a dat şi bani să mă duc să achit”, ne spune bătrânul scoţând cu mâinile tremurânde din acelaşi plic în care se găsea şi informarea de plată, o hârtie albastră de 100 de lei.

Ce n-au catadicsit să verifice plimbătorii de hârtii dintr-un birou în altul înainte să trimită scrisoarea către bătrân sunt prevederile legislative referitoare la statutul veteranilor de război.

Acestea precizează cât se poate de clar că veteranii beneficiază de „scutirea de plata impozitelor şi taxelor locale, precum şi de plata impozitului corespunzător pentru terenurile arabile în suprafaţă de până la 5 hectare. Aceste scutiri se aplică şi văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război”.

Cum s-ar putea repara stricăciunile făcute? Nicicum! Ar fi însă o probă de minim bun simţ prezentarea scuzelor publice faţă de veteranul de război.

Citit 943 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.