Autorităţile se gândesc la măsuri de relaxare doar după 15 mai

Autorităţile se gândesc la măsuri de relaxare doar după 15 mai
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile se gândesc la măsuri de relaxare după încheierea stării de urgenţă în funcţie de evoluţia situaţiei, precizând că aceasta se va întâmpla treptat şi că va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Iohannis le-a mulţumit românilor pentru că au respectat măsurile impuse de autorităţi în aceste zile de sărbătoare.

El a menţionat că au fost, din păcate, oameni care nu au înţeles despre ce este vorba, nu au înţeles de ce trebuie să respecte normele şi a lăudat autorităţile. "Poliţia şi Jandarmeria au intervenit la timp şi ferm. Şi aşa trebuie să rămână în continuare. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, de încălcări ale normelor în condiţiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toţi, nu numai pentru unii. Este foarte clar, în condiţiile în care marea majoritate a românilor au respectat toate normele, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt şi ferm", a declarat preşedintele.

El a anunţat că, dacă numărul de persoane infectate scade, numărul de decese scade, dacă respectăm măsurile autorităţilor, putem intra atunci într-o fază de relaxare. "Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numeşte un plan de relaxare, atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare. Vreau să spun că această relaxare va fi făcută în paşi, nu va exista o relaxare dintr-o dată, fiindcă specialiştii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale de către politicieni, de către guvern. Este important să ştim că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important de ştiut că aceste măsuri vor fi graduale. La început vor fi posibile iarăşi activităţi care prezintă un risc mic de contaminare. Este evident nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiştilor, dar şi de o evaluare economică, fiindcă dorim să repornim economia României. Este la fel de important să înţelegem acum - după ce, cât de cât, am parcurs o etapă importantă din această epidemie - că relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin şi responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privinţa chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui şi de ce cei apropiaţi", a explicat preşedintele.

Citit 1370 ori Ultima modificare Joi, 23 Aprilie 2020 07:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.